Γενική Επικαιρότητα
Καταγγέλλουν θεσμικό σεξισμό στην Καλαθόσφαιρα
Πηγή: politis.com.cy
Η Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας αποκλείει την Εθνική ομάδα κοριτσιών U16 από διεθνείς διοργανώσεις
Ζήτημα θεσμικού σεξισμού και αδικίας σε βάρος ομάδων καλαθοσφαίρισης κοριτσιών, λόγω φύλου, εγείρουν γονείς κατά της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας.
Έξαλλοι γονείς κατήγγειλαν στον «Π» πως η ομοσπονδία απέκλεισε την Εθνική ομάδα κοριτσιών U16, από συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις νέων της FIBA, ενώ θα στείλει τις δύο ομάδες αγοριών U16 και U18.
Και το χειρότερο το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν είναι μεμονωμένο, αλλά επαναλαμβανόμενο και αποτελεί φαίνεται πάγια πρακτική της ομοσπονδίας, η οποία συνηθίζει κάθε χρόνο να στέλνει σε διεθνείς διοργανώσεις και τις δύο Εθνικές αγοριών U16 και U18 ενώ μόνο μία Εθνική κοριτσιών, τη U16 ή τη U18. Καταγγελίες για το συγκεκριμένο ζήτημα έγιναν και στην τέως επίτροπο Ισότητας των Φύλων.
Με ποια κριτήρια;
Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται σε σχέση με το περιστατικο, αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, τόσο τη φετινή χρονιά όσο και τις προηγούμενες.
Πληροφορίες αναφέρουν στον «Π» πως όταν τέθηκε αυτό το ερώτημα ενώπιον αρμόδιου προσώπου, η απάντηση ήταν πως εκείνο που λαμβάνεται υπόψη είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός, οι πιθανότητες επιτυχίας της κάθε συμμετοχής και η αριθμητική αναλογία αρρένων και θηλέων στο άθλημα. Παρ’ όλα αυτά προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα: Ζητήθηκε προϋπολογισμός για την ομάδα των κοριτσιών; Έγινε προσπάθεια εξεύρεσης σπόνσορων;
Σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας και το αναλογικό πλεονέκτημα των αγοριών, είναι αλήθεια δίκαιη μία τέτοια προσέγγιση; Δεν είναι όλα τα παιδιά που προπονούνται για ώρες, που αγωνίζονται, που ιδρώνουν στο γήπεδο δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό; Ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός πως η Εθνική κοριτσιών U16, πέρσι τερμάτισε πρώτη στην κατηγορία C και ανέβηκε στη B.
Αντιδρούν οι γονείς
Οι γονείς των καλαθοσφαιριστριών U16 και U18, δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα. Έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές στη σελίδα change.org, με στόχο να αρθεί η συγκεκριμένη αδικία και η πολιτεία «να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες της», σύμφωνα με τους ίδιους.
«Πρόκειται για θεσμικό ρατσισμό: Είναι το ίδιο με μια οικογένεια που έχει δύο παιδιά και αποφασίζει να στείλει το αγόρι για αθλητική δραστηριότητα και κρατάει το κορίτσι σπίτι. Στην περίπτωση της ΚΟΚ αυτή η αδικία γίνεται με επίσημη κρατική σφραγίδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, η ομάδα γονέων έχει αρχίσει ήδη να ενημερώνει θεσμούς, βουλευτές και πολιτικά κόμματα σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, προκειμένου να γίνουν κινήσεις κατά της απόφασης.
Η θέση της ΚΟΚ
Ο «Π» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον διευθυντή της ΚΟΚ, κ. Άθω Αντωνίου, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατό, καθώς απουσίαζε από το γραφείο του. Ως εκ τούτου στάλθηκαν γραπτές ερωτήσεις στην ομοσπονδία σε σχέση με το περιστατικό, οι οποίες θα δημοσιευθούν όταν απαντηθούν.