Γενικά
Η πιο «ασφαλής» πόλη η Λάρνακα
Πηγή: reporter.com.cy
Αυξημένα παρουσιάζονται τα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν το 2022 στην Κύπρο, σε όλους τους τομείς με εξαίρεση τις δολοφονίες, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι παρά την αύξηση τέτοιας φύσεως εγκλημάτων, αυξήθηκε και η εξιχνίαση, εκτός από τις υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνει στη δημοσιότητα η Αστυνομία για το περασμένο έτος, αύξηση παρουσιάζουν μεταξύ άλλων οι απόπειρες φόνου, οι βιασμοί, οι εμπρησμοί και οι ληστείες, ως επίσης και λιγότερα σοβαρά εγκλήματα, όπως οι διαρρήξεις και οι κλοπές. Αντίθετα, οι υποθέσεις δολοφονιών μειώθηκαν αισθητά το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και το 2022 που ο αριθμός ήταν διψήφιος, ενώ πέρυσι ήταν μόλις επτά, οι οποίοι εξιχνιάστηκαν.
Την ίδια ώρα όμως, αυξήθηκαν οι απόπειρες φόνου, που έφθασαν στις δεκαεπτά το 2022, εκ των οποίων οι δεκαέξι εξιχνιάστηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε αντίθεση με τις δεκατρείς του 2021 και τις δεκαέξι του 2020, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι δώδεκα και δεκατρείς αντίστοιχα.
Σχέδιο οφελημάτων LarnaCARD – Διαβάστε όλες τις πληροφορίες ΕΔΩ
Άκρως ανησυχητικά είναι τα ποσοστά σε περιπτώσεις βιασμών οι οποίες όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια έχουν ανοδική πορεία κάτι που επιβεβαιώθηκε και το 2022, φθάνοντας στις 57. Αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία καλείτο να διερευνήσει μία τέτοιας φύσεως υπόθεση την εβδομάδα και απ’ αυτές εξιχνιάστηκαν οι 52. Το 2021, οι βιασμοί ήταν 52, ενώ το 2020 το ποσοστό ήταν πολύ πιο χαμηλό, κλείνοντας το έτος στις 27. Σημειώνεται πάντως ότι οι απόπειρες βιασμών μειώθηκαν ελάχιστα πέρυσι συγκριτικά με την προηγούμενη χρόνια αφού ενώπιον των Αρχών έφθασαν πέντε υποθέσεις, με τέσσερις να εξιχνιάζονται, ενώ το 2021 υπήρξαν οκτώ από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι έξι. Τέλος, το 2020 καταγράφηκαν μόλις δύο περιστατικά.
Στο Ναδίρ παραμένει η εξιχνίαση εμπρησμών και βομβών
Την ίδια ώρα η παραδοσιακά χαμηλή εξιχνίαση σε υποθέσεις εμπρησμών και βομβιστικών επιθέσεων, παρουσιάστηκε και την περσινή χρονιά, όπως συμβαίνει πάντα τα τελευταία χρόνια.
Σε ότι αφορά στους εμπρησμούς, υπήρξαν 180 περιστατικά, κάτι που σημαίνει μία υπόθεση ανά δύο μέρες εκ των οποίων οι Αρχές κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη των δραστών, μόλις σε 48 περιπτώσεις, που σε ποσοστό μετατρέπεται σε 26,7%. Βέβαια, τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό εξιχνίασης ήταν χαμηλότερο και ούτε το 2020, αλλά ούτε το 2021 είχε ξεπεράσει το 20% σε 172 περιστατικά ανά έτος.
Απειροελάχιστες είναι οι υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων που εξιχνιάζονται από την Αστυνομία, αφού το 2022 κλήθηκε να διερεύνηση δεκαεννέα περιστατικά και κατάφερε να βρει την άκρη του νήματος μόνο σε μία υπόθεση (5,3% ποσοστό εξιχνίασης). Παρατηρείται πάντως μια σταδιακή μείωση στις υποθέσεις εκρήξεων βομβών, αφού το 2020 υπήρξαν 33 περιστατικά από τα οποία εξιχνιάστηκαν τα πέντε, ενώ πέρυσι σε 21 περιστατικά εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις.
Μάστιγα της εποχής διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφεται μέσα από τα δεδομένα της Αστυνομίας αφορά τις υποθέσεις διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών, που παρουσίασαν ραγδαία αύξηση την περσινή χρονιά, δείχνοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους εν λόγω τομείς.
Ιδιαίτερα οι διαρρήξεις έσπασαν το φράγμα των χίλιων το 2022, φθάνοντας στις 1103, κάτι που σημαίνει περίπου τρεις ανά ημέρα σε όλη την Κύπρο. Απ’ αυτές επετεύχθη να εξιχνιαστούν οι 656, δηλαδή 59,5%. Τα προηγούμενα χρόνια οι διαρρήξεις κυμαίνονταν γύρω στις 800 ανά έτος.
Όσον αφορά τις κλοπές, άγγιξαν τις 613 παρουσιάζοντας επίσης μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που σημειώνονταν περίπου 500. Από τις 613 εξιχνιάστηκαν οι 309, δηλαδή μόλις το 50,4% τέτοιων περιστατικών, ενώ οι υπόλοιπες είναι ανεξιχνίαστες.
Πάντως όπως εξήγησε στον REPORTERλειτουργός Τύπου της Αστυνομίας οι περιπτώσεις διαρρήξεων είναι πολύ περισσότερες από αυτές των κλοπών διότι παρατηρείται ότι άγνωστοι προβαίνουν σε διαρρήξεις κτιρίων χωρίς να κλέψουν οτιδήποτε.
Αυξημένα είναι και τα περιστατικά ληστειών που καταγράφηκαν την περσινή χρονιά, αφού έφθασαν για πρώτη φορά μετά από το 2017 σε τριψήφιο νούμερο (123), ενώ τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν μεταξύ 80 με 90. Από τις 123, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν για τέτοιας φύσεως υποθέσεις πρόσωπα σε 92 (74,8%).
Στο μεταξύ, άνοδο καταγράφουν επίσης και οι υποθέσεις ναρκωτικών που ξεπέρασαν τις χίλιες το 2022, φθάνοντας στις 1044, περίπου διακόσιες περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια, με την εξιχνίαση να φθάνει στο 94,7% ή σε απλούς αριθμούς 989 υποθέσεις.
Πρωτιά για Λεμεσό, πιο «ασφαλής» η Λάρνακα
Χωρίζοντας τα πιο πάνω αδικήματα ανά πόλη, παρατηρείται ότι η πιο «επικίνδυνη» πόλη είναι η Λεμεσός, στην οποία καταγράφονται και τα περισσότερα συνολικά αδικήματα ανά το παγκύπριο, ενώ αντίθετα τα λιγότερα εντοπίζονται στη Λάρνακα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Λεμεσό καταγράφηκαν συνολικά 1424 περιστατικά σοβαρού εγκλήματος, από τα οποία επετεύχθη η εξιχνίαση στα 963 (67,% εξιχνίαση), ενώ ακολουθεί η Λευκωσία με 1214, εκ των οποίων οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες σε 945 (77,8%).
Τρίτη πόλη είναι η Πάφος, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, μόνο που το 2022 αυξήθηκε η παραβατικότητα, με τις υποθέσεις που διερευνήθηκαν να φθάνουν τις 1165. Απ’ αυτές εξιχνιάστηκε το 84,7%, δηλαδή 987. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε εγκληματικότητα απ’ όλες τις πόλεις την παρουσιάζει η Αμμόχωστος, στην οποία υπερδιπλασιάστηκαν οι υποθέσεις πέρυσι και έφθασαν στις 920, από τις 300 με 400 που ήταν τα προηγούμενα έτη. Η εξιχνίαση στη συγκεκριμένη περιοχή παραμένει χαμηλά σε σχέση με τις άλλες πόλεις, αφού ήταν 72,3% (665 υποθέσεις).
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη Λάρνακα, που έπεσε στην τελευταία θέση από τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, καθότι υπήρξαν 563 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν οι 465 (82,6%). Τέλος, στο διαμέρισμα Μόρφου οι Αρχές διερεύνησαν 116 περιστατικά και εξιχνίασαν τα 78 (67,2%).