Αγγέλα Καϊμακλιώτη
Επιστροφή στο σχολείο – Πέντε σημεία τα οποία πρέπει να έχετε υπόψη σας για την προετοιμασία του παιδιού σας
Αγγέλα Καϊμακλιώτη
Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου
Το σχολικό περιβάλλον είναι ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται όμορφα. Οι ώρες που περνούν εκεί πρέπει να είναι ωφέλιμες: Να εργάζονται δημιουργικά, να μαθαίνουν, να εξελίσσονται νοητικά και συναισθηματικά και γενικότερα να κοινωνικοποιούνται. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να αγαπούν το σχολείο. Αυτό είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών. Είναι μια διαδικασία μύησης στο σύμπαν της μάθησης, της δημιουργίας και της ανακάλυψης και υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε αυτή τη διαδικασία μύησης πιο ομαλή.
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και η μετάβαση του παιδιού από τη χαλάρωση και τη ραστώνη στο σχολικό πρόγραμμα πρέπει να γίνει μελετημένα και οργανωμένα αρχικά από τους γονείς και στη συνέχεια από τους εκπαιδευτικούς. Σας προτείνω πέντε σημεία τα οποία πρέπει να έχετε υπόψη σας για την προετοιμασία του παιδιού σας για τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες μέρες:
1.Ύπνος:
Συζητήστε με το παιδί σας το ωράριο του σχολείου. Πρέπει να αντιληφθεί ότι το πρωινό ξύπνημα θα είναι αναπόφευκτο από τον Σεπτέμβρη, επομένως και ο βραδινός ύπνος πρέπει να γίνεται νωρίτερα. Αν γνωρίζει ότι αυτό γίνεται για την καλή λειτουργία του οργανισμού του, τότε θα το δεχθεί ευκολότερα. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα πρόγραμμα, μια βδομάδα πριν από την έναρξη του σχολείου, για να συνηθίσει το παιδί κι έτσι να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση στο νέο ωράριο. Προσπαθήστε να τηρείτε το ωράριο ύπνου, προσθέτοντας στο πρόγραμμα του παιδιού μικρές καθημερινές ρουτίνες όπως χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο, ένα ελαφρύ σνακ, την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου και το σβήσιμο των φώτων στο σπίτι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του επιβληθεί με το ζόρι, το οτιδήποτε. Οι καλές συνήθειες αποκτούνται όταν γίνονται με παιγνιώδη κι ευχάριστο τρόπο.
2.Σχολικές αγορές:
Κάνετε μαζί έναν κατάλογο με τα σχολικά είδη που θα χρειαστεί. Επισκεφθείτε μαζί ένα κατάστημα για να επιλέξει το παιδί τα σχολικά του. Μην ξεχνάτε πως αυτά θα είναι τα δικά του εργαλεία μάθησης και ότι πρέπει πρωτίστως να το βολεύουν στη σχολική εργασία του αλλά και να του αρέσουν. Στη συνέχεια βοηθήστε το παιδί σας να τα τακτοποιήσει, να γνωρίζει τι έχει και σε τι θα του χρησιμεύσει το κάθε αντικείμενο που αγοράσατε. Αν γνωρίζει την αξία και τη χρήση του κάθε αντικειμένου τότε θα του δημιουργηθεί η διάθεση να τα χρησιμοποιήσει στην εργασία του. Στην περίπτωση των παιδιών που θα πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο, θα είστε περισσότερο καθοδηγητικοί και επεξηγηματικοί αλλά και πάλι, οι επιλογές πρέπει να είναι του παιδιού.
3.Προσωπικός χώρος:
Είναι πολύ σημαντικό να ετοιμάσετε εγκαίρως το χώρο όπου το παιδί θα κάνει τις εργασίες για το σπίτι και όπου θα έχει τακτοποιημένα τα βιβλία του και αναρτημένο το σχολικό πρόγραμμα. Ο χώρος αυτός δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα μικρό τραπέζι και μια καρέκλα που να ταιριάζει στο σωματότυπο του παιδιού. Σιγά σιγά το παιδί, με τη βοήθεια σας φυσικά στην αρχή, θα «χτίσει» τον προσωπικό του χώρο μελέτης εμπλουτίζοντας τον στη συνέχεια με πράγματα που του αρέσουν.
4.Διατροφή:
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών συνήθως η διατροφή είναι πιο ελεύθερη και ίσως να έχετε επιτρέψει στα παιδιά σας να φάνε περισσότερα γλυκά, σοκολάτες, σνακ με πολύ αλάτι και συντηρητικά, τροφές από ταχυφαγεία και λοιπά. Η διατροφή όμως αυτή πρέπει να αλλάξει καθώς το παιδί θα έχει να αντιμετωπίσει ένα απαιτητικό σχολικό πρόγραμμα όπου θα χρειάζεται περισσότερη συγκέντρωση, όπου οι λειτουργίες του σώματος και του εγκεφάλου θα είναι σε πλήρη εγρήγορση και σε φάση δημιουργίας. Αποφασίστε μαζί το κολατσιό του. Συζητήστε για την αξία των φρούτων και των λαχανικών, του φρέσκου σάντουιτς και γενικότερα του διατροφικού μοντέλου που ταιριάζει στην περίπτωση του παιδιού σας. Αφήστε το να σας πει ποια φρούτα ή λαχανικά θέλει να τρώει στο σχολείο, πώς θέλει να είναι το σάντουιτς του, τι θα αγοράζει από το κυλικείο. Τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, βοηθήστε το παιδί σας να εντάξει στην καθημερινότητα του την κατάλληλη για την ηλικία του διατροφή. Φτιάξετε μαζί σάντουιτς και δοκιμάστε τα, ετοιμάστε υγιεινές φρουτοσαλάτες, μπάρες δημητριακών. Αν γνωρίζει τι τρώει και γιατί το τρώει, τότε θα το κάνει με ευχαρίστηση.
5.Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών:
Τα περισσότερα παιδιά από τη νηπιακή κιόλας ηλικία χρησιμοποιούν τάμπλετ και γενικά «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές και τηλέφωνα. Το καλοκαίρι, ο χρόνος χρήσης των συσκευών αυτών αυξάνεται κατά πολύ και κάποτε ανεξέλεγκτα. Είναι σημαντικό να μειώσετε τον χρόνο αυτό σταδιακά πριν από την έναρξη του σχολικού έτους. Να ορίσετε μαζί με το παιδί, το πότε, το πώς και το πόσο θα τις χρησιμοποιεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αυτό ως στέρηση ή επιβολή τιμωρίας ούτε να γίνει απότομα και χωρίς συζήτηση.
Τα παιδιά αγαπούν το πρόγραμμα και γενικότερα τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής διαβούλευσης, όταν γίνεται με τη συμμετοχή τους, όταν οι γονείς καθίσουν μαζί τους και τα ακούσουν, όταν τα κάνουν να νιώσουν σημαντικά. Το σχολικό πρόγραμμα και γενικότερα ο προγραμματισμός στη ζωή τους, προσφέρουν ασφάλεια και σιγουριά, κάτι που τα παιδιά ιδιαίτερα της σχολικής ηλικίας χρειάζονται για να είναι σταθερά τα πρώτα βήματα τους στο συναρπαστικό χωροχρόνο της μάθησης, της γνώσης και της δημιουργίας.