Γενικά
«Όπως εμείς σεβόμαστε το τέμενος στη Λάρνακα, το ίδιο θα θέλαμε και για τον Απόστολο Ανδρέα»
Με την επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κατασκευή νέου τζαμιού, αλλά χρήση υφιστάμενων χώρων, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι όπως εμείς σεβόμαστε το τέμενος και τον περιβάλλοντα χώρο του Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, το ίδιο θα θέλαμε και για τον εκκλησιαστικό και μοναστικό χαρακτήρα του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Επίσκοπος θα επισκεφθεί την Μονή την ερχομένη Δευτέρα ή Τρίτη «για να έχω ιδία αντίληψη».
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο εξήγησε ότι πρόκειται για τα δωμάτια που είχαν αναστηλωθεί στην α’ φάση των εργασιών για να μπουν εκεί οι πλανοδιοπώλες στο κτίριο βορειοδυτικά της Μονής, κοντά στον μεγάλο χώρο στάθμευσης. Οι πλανοδιοπώλες αρνήθηκαν να μεταφερθούν εκεί, πρόσθεσε, και φαίνεται πως σ’ εκείνα τα δωμάτια θέλουν να τοποθετήσουν χαλιά για προσευχή των μουσουλμάνων που επισκέπτονται την Μονή. Ο Καρπασίας Χριστοφόρος εξέφρασε ανησυχία μήπως «μετρούν αντιδράσεις για κάτι άλλο» με την κίνηση αυτή κι επεσήμανε ότι χρόνια «λέγεται πως θα έκαναν τζαμί κανονικό».
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του διευθυντή του ΕΒΚΑΦ πως η «εκκλησία δεν έχει παράπονο» γ’ αυτή την κίνηση, ο Επίσκοπος Καρπασίας είπε ότι δεν ενημερώθηκαν για κάτι τέτοιο, αλλά «οποιαδήποτε ανακοίνωση απόφασης δεν σημαίνει και διαβούλευση».
«Όπως εμείς σεβόμαστε το τέμενος του Χαλάν Σουλτάν στη Λάρνακα και δεν θέλουμε ούτε ο χαρακτήρας του, ως τόπος προσευχής, ούτε ο περιβάλλον χώρος, να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι, δηλαδή μουσουλμανικό τέμενος, το ίδιο θα θέλαμε κι εμείς. Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα που έχει εκκλησιαστικό χαρακτήρα, μοναστικό, προσκυνηματικό, να μην αλλάξει αυτός ο χαρακτήρας. Και από τις δύο πλευρές να υπάρχει σεβασμός στους θρησκευτικούς χώρους, κάτι που μας βοηθά να συνυπάρξουμε αν τους διατηρήσουμε στην μορφή που τόσους αιώνες υπήρχαν. Κι από εκεί κι από δω».
Και οι δύο πλευρές, συνέχισε ο Επίσκοπος, πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας στην θρησκευτικότητα του σύνοικου στοιχείου κι αυτό βοηθά ώστε να μην δημιουργούνται ούτε παρεξηγήσεις, ούτε εντάσεις. «Να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά προσβλέποντας σε μια επίλυση του Κυπριακού για να συνυπάρξουμε».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Επίσκοπος είπε ότι η αναστήλωση της Μονής έγινε με χρήματα της Αρχιεπισκοπής και του ΕΒΚΑΦ με βάση τα σχέδια των καθηγητών του Πανεπιστήμιου των Πατρών που προέβλεπαν την αποκατάσταση του μοναστηριού και του χώρου, όπως ήταν προ της εισβολής. «Χωρίς καμία αλλαγή ή μετατροπή σε οτιδήποτε».
Τα εν λόγω δωμάτια, πρόσθεσε, ήταν ξενώνες για τους επισκέπτες του μοναστηριού.
Μουσουλμάνοι κάνουν τάματα στον Απόστολο Ανδρέα
Ο Επίσκοπος Καρπασίας σημείωσε ότι στο Ριζοκάρπασο υπάρχει μεγάλο τζαμί όπου οι μουσουλμάνοι μπορούν να προσευχηθούν εάν θέλουν και απαντώντας σε σχετική επερώτηση ανέφερε ότι και πριν το 1974 αλλά και μετά, ακόμα και στις μέρες μας, πολλοί μουσουλμάνοι, όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό, επισκέπτονται το μοναστήρι και κάνουν τάματα.
Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, είπε, όπως και ο τεκές Χαλά Σουλτάν, είναι θρησκευτικά μνημεία δεν πρέπει ο χαρακτήρας τους να αλλοιωθεί.
Πηγή: ΚΥΠΕ