Γενικά

Οργιώδες παρασκήνιο για να αποφευχθεί η απεργία για τα δημόσια νοσηλευτήρια

Πηγή: philenews.com

Οργιάζει το παρασκήνιο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων με στόχο να αποφευχθεί η απεργία που έχουν εξαγγείλει οι έξι συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια για την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο πόδι βρίσκονται πέραν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον ΟΚΥπΥ, τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αφού η πραγματοποίηση της απεργίας θα σημαίνει ουσιαστικά την παράλυση του δημόσιου τομέα της Υγείας για αρκετές ώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Επίσημα οι έξι συντεχνίες, οι οποίες εκπροσωπούν τους πέραν των 5000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα της υγείας, έδωσαν χθες δημοσιογραφική διάσκεψη υποστηρίζοντας ότι η απεργία αποφασίστηκε εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση, που όπως υποστηρίζουν, τηρεί ο ΟΚΥπΥ στα θέματα που αφορούν την συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης και επανέλαβαν το αίτημα τους για συλλογική σύμβαση με περιεχόμενο αντίστοιχο με εκείνο το οποίο εφαρμόζεται σε όλους τους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς.

Δημόσια χθες από τον ΟΚΥπΥ δεν υπήρξε η οποιαδήποτε τοποθέτηση ενώ εκπρόσωποι του τόνισαν αρκετές φορές και στο παρελθόν το γεγονός ότι, η όποια συλλογική σύμβαση συμφωνηθεί, πρέπει να συνάδει και με τις οικονομικές του δυνατότητες.

Στο παρασκήνιο βεβαίως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα όπως πληροφορούμαστε, καταβάλλονται προσπάθειες για αποφυγή των απεργιακών κινητοποιήσεων στα νοσοκομείαΣύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι κάποιων συντεχνιών, είχαν επικοινωνία με τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας αλλά και με την διοίκηση του ΟΚΥπΥ και δεν αποκλείεται ακόμα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή τη Δευτέρα να πραγματοποιηθούν και άτυπες συναντήσεις.

Στόχος των παρασκηνιακών επαφών να γεφυρωθεί η οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες και επί αυτού του θέματος, δηλαδή του μεγέθους της διαφοράς που τις χωρίζει, φαίνεται να διαφωνούν.

Συγκεκριμένα, κατά τους προηγούμενους μήνες οι συντεχνίες, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των άλλων ημικρατικών οργανισμών, υπολόγισαν το κόστος που θα έχει ο ΟΚΥπΥ από την εφαρμογή μιας συλλογικής σύμβασης που θα είναι αντίστοιχη με τις συμβάσεις που εφαρμόζονται στον υπόλοιπο ημιδημόσιο τομέα.

Όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες, ο υπολογισμός τους δεν απέχει πολύ από τους αντίστοιχους υπολογισμούς του ΟΚΥπΥ αλλά και από τα όρια που θέτει ο οργανισμός. Επί του συγκεκριμένου θέματος έγιναν άλλωστε και σχετικές δηλώσεις. Ο ΟΚΥπΥ ωστόσο, φέρεται να ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο τους αριθμούς και για αυτό άλλωστε ο διάλογος μεταξύ των δύο διεκόπη χωρίς αποτέλεσμα εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με το παρασκήνιο, στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αποτάθηκαν τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι τόσο των συντεχνιών, όσο και του ΟΚΥπΥ και συμφωνήθηκε ότι όλα τα δεδομένα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια άτυπων συναντήσεων προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος.

Απαιτούν συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης

Η δημοσιογραφική διάσκεψη δόθηκε χθες από τις συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς των οποίων επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι «τη στιγμή που το κράτος δίνει κίνητρα στους ιδιώτες για να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις, ένας ημικρατικός οργανισμός δεν προσφέρει συμβάσεις στους εργαζόμενους του».

Η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι «κατ’ απαίτηση του οργανισμού έγινε τεχνική επιτροπή η οποία εξέτασε τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις δυνατότητες που ο ίδιος ο οργανισμός έθεσε μπροστά μας σε ό,τι αφορά τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων και έχει διαφανεί και με αριθμούς ότι αυτά που ζητούμε δεν είναι μακριά και πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες του οργανισμού».

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει συγκροτημένη παρέμβαση από την Κυβέρνηση και από το σύνολο της πολιτείας έτσι ώστε το βασικό και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων να διασφαλίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα μέσα από μια συλλογική σύμβαση να εφαρμοστεί στην πράξη».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίος είπε ότι οι συντεχνίες ζητούν «ίση μεταχείριση με τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η επαγγελματική ανασφάλεια και δεν μας έχουν αφήσει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα».

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι «δυστυχώς η διεύθυνση και η διοίκηση του ΟΚΥπΥ οχυρώνονται πίσω από έωλα επιχειρήματα όπως η οικονομική βιωσιμότητα και η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης είπε ότι «μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας του ΟΚΥπΥ και μετά από δύο χρόνια συνεχών συζητήσεων με αυτό τον οργανισμό δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το αυτονόητο» ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας είπε ότι «ενώ είναι γνωστό ότι θα πήγαιναν σε μέτρα εδώ και σχεδόν ένα μήνα προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και εντύπωση το ότι εκ μέρους του οργανισμού και της ίδιας της πολιτείας, του υπουργείου Υγείας δεν έγινε καμία προσπάθεια να αποφευχθεί η απεργιακή κινητοποίηση».

Σχετικά νέα

X
Translate »