Γενικά
Πρόγραμμα για βελτίωση ανακτημένου νερού από ΣΑ Λάρνακας
Ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την βελτίωση ανακτημένου νερού, χρησιμοποιεί το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) προκειμένου ποσότητες ύδατος να προστεθούν στο υδατικό ισυζύγιο της πόλης για χρήση στην γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά και για ύδρευση χώρων πρασίνου, κήπων και γηπέδων.
Σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο Σταθμό Επεξεργαασίας Λυμάτων Λάρνακας στο Μενεού, η τρίτη συνάντηση Kοινότητας Πρακτικής, που οργανώθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 Water Mining σχετικά με την αφαλάτωση του ανακυκλωμένου νερού της Λάρνακας και την ανάκτηση υλικών στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας.
Στο Μενεού έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί η πιλοτική μονάδα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του νερού το οποίο ανακτάται από το Σταθμό, την ανάκτηση χλωριούχου νατρίου, φωσφόρου και αλάτων.
Σε δηλώσεις του ο Αγγελος Χατζηχαραλάμπους Διευθυντής του ΣΑΛ ανέφερε ότι «το ερευνητικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 με κόστος 19 εκατομμυρίων ευρώ και ασχολείται με έξι περιπτώσεις έρευνας και καινοτομίας αναφορικά με επεξεργασμένο νερό».
Για τη Λάρνακα, είπε, «το πρόγραμμα αφορά την βελτίωση του ανακτημένου νερού το οποίο είναι πολύ σημαντικό και είναι μία επιπρόσθετη πηγή νερού που προσθέτει στο υδατικό ισοζύγιο της χώρας μας».
Πρόσθεσε ότι «για το έτος 2022 έχει δοθεί από το Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων πέραν των τριών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανακτημένου επεξεργασμένου νερού. Από αυτό το 70% διατέθηκε στη γεωργία και τη κτηνοτροφία ενώ το 30% δόθηκε για ύδρευση χώρων πρασίνου, κήπων και γηπέδων».
Θέλουμε, συνέχισε ο κ. Χατζηχαραλάμπους «να δώσουμε αξία και ποιότητα στο επεξεργασμένο νερό, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει μια βελτιωμένη ποιότητα των υπηρεσιών μας στους καταναλωτές αλλά και στο πολίτη της Λάρνακας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκέψεις για «Drive and Park» για απάμβλυνση κυκλοφοριακού
Εξάλλου η Μαρία Λοϊζίδου, Καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είπε πως «σήμερα στη Λάρνακα θα δούμε ένα σύστημα, το οποίο έχουμε αναπτύξει και έχουμε την επιστημονική ευθύνη από πλευράς του ΕΜΠ, για να δούμε τις νέες τεχνολογίες στην περαιτέρω επεξεργασία του νερού που επεξεργάζεται με επιστημονικό τρόπο».
«Το νερό εμπεριέχει άλατα και προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για άρδευση αυτά τα άλατα θα πρέπει να αφαιρεθούν», εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο έχει αναπτύξει μια πολύ μεγάλη και καινοτόμο δράση σ’αυτά τα θέματα εδώ και μία δεκαετία και έχει λάβει το μεγαλύτερο βραβείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία 25 χρόνια, στα συγκεκριμένα προγράμματα».
«Αυτήν ακριβώς την τεχνολογία εφαρμόζουμε στην Λάρνακα προκειμένου να δώσουμε νερό για άρδευση και να συμπληρώσουμε τις ανάγκες της Κύπρο», είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι «αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα νερά που έχουν μέσα άλατα, όπως είναι οι αφαλατώσεις και οι άλμες, κάνοντας πλήρη ανάκτηση του νερού και των αλάτων με μηδενικές απορρίψεις στο περιβάλλον, έτσι ώστε να κινηθούμε στην κυκλικότητα και την ανάκτηση πόρων που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση». Σημείωσε επίσης ότι «όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται και με πράσινη ενέργεια, που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Η Κύπρος συνέχισε η κα. Λοϊζίδου «έχει ήλιο, έχει απορριπτώμενη ενέργεια από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αυτά θα πρέπει σε κάποια στιγμή να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να κάνουμε ανάκτηση των πόρων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση της προόδου του ερευνητικού προγράμματος Water Mining και παρουσίαση στους ενδιαφερόμενους φορείς της τεχνοοικονομικής μελέτης του προτεινόμενου συστήματος αφαλάτωσης καθώς και προτάσεις μείωσης του συνολικού παγίου και λειτουργικού κόστους του συστήματος.
Ακολούθησε παρουσίαση του πακέτου νομοθετικών μέτρων που πρόκειται να προταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το έργο προκειμένου να αυξηθεί η κυκλικότητα των μονάδων αφαλάτωσης και να υιοθετηθούν καινοτόμα συστήματα επεξεργασίας αστικών και βιομηχανικών λυμάτων τα οποία βασίζονται στην κυκλική οικονομία.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο εγκατεστημένο πιλoτικό σύστημα του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας όπου εκπρόσωπος του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ICCS) πραγματοποίησε επίδειξη του καινοτόμου συστήματος Eπαυξημένης Πραγματικότητας που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Water Mining.
Σημειώνεται ότι σκοπός του προγράμματος Water Mining είναι να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση φρέσκου νερού αναδεικνύοντας «νέες πηγές» φρέσκου νερού όπως π.χ. τα βιομηχανικά και τα αστικά λύματα ή οι άλμες που προκύπτουν από τις μονάδες αφαλάτωσης.