Γενικά
Τελετή παράδοσης του τζαμιού στο Καλό Χωριό Λάρνακας
Πηγή: ant1.com.cy
Οι εργασίες συντήρησης έγιναν από τη δικοινοική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκδήλωση με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συντήρησης του τζαμιού στο Καλό Χωριό της επαρχίας Λάρνακας πραγματοποίησαν σήμερα το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Οι εργασίες συντήρησης έγιναν από τη δικοινοική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε χαιρετισμό του ο Kjartan Bjornsson, αναπληρωτής Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Μεταρρύθμισης και Επικεφαλής της Μονάδας για την υποστήριξη επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε ότι «η κοινή πολιτιστική κληρονομιά του νησιού εξακολουθεί να διατηρείται χάρη στη συνεργασία της Τεχνικής Επιτροπής, του UNDP και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Πρόσθεσε ότι «από το 2012 έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από 128 χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο εργασίες συντήρησης, δομικής στήριξης, φυσικής προστασίας ή αποκατάστασης από την Τεχνική Επιτροπή και το UNDP με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με συνολική χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο Jakhongir Khaydarov, επικεφαλής του προγράμματος UNDP Κύπρου, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις εργασίες που γίνονται σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και πρόσθεσε ότι «η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στο τζαμί στο Καλό Χωριό/Βούδα, είναι ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες μας για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Αυτό το έργο αναζωογονεί ένα ιστορικό χώρο, ενώ προάγει ταυτόχρονα μια βαθύτερη αίσθηση ενότητας και κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων», ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι «η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης παράλληλα με την αδιάκοπη δέσμευση της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογικής δράσης για τη διατήρηση του κοινού μας παρελθόντος για τις μελλοντικές γενιές».
Ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά ανέφερε ότι «η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων σε όλη την Κύπρο και αντανακλά την αναγνώριση του πνεύματος της κοινής μας κληρονομιάς, της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Οι προσπάθειες της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά μάς υπενθυμίζουν μια κρίσιμη αρχή, ότι η ιερότητα των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων υπερβαίνει τα κοινοτικά όρια», επεσήμανε.
Είναι, συνέχισε, «επιτακτική η ανάγκη να επιδεικνύουμε ακλόνητο σεβασμό στα θρησκευτικά μνημεία κάθε κοινότητας, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι απλώς χώροι λατρείας αλλά και σημεία συλλογικής μνήμης, ιστορίας και ταυτότητας» είπε και σημείωσε πως «σεβόμενοι τα μνημεία αυτά, τιμούμε την κοινή μας ανθρωπιά και τα νήματα που μας ενώνουν».
Ο κ. Κτωρής εξέφρασε ευχαριστίες «στο UNDP για τον καθοριστικό του ρόλο στην υλοποίηση αυτού του έργου. Η εμπειρογνωμοσύνη, η αφοσίωση και η δέσμευσή τους διασφάλισαν ότι τα έργα συντήρησης έχουν ενσωματώσει την ουσία της ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας του τζαμιού» είπε, και πρόσθεσε πως «έργα όπως η συντήρηση του τζαμιού στο Καλό Χωριό «φωτίζουν ένα μονοπάτι ελπίδας. Μας υπενθυμίζουν πως όταν συνεργαζόμαστε για την επιδίωξη ενός κοινού στόχου, μπορούμε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα στη διατήρηση των μνημείων που μας εμπιστεύτηκε η ιστορία».
Από την πλευρά του Ali Tuncay, Τουρκοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά είπε ότι «το συγκεκριμένο τζαμί είναι μια λαμπρή υπενθύμιση του πλούσιου πολιτιστικού μας παρελθόντος και είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε την κοινή μας κληρονομιά, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές. Είναι ανεκτίμητα στοιχεία του νησιού μας και της ανθρωπότητας», ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Ως εκ τούτου είναι κοινή μας ευθύνη να σεβόμαστε και να προστατεύουμε ο ένας την πολιτιστική κληρονομιά του άλλου».
Σημειώνεται ότι μετά τους χαιρετισμούς έγινε ξενάγηση στο τζαμί και αποκάλυψη πλάκας, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι.