Γενικά
Ανεβάζει τον πήχη ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης-Βοήθησε πάνω από 3000 φοιτητές, υποτροφίες στα παιδιά των θυμάτων του Μαρί
Πηγή: reporter.com.cy
Πέραν των 3,000 παιδιών έλαβαν βοήθεια από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ δόθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει ανακοινώσει η Πρώτη Κυρία, η οποία είναι και πρόεδρος του Φορέα, μία κληρονομία που έλαβε από την Άντρη Αναστασιάδη, που ίδρυσε και θεσμοθέτησε τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, πριν από οκτώ χρόνια. Πάντως, στόχος της Πρώτης Κυρίας είναι να αυξηθούν οι εισφορές προς τον Φορέα, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει βοήθεια σε περισσότερους φοιτητές. Σημειώνεται πως ανάμεσα στους φοιτητές που λαμβάνουν βοήθεια από τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης είναι και τα παιδιά των θυμάτων του Μαρί.
Η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη, το απόγευμα της Πέμπτης, προχώρησε σε παρουσίαση της δράσης του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, κατά την οποία αναφέρθηκε σε πόσους φοιτητές λαμβάνουν βοήθεια και τους στόχους που έθεσε η ίδια. Όπως τόνισε, ο Φορέας θεσμοθετήθηκε το 2015 από την τέως Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση απόρων φοιτητών, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως ο Φορέας παρέχει οικονομική βοήθεια σε παιδιά που σπουδάζουν και προέρχονται από οικογένειες πολύ χαμηλών εισοδημάτων ή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, ενώ υπογράμμισε πως όταν δημιουργήθηκε ο Φορέας, πρώτος στόχος ήταν να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους τα παιδιά, οι γονείς των οποίων έμειναν άνεργοι.
Η κα. Καρσερά-Χριστοδουλίδη τόνισε πως τα βοηθήματα δίνονται στοχευμένα στους φοιτητές, για κάλυψη μέρους των διδάκτρων και των ενοικίων τους, ενώ σπάνια και αιτιολογημένα δίνονται βοηθήματα ως χρηματική βοήθεια. Αναφερόμενη στα άτομα που έλαβαν βοήθεια μέχρι σήμερα, τόνισε πως από το 2015 βοηθήθηκαν πάνω από 3,000 παιδιά και δόθηκε ποσόν άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τόνισε πως μέχρι το 2022 ο Φορέας είχε προϋπολογισμό κοντά στις 400-450 χιλιάδες το χρόνο.
Βοήθεια στα παιδιά των θυμάτων του Μαρί
Η Πρώτη Κυρία, στην παρουσίασή της, επεσήμανε πως από το Μάρτιο του 2023, όταν και ανέλαβε ως πρόεδρος του Φορέα, έθεσε ως στόχο να αυξηθούν οι χορηγίες, να απλοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες αι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά στους κανονισμούς και στα κριτήρια και στις εγκρίσεις, ώστε να είναι λιγότερος ο χρόνος αναμονής των παιδιών και να παίρνουν τα χρήματα νωρίτερα. Επίσης, θέλουν να δώσουν περισσότερες υποτροφίες σε παιδιά της μεσαίας τάξης και όχι μόνο στα παιδιά των οικονομικά αδυνάτων ή ευάλωτων, που θα συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα.
Όπως αναφέρθηκε στο Προεδρικό, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 εισάγεται μία νέα κατηγορία παιδιών, στα οποία θα δίνονται υποτροφίες, χωρίς να ελέγχονται εισοδηματικά οι οικογένειές τους και πλέον εφάπαξ ποσόν θα δίνεται αναλόγως αν λαμβάνουν κι από άλλους υποτροφίες, στις ακόλουθες ομάδες:
-Ορφανά παιδιά από δύο γονείς
-Παιδιά των θυμάτων από την έκρηξη στο Μαρί το 2011 και εν ώρα δημοσίου καθήκοντος
-Παιδιά των εγκλωβισμένων
-Παιδιά που μέχρι την ενηλικίωση τους ήταν κάτω από την κηδεμονία της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
-Για μονογονείς με τέσσερα και άνω παιδιά
-Για πολύτεκνους με πέντε και άνω εξαρτώμενα παιδιά
Ένας από τους άμεσους στόχους που έθεσε η κα. Καρσερά-Χριστοδουλίδη είναι όπως για το 2023-2024 συγκεντρωθούν πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να βοηθηθούν πάνω από 1,300 φοιτητές, σε αντίθεση με τους 400-450 που λάμβαναν βοήθεια μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση που επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, την επόμενη χρονιά (σ.σ. 2024-2025) θα μπορούν να δοθούν υποτροφίες και σε 1,500 και 2,000 παιδιά.
Σημειώνεται πως φοιτητής μπορεί να είναι και άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο μπορεί να επωφεληθεί, αρκεί να είναι το πρώτο του πτυχίο και να εμπίπτει στα κριτήρια του Φορέα.
Ανανεώθηκε η σελίδα
Η Πρώτη Κυρία, κατά την παρουσίαση του Φορέα, υπέδειξε πως υπάρχουν πλέον αρκετές καινοτομίες και μία εξ αυτών είναι η ανανεωμένη σελίδα τους, στην οποία υπάρχουν όλες οι πληροφορίες. Στο socialsupport.gov.cy μπορούν οι πολίτες να βρουν τις αιτήσεις, τα κριτήρια, αλλά και να διαβάσουν για τον σκοπό του Φορέα. Επίσης, μπορούν ηλεκτρονικά να υποβληθούν οι αιτήσεις για βοήθεια. Ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης, για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις εντός των επόμενων ημερών. Συγκεκριμένα, από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου, θα είναι ανοικτές οι αιτήσεις, για να υποβάλουν όσοι πληρούν τα κριτήρια.
Παράλληλα, στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης μπορούν όσοι επιθυμούν να βρουν τους τρόπους για να προχωρήσουν σε εισφορά και να στηρίξουν το έργο του Φορέα. Πάντως, αυτό που διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση του έργου του Φορέα ήταν ότι στόχος είναι χορηγίες να έρχονται από φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν περίσσευμα, αφού δεν πρόκειται να αναζητηθούν ποσά από απλούς πολίτες. «Ούτε πρέπει να εκλαμβάνεται ο φορέας ως φιλανθρωπία. Αλλά ως πράξη κοινωνικής ευθύνης από τους έχοντες είτε ως προσωπικό περίσσευμα είτε ως εταιρικό, ως μια κοινωνική συνδρομή σε ένα κράτος που στο κάτω κάτω μας παρέχει ασφάλεια, τις υπηρεσίες του, για να ζούμε, να επιχειρούμε και να προκόβουμε», επεσήμανε η Πρώτη Κυρία.
Πολυδιάστατη η κοινωνική δράση του Φορέα
Η κα. Καρσερά-Χριστοδουλίδη, κατά την παρουσίαση του έργου του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης υπέδειξε πως πρόεδρος είναι η εκάστοτε Πρώτη Κυρία, ενώ στην επιτροπή του Φορέα συμμετέχουν επίσης οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, του Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υγείας.
«Στα 8 χρόνια λειτουργίας του ο Φορέας συνεργάζεται άψογα με πολλά ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα της Κύπρου για αυτό και καλωσορίζω απόψε πρυτάνεις και καθηγητές από αυτά. Θέλω να σας πω ότι όταν διαπιστωθεί ότι ένα παιδί που αποτείνεται στον Φορέα χρήζει περαιτέρω βοήθειας λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, κατόπιν δικής μας σύστασης, τα ιδρύματα αυτά προβαίνουν σε περισσότερες διευκολύνσεις ή μικρές υποτροφίες εκ μέρους τους. Μαζί τους δουλεύουμε στενά και υπάρχει αλληλοϋποστήριξη».
Η Πρώτη Κυρία σημείωσε πως είναι πολυδιάστατη η κοινωνική δράση του Φορέα και υπάρχει μεγάλη προοπτική για το μέλλον. «Είμαι σίγουρη ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ βασικό κοινωνικό εργαλείο με προσφορά στους νέους της χώρας μας αλλά και γενικότερα για στήριξη της οικογένειας. Ενός θεσμού που λόγω των σημερινών προκλήσεων και της ακρίβειας δοκιμάζεται. Και αυτό έχει δυστυχώς προεκτάσεις που αφορούν στην υπογεννητικότητα».
Πάντως, η κα. Καρσερά-Χριστοδουλίδη ξεκαθάρισε πως δικός της στόχος είναι να χαλαρώσει τα κριτήρια παροχής βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη, ώστε να συνάδουν με τις ανάγκες της κοινωνίας και να βοηθηθούν πολύ περισσότεροι φοιτητές.
«Από όταν ανάλαβα, ενθουσιασμένη για την δυναμική του Φορέα που ήταν ένα ταμείο που ήταν κάτω του μισού εκατομμυρίου το χρόνο, σκέφτηκα ότι αν η προκάτοχος μου έκανε το σπουδαίο έργο της ίδρυσης του ταμείου και λειτουργίας του, εγώ είχα τουλάχιστον χρέος να υπερδιπλασιάσω τα έσοδα του, να χαλαρώσω τα κριτήρια, να τα επικαιροποιήσω ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και να βοηθηθούν πολύ περισσότεροι φοιτητές. Αυτή θα είναι η δική μου συνεισφορά. Διότι με βοηθά πάντα να θέτω τους στόχους μου ως αυτά που θα ήθελα να έχω αφήσει πίσω μου όταν ο κύκλος αυτός θα κλείσει. Επομένως σε 4,5 χρόνια από τώρα θα ήθελα να μπορεί ο Φορέας να μπει σε κάθε σπίτι της Κύπρου που έχει ανάγκη. Με λίγη βοήθεια μπορούμε μαζί να στηρίξουμε τις σπουδές ακόμα και χιλιάδων παιδιών ανα έτος. Φιλόδοξο αλλά εφικτό».
Στο τέλος της παρουσίασης, η Πρώτη Κυρία βράβευσε την Άντρη Αναστασιάδη, αλλά και την τέως Γενική Λογίστρια, για την συνεισφορά τους στον Φορέα.
Το παρών τους στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Εργασίας, Αθηνά Μιχαηλίδου και Γιάννης Παναγιώτου, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευημερίας, Μαριλένα Ευαγγέλου, καθώς και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.