Γενικά

ΚΣΕΔ Λάρνακας: Εντυπωσιακά πλάνα από την άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023»
Την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, διεξήχθη στην παρουσία του κ. Υπουργού Άμυνας, η φάση Ε-Δ της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023», την οποία παρακολούθησαν από τις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου «ΖΗΝΩΝ» του ΚΣΕΔ, παρατηρητές από 25 ξένες χώρες, καθώς και άλλοι επίσημοι και κρατικοί αξιωματούχοι.
Η Φάση Ε-Δ περιελάβανε δύο σενάρια, ένα αεροπορικό και ένα ναυτικό ατύχημα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε χερσαίο και σε θαλάσσιο χώρο, εντός της περιοχής Ε-Δ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας. Στο πλαίσιο της Άσκησης εφαρμόστηκε το Εθνικό Σχέδιο για Μαζική Έρευνα – Διάσωση «ΤΕΥΚΡΟΣ» και το συντονισμό της είχε το ΚΣΕΔ. Το σενάριο του ναυτικού ατυχήματος, εκτελέστηκε με τη συμμετοχή 20 πλωτών και 8 αεροπορικών μέσων, καθώς και προσωπικό από συνολικά 8 χώρες.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν από την Ελλάδα η Φρεγάτα “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ”, 1 Αεροσκάφος C-130 με αλεξιπτωτιστές της 31 ΜΕΕΔ και 1 Ελικόπτερο Ε-Δ, από τη Γαλλία 1 Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας τύπου ATLANTIQUE, από το Ηνωμένο Βασίλειο 1 Ελικόπτερο Puma,, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 1 Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας τύπου P-8, από την Ιταλία το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης ” LUIGI DATTILO” και 1 Ελικόπτερο Ε-Δ ΑW 139, από το Ισραήλ 1 Πυραυλάκατος και 4 Παράκτια Περιπολικά και από την Αίγυπτο το ΚΣΕΔ Καΐρου.
Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν από την Εθνική Φρουρά 1 Ελικόπτερο ΑW 139 της 460 ΜΕΔ και 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της 470 ΜΜΕΑ, το ΠΑΘ “ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ”, το ΠΓΥ “ΑΛΑΣΙΑ”, τα περιπολικά πλοία “ΓΕΩΡΓΙΟΥ”, “ΤΣΟΜΑΚΗΣ”, “ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ”, καθώς και προσωπικό και μέσα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.
Από την Αστυνομία Κύπρου συμμετείχαν 1 Ελικόπτερο ΑW 139 της ΜΑΕΠ, το περιπολικό σκάφος “ΘΗΣΕΑΣ” της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Ναυαγοσώστες των Επαρχιακών Διοικήσεων, καθώς και προσωπικό του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου. Επιπρόσθετα, συμμετείχε προσωπικό του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Καινοτομίας, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία «European Union Agency for the Space Programme» και η Μη Κυβερνητική Ένωση «EURISY». Τέλος, στο σενάριο του ναυτικού ατυχήματος συμμετείχαν με μέσα, καθώς και παροχή υπηρεσιών και προσωπικού, η Μαρίνα Αγίας Νάπας και η ιδιωτική εταιρεία EDT Offshore.
Κατά το σενάριο αεροπορικού ατυχήματος, το οποίο διεξήχθη τόσο εντός όσο και εκτός του Αεροδρομίου Λάρνακας, έλαβαν μέρος από την Εθνική Φρουρά η Διοίκηση Καταδρομών, η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού, ένα Ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ, από την Αστυνομία η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, η Διεύθυνση Αεροδρομίου Λάρνακας και ένα Ελικόπτερο της ΜΑΕΠ, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Λάρνακας και Αεροδρομίου Λάρνακας, καθώς και η ΕΜΑΚ, ένα Αεροσκάφος και προσωπικό του Τμήματος Δασών, προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, η Πολιτική Άμυνα Λάρνακας, η Πολιτική Αεροπορία, καθώς επίσης και Ναυαγοσώστες των Επαρχιακών Διοικήσεων. Τέλος στην άσκηση συμμετείχε και η ιδιωτική εταιρεία HERMES Airports, παρέχοντας εξοπλισμό και προσωπικό.
Συνολικά στην άσκηση συμμετείχε πέραν των 800 ατόμων και 38 Αεροναυτικά μέσα και υπηρεσίες από 8 διαφορετικές χώρες.

Σχετικά νέα

X
Translate »