Γενικά
Συγγενείς απαχθέντων ή δολοφονηθέντων από την Χαμάς στη συγκέντρωση της Λάρνακας (φώτο)
Πηγή: ΚΥΠΕ
Εκδήλωση συμπαράστασης και προσευχής προς το Ισραήλ, κατά την οποία ζητήθηκε η επιστροφή των απαχθέντων «από τους τρομοκράτες της Χαμάς», στις οικογένειες τους, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λάρνακα, στην οποία συμμετείχαν Κύπριοι και Ισραηλινοί πολίτες.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Εβραϊκών Κοινοτήτων της Κύπρου και πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Εβραϊκή Συναγωγή στη Λάρνακα.
Στην εκδήλωση μίλησε αρχικά ο Menachem Raskin, εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κύπρο ο οποίος αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στο Ισραήλ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και στις φρικαλεότητες και την αιματοχυσία που «όλοι είδαμε και ακούσαμε».
Πρόσθεσε ότι «η σκληρότητα και η απανθρωπιά των τρομοκρατών της Χαμάς είχε ξεπεράσει αυτή του ISIS και των Ναζί. Αυτό που είδαμε, δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας» είπε, και κάλεσε μάλιστα όλους όσοι νοιάζονται για την ανθρωπότητα να σταθούν «ενάντια σε αυτούς τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους. Θα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή για τους ανθρώπους που επευφημούν και γιορτάζουν αυτές τις φρικαλεότητες» είπε.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Κύπρο, Όρεν Ανόλικ, χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στη χώρα του «ένα μεγάλο εφιάλτη, κάτι που κανένας σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συμβεί» είπε, και χαρακτήρισε αυτό που έγινε στο Ισραήλ την ημέρα εκείνη, «ένα εθνικό δράμα για τη χώρα και για τον κόσμο».
Ανέφερε ακόμα ότι «αυτό που συνέβη δεν ήταν μια πολιτική σύγκρουση αλλά ήταν βάρβαροι εναντίον της ανθρωπότητας» είπε και σημείωσε πως αυτό που έγινε συνεχίζεται μέχρι σήμερα, γιατί κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το πένθος.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση που είχε το Ισραήλ από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τον πολιτικό κόσμο και από απλούς πολίτες, κάτι που όπως είπε, αποδεικνύει πως «δεν είμαστε μόνοι. Η συμπαράσταση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες δείχνουν ότι δεν είμαστε μόνοι, έχουμε πίστη στο λαό του Ισραήλ, βοηθάμε ο ένας τον άλλο, μαζί ενωμένοι θα νικήσουμε και θα ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες».
Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, είπε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος» αυτή και σημείωσε πως ήρθαν στη μνήμη της οι λειτουργίες που έγιναν στην Ουάσιγκτον αλλά και σε ολόκληρη την Αμερική, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους και σημείωσε πως αυτό που γίνεται απόψε μοιάζει οικείο με αυτό που έγινε τότε.
Σήμερα, συνέχισε, «αναγνωρίζω μια επιμονή από το Ισραήλ ως έθνος και είναι ακριβώς αυτό που ορίζει το Ισραήλ με τόσους πολλούς τρόπους».
Η Πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης περηφάνεια για το έργο που επιτελεί ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν, από τότε που συνέβησαν οι συγκεκριμένες επιθέσεις, αφού ενεπλάκη, όπως είπε, στο υψηλότερο επίπεδο για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί περαιτέρω. Εξέφρασε ακόμη περηφάνεια για τον ηγετικό ρόλο που επιδεικνύει καθημερινά, όπως είπε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάϊντεν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τετάρτη το Ισραήλ.
Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως «για άλλη μια φορά η μικρή μας περιοχή έχει καταστραφεί από την τρομοκρατία, και για άλλη μια φορά το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με τρομερές απώλειες και βία. Για άλλη μια φορά η Κύπρος καλείται να προσφέρει καταφύγιο σε όλους εκείνους που φεύγουν από τη φρίκη του πολέμου» είπε και πρόσθεσε πως «είναι τιμή, καθήκον και προνόμιό μας να το κάνουμε».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση πως «ακόμη και στην πιο σκοτεινή μας ώρα πρέπει να αγωνιστούμε για την ειρήνη και δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι η τρομοκρατία δεν έχει γεωγραφικά σύνορα. Πρέπει να δούμε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες στο Βέλγιο, στη Γαλλία» είπε.
Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος «αυτή την ιστορική στιγμή πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, να καταδικάσουμε αυτή την προμελετημένη, οργανωμένη και αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων» σημειώνοντας επίσης, ότι, «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, να υπερασπιστεί τους πολίτες του». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει ώστε οι όμηροι να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό.
Μαρτυρίες συγγενών ομήρων
————-
Από το Ισραήλ ήρθαν την Τετάρτη στη Κύπρο και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση άτομα από τέσσερις διαφορετικές οικογένειες, μέλη των οποίων πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τη Χαμάς.
Η Meirav Leshem Gonen ανέφερε ότι η κόρη της είναι 23 ετών και κρατείται από τη Χαμάς, μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι από τις 6.30 το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου που την πήρε η κόρη της τηλέφωνο και της ανέφερε ό,τι έγινε, μιλούσε μαζί της για πάνω από 4 ώρες και της περιέγραφε πως προσπαθούσε να διαφύγει κρυβόμενη σε θάμνους.
Με δάκρυα στα μάτια, η γυναίκα περιέγραψε όλη τη συνομιλία που είχε με την κόρη της στο τηλέφωνο, από όπου ακούγονταν πυροβολισμοί, ώσπου η 23χρονη της είπε ότι πυροβολήθηκε, ενώ σε κάποια στιγμή άκουσαν άνδρες να μιλούν αραβικά και η τηλεφωνική σύνδεση διακόπηκε.
Μια άλλη γυναίκα η Yitzchak Tabachnik ανέφερε την ιστορία των θείων της ηλικίας 78 ετών και της κόρης τους που πήγε μαζί με τον γιο της να τους επισκεφθεί κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και από τότε αγνοούνται. Είπε ακόμα ότι θέλουν η διεθνής κοινότητα να βρει τους αγαπημένους τους και να τους επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Εξάλλου η Meirav Raviv αναφέρθηκε στον αδελφό της, τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά ηλικίας 9 μηνών και 4 χρόνων, ο οποίος την πήρε τηλέφωνο και της είπε πως ήταν όλοι τρομοκρατημένοι και προσπαθούσαν, ενώ ήταν μέσα στο σπίτι τους, να κάνουν τα παιδιά να σιωπήσουν για να μην τους εντοπίσουν οι άνδρες της Χαμάς.
Πρόσθεσε πως δεν γνώριζε τίποτε για την τύχη του αδελφού της και της οικογένειας του μέχρι την Τρίτη που ήταν τα γενέθλια του, όταν είδαν σε βίντεο ότι ήταν τρομοκρατημένος, όπως και τα δύο μικρά παιδιά. Δεν ξέρουμε εάν το μωρό έχει γάλα να πιει ή πάνες για να αλλάξει, είπε, και σημείωσε πως θέλουν να γίνει κάτι ούτως ώστε οι δικοί τους άνθρωποι να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν.
Ο Ofri Bibes αναφέρθηκε στην εξαδέλφη του ηλικίας 21 ετών η οποία εργαζόταν το Σάββατο 7 Οκτωβρίου για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια της και πως γύρω στις 6.30 το πρωί τηλεφώνησε στη μητέρα της και της είπε ότι έγινε τρομοκρατική επίθεση.
Πρόσθεσε πως επειδή η 21χρονη γνώριζε πρώτες βοήθειες κατάφερε να βοηθήσει αρκετά άτομα που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση και ότι από τότε δεν γνώριζαν τι απέγινε, μέχρι που την είδαν σε ένα βίντεο με άλλους κρατούμενους.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε προσευχή από τον Αρχιραββίνο του Ισραήλ στην Κύπρο, Άριε Ζεέβ Ράσκιν, ενώ οι συγγενείς απαχθέντων που ήρθαν στην Κύπρο για την εκδήλωση άναψαν κεριά στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς.
Σημειώνεται ότι, από νωρίς το απόγευμα αποκλείστηκαν από την Αστυνομία, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου οι δρόμοι που οδηγούσαν στην περιοχή όπου βρίσκεται η Συναγωγή, ενώ περιπολικά περιπολούσαν στην περιοχή.
Η εκδήλωση διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφού στην περιοχή υπήρχαν περίπου 250 πάνοπλοι αστυνομικοί και με αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Ο κόσμος που παρέστη στην εκδήλωση κρατούσε σημαίες του Ισραήλ ενώ μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι Πρέσβεις της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας καθώς και ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.