Γενική Επικαιρότητα
18 κράτη μέλη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους τους για τα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η Επιτροπή ταυτοποιεί τα κράτη μέλη που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους του 2025 όσον αφορά την επανάχρηση και την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και όλων των απορριμμάτων συσκευασίας, καθώς και τον στόχο υγειονομικής ταφής για το 2035. Εννέα κράτη μέλη βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων για το 2025 (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Σλοβενία).
Ωστόσο, 18 κράτη μέλη κινδυνεύουν να μην επιτύχουν έναν ή και τους δύο στόχους για το 2025. Η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία ενδέχεται να μην επιτύχουν τον στόχο για τα αστικά απόβλητα. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους στόχους του 2025 για τα αστικά απόβλητα και όλα τα απορρίμματα συσκευασίας. Ορισμένες χώρες συνεχίζουν την υγειονομική ταφή των περισσότερων αστικών αποβλήτων και είναι πιθανό να μην επιτύχουν τον στόχο του 2035 για την υγειονομική ταφή. Η Επιτροπή απευθύνει συστάσεις στα εν λόγω κράτη μέλη, βάσει της συνεχούς οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης που παρέχεται για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων.
Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν κατά μέσο όρο 530 kg αστικών αποβλήτων ανά άτομο (απόβλητα που προέρχονται από νοικοκυριά και παρόμοια απόβλητα από επιχειρήσεις). Τα αστικά απόβλητα, παρόλο που ανακυκλώνονται όλο και περισσότερο και καταλήγουν όλο και λιγότερο σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποτελούν μία από τις πιο πολύπλοκες ροές αποβλήτων προς διαχείριση. Στην ΕΕ, περίπου το 50 % των αστικών αποβλήτων ανακυκλώνονται ή λιπασματοποιούνται, ενώ το 23 % καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η ποσότητα των απορριμμάτων συσκευασίας που παράγονται αυξάνεται σταθερά. Μεταξύ του 2013 και του 2020 η ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων συσκευασίας αυξήθηκε κατά 15 % σε ολόκληρη την ΕΕ, φθάνοντας σχεδόν τα 80 εκατομμύρια τόνους.