Γενική Επικαιρότητα
Ποινικοποιείται η εξύβριση στα κοινωνικά δίκτυα
Τέρμα στις απειλητικές και αισχρές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάζει νομοσχέδιο που συζητεί η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, δίχως όμως να επηρεάζεται η ελευθερία της έκφρασης. Με το νομοσχέδιο ποινικοποιείται η αποστολή και ανάρτηση απειλητικών ή προσβλητικών μηνυμάτων.
Όπως δήλωσε χθες μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών ο πρόεδρός της Νίκος Τορναρίτης, τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο και ποινικοποιούνται οι περιπτώσεις αποστολής μηνυμάτων υβριστικού, απειλητικού ή άσεμνου χαρακτήρα, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω email ή μέσω μηνυμάτων σε πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ποινικοποιείται η προσβολή ατόμου μέσα από την ανάρτηση μηνύματος, εικόνας ή όποιου άλλου μέσου στα κοινωνικά δίκτυα. «Η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση», επεσήμανε.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα ΜΜΕ: Επιλέγουν διαδίκτυο και fake news (πίνακες)
Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο τέτοιων μηνυμάτων, είπε ότι αυτό αφορά «ό,τι προκαλεί ευρύτερη παρενόχληση σε ένα άτομο, ό,τι το προσβάλλει, ό,τι το φοβίζει, όταν γίνεται με πρόθεση, είναι κάτι που πρέπει πλέον να καλυφθεί από τη νομοθεσία.» Είπε ότι αυτό εφαρμόστηκε στις πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε άλλη ερώτηση όσον αφορά επίθεση από ψεύτικα προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και χωρίς το νομοθετικό πλαίσιο που έχει τώρα μπροστά της η Επιτροπή. «Μέσα από αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο τα εργαλεία που θα έχει στη διάθεση της η Αστυνομία και οι ανακριτικές Αρχές», είπε. Με το νομοσχέδιο δεν περιορίζεται το γενικό δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης. Η Επιτροπή μελέτησε το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου και αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση επί των προνοιών του σε επόμενη συνεδρία της.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή αφορά τη Δημόσια Υπηρεσία και τη σεξουαλική παρενόχληση ή την παρενόχληση λόγω φύλου και η εισήγηση είναι όπως τέτοιες πράξεις να τεθούν ως πειθαρχικό αδίκημα. Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, υπήρξαν συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ότι, αν το αδίκημα αυτό, που είναι και ποινικό, εξεταστεί από τη Νομική Υπηρεσία μπορεί αμέσως μετά να διεξαχθεί και πειθαρχική έρευνα εναντίον του κατηγορουμένου. Στο θέμα αυτό η Επιτροπή είναι έτοιμη να ψηφίσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία, αλλά αναμένει τις τελικές θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόσθεσε.
Η Επιτροπή συζήτησε επίσης και τη διεύρυνση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων. «Μέχρι τώρα η νομοθεσία περιόριζε την έκφραση στην τέχνη, την επιστήμη, και σε κάποιους άλλους τομείς. Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις διευρύνεται και σε θέματα που αφορούν την υπηρεσία τους», είπε. Με το νομοσχέδιο προτείνεται:
α. Να διευκρινιστεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν παρεμποδίζονται από του να εκφράζονται ελεύθερα για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, ακόμα και για θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία
β. Ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης με την εξασφάλιση προηγούμενης άδειας της αρμόδιας Αρχής να αφορά μόνο στην κοινοποίηση ή στη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε γραπτής ή προφορικής πληροφορίας που σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Κάτι τέτοιο ισχύει στην ουσία και σήμερα, αφού για να προβεί κάποιος σε δηλώσεις χρειάζεται άδεια «από την αρμόδια Αρχή».