Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Εσύ ξέρεις που θα εντοπίσεις το πλησιέστερο καταφύγιο της Πολιτικής Άμυνας;

Πηγή: alphanews.live

25 ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το 1999 η κυβέρνηση Κληρίδη άρχισε την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας καταφυγίων, ως βασικό μέτρο προστασίας άμαχων πολιτών, για μικρή χρονική περίοδο, σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Στα 24 χρόνια λειτουργίας των καταφυγίων, η κατάσταση στο νησί ουδέποτε επέβαλε στον πληθυσμό να προσέλθει σε αυτά. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο, η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, δηλώνει άγνοια για το που βρίσκονται τα πλησιέστερα σε αυτούς καταφύγια.

Στην Κύπρο σήμερα λειτουργούν γύρω στα 2.300 καταφύγια, με το Υπουργείο Εσωτερικών να βρίσκεται από τον περασμένο μήνα σε διαδικασία εξεύρεσης νέων, επιπρόσθετων, χώρων.

Παναγιώτης Λιασίδης – Εκπρόσωπος Τύπου Πολιτικής Άμυνας
Είναι γύρω στο 30% του πληθυσμού και η προσπάθεια είναι να φτάσουμε το 70%. Γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχοι από το προσωπικό της Πολιτικής Άμυνας και από τους εθελοντές μας για να δούμε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Γενικά πρέπει να ξέρουμε ότι είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση, όπως ξέρετε τα καταφύγια χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες που τα έχουν είτε ως αποθήκη είτε ως κάτι άλλο. Και θα μας τα δώσουν εάν χρειαστεί εντός 24 ωρών.

 

 

Μάθε… τηλεφωνώντας

Η διαδικασία εντοπισμού του πλησιέστερου σε εμάς καταφυγίου, γίνεται μέσω του κέντρου ελέγχου της Πολιτικής Άμυνας, 24 ώρες το 24ωρο.

Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 22403451, αναφέρουμε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής μας, και εντός μερικών μόλις λεπτών, τα στελέχη της υπηρεσίας μας ενημερώνουν.

 

 

Παναγιώτης Λιασίδης – Εκπρόσωπος Τύπου Πολιτικής Άμυνας
Έχουν σήμανση με το σήμα της Πολιτικής Άμυνας και τον αριθμό του καταφυγίου. Καλό είναι να εντοπίσουμε και στο σπίτι μας ακόμα, πολλά νέα σπίτια έχουν υπόγεια, καλό είναι να  εντοπίσουμε τέτοιο χώρο ο οποίος μπορεί να μας παρέχει ασφάλεια, ένα υπόγειο που μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή εάν χρειαστεί.

 

 

Τα απαραίτητα

Τα καταφύγια που λειτουργούν στην Κύπρο, διαθέτουν εκεί και όπου χρειάζεται ντεπόζιτα νερού και διαχωριστικά για χημικές τουαλέτες, προκειμένου στην περίπτωση που το κοινό χρειαστεί να προσέλθει σε αυτά, να πάρει μαζί του τα απολύτως απαραίτητα.

Παναγιώτης Λιασίδης – Εκπρόσωπος Τύπου Πολιτικής Άμυνας
Τα πιο σημαντικά πιστεύω είναι το νερό, ξηρά τροφή, τα φάρμακα για κάποιους που χρειάζεται, ένα ραδιόφωνο με μπαταρίες για να ακούμε τι συμβαίνει και άλλα είδη βασικής ανάγκης, αντιλαμβάνεστε θα είναι για ένα μικρό χρονικό διάστημα όσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί δε θα είναι για πολύ, στο καταφύγιο πάμε για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με τα σχέδια δράσης, το ξέσπασμα εχθροπραξιών θα ακολουθήσει ένα από τα 12 συνολικά προ-ηχογραφημένα μηνύματα της Πολιτικής Άμυνας.

 

 

Παναγιώτης Λιασίδης – Εκπρόσωπος Τύπου Πολιτικής Άμυνας
Συνήθως αυτό το μήνυμα που θα μεταδοθεί, είναι να ακολουθούμε των αρμοδίων υπηρεσιών, σε περίπτωση που χρειαστεί, αυτά είναι 12 μηνύματα εκτός των 3 ήχων που έχουν οι σειρήνες.

– Ο ήχος είναι αυτός που ακούμε και κατά την περίοδο της επετείου της τουρκικής εισβολής;

– Ναι, αυτός είναι όταν έχουμε την έναρξη του συναγερμού και μετά η λήξη είναι ένας ήχος συνεχόμενος χωρίς διακυμάνσεις.

 

 

Επιχείρηση… ενίσχυσης

Με τη δημιουργία νέων υπόγειων καταφυγίων, προτεραιότητα του ΥΠΕΣ είναι η κάλυψη της περιοχής κατά μήκος της πράσινης γραμμής και ακολούθως επέκταση προς την ενδοχώρα.

Ανάμεσα στους χώρους που δύναται να καταστούν καταφύγια είναι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, υπόγεια εκκλησιών και δημοσίων κτηρίων.

Αφού εντοπιστούν τα εν δυνάμει νέα καταφύγια, θα υπάρξει ενημέρωση των ιδιοκτητών τους, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσων υπάρχει ενδιαφέρον να διαθέσουν εθελοντικά το υποστατικό τους στην Πολιτική Άμυνα, η οποία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την χωροθέτηση του υπογείου, προκειμένου εκεί και όπου χρειαστεί να μπορέσει άμεσα να λειτουργήσει ως καταφύγιο.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »