Γενικά
Άρχισαν οι διαλέξεις του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου
Η ιστορία της ραδιοφωνίας στην Κύπρο είναι μια σημαντική και ενδιαφέρουσα εξέλιξη που εκτυλίχθηκε σε διάστημα 70 ετών. Αυτά τα χρόνια αντικατοπτρίζουν μια εξέλιξη από τα εγκαίνια του ραδιοφώνου στο νησί στις 4 Οκτωβρίου 1953 και τις αρχικές εκπομπές μέχρι τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, με τη ραδιοφωνία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κοινωνία και πολιτιστική ταυτότητα.
Το σπουδαίο αυτό θέμα ανέλυσε στην πρώτη διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα η Λειτουργός Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων του ΡΙΚ, κα Αθηνά Βιολάρη, η οποία έκανε πρώτα μια αναδρομή στη γέννηση και εξέλιξη της Ραδιοφωνίας από τα τέλη του 19ουαιώνα μέχρι σήμερα. Αφού αναφέρθηκε στην πορεία εξέλιξης του Ραδιοφώνου τόσο στην Αμερική και την Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, παρουσίασε ένα βίντεο το οποίο ετοίμασε για τα 70 χρόνια πορείας του Ραδιοφώνου στην Κύπρο. Όπως επεσήμανε, η Ραδιοφωνία ήρθε πολύ αργά στο νησί μας σε σύγκριση με άλλες, ακόμα και τρίτες χώρες. Η εξέλιξη, όμως, ήταν ραγδαία. Όσοι παρακολούθησαν τη διάλεξη έζησαν στιγμές συγκίνησης αφού είδαν ανθρώπους που υπήρξαν πρωτοπόροι σε αυτό τον τομέα και θυμήθηκαν εκπομπές περασμένων δεκαετιών. Η Αθηνά Βιολάρη αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο του Ραδιοφώνου σε περιόδους κρίσης και ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΡΙΚ κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974 και των χρόνων που ακολούθησαν.
Σήμερα, η ραδιοφωνία στην Κύπρο έχει εξελιχθεί και εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό μέσο μετάδοσης πληροφοριών και ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και συντελεστές του νέου κύκλου διαλέξεων στη Λάρνακα, ανέφερε «Όταν πριν από 25 χρόνια πρωτοξεκινούσαμε αυτή τη δράση, γνωρίζαμε ότι το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο θα αποτελούσε μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Οι διαλέξεις καλύπτουν διάφορα επιστημονικά πεδία και τομείς ενδιαφέροντος, επίκαιρα και συνάμα διαχρονικά». Απευθυνόμενος στις σπουδαστές και τις σπουδάστριες του Ελεύθερου Πανεπιστημίου τόνισε ότι μέσα από τη συμμετοχή τους κρατούν ζωντανό το θεσμό, ενώ γίνεται ξεκάθαρο ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία ευρύτερα, προάγοντας τον ανοικτό διάλογο και τη διάχυση της γνώσης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας, κ. Άθως Καζαντζής μίλησε εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας, κ. Ανδρέα Βύρα για το θεσμό του Ζηνώνειου. Πρόκειται, είπε, για ένα θεσμό που προάγει την κουλτούρα του ανοικτού διαλόγου για σημαντικά θέματα που αφορούν την κυπριακή κοινωνία. «Μέσα από τον επικαιρικό χαρακτήρα της θεματολογίας των διαλέξεων και των αξιόλογων παρουσιών Κυπρίων και Ελλαδιτών ακαδημαϊκών και ερευνητών, θεωρούμε ότι ο θεσμός αυτός συνεχίζει να εκπληρώνει τους στόχους του, συμβάλλοντας στην έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ο κατ’ εξοχήν χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αποτελεί μέρος της προσπάθειας για μια Κύπρο που να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα και νέες προκλήσεις.
Εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ κ. Θανάση Τσώκου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημοσιογράφος Κώστας Μιχαηλίδης. Τόνισε τη σημασία της καρποφόρας συνεργασίας, αλλά και το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται για τόσα χρόνια. «Ο λαός διψά για γνώση και μάθηση. Κι αυτό αποδεικνύεται από το πως το κοινό της Λάρνακας, κι όχι μόνο, αγκαλιάζει αυτό το θεσμό». Το ΡΙΚ και η δημόσια ραδιοτηλεόραση, είπε, πάντοτε στήριζε πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό, την πνευματική καλλιέργεια του λαού και τον εμπλουτισμό της γνώσης, καθώς αυτές δίνουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να μυηθεί στις μεγάλες στιγμές των πνευματικών και επιστημονικών κατακτήσεων της ανθρωπότητας.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Ελεύθερου Ζηνώνειου Πανεπιστημίου προσφέρθηκε ως δώρο για τα 70χρονα του ΡΙΚ σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες, το βιβλίο που αποτελεί δική του έκδοση «Γιώργος Κοτσώνης (1937-2014), ο ευτυχής επαναστάτης», αφιερωμένο στον αείμνηστο Γιώργο Κοτσώνη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και σημαντικών τοποθετήσεων από το ακροατήριο.
Μπορείτε να ακούσετε την ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη στον σύνδεσμο https://bit.ly/45Is7c0.