Γενικά

Η λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας στην Επ. Εμπορίου Βουλής

Πηγή: ΚΥΠΕ


Η ανάγκη επαναξιολόγησης των αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης των κοινοτήτων που επηρεάζονται από τη συνέχιση της λειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στη Δεκέλεια, απασχόλησε την Τρίτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Κυριάκος Χατζηγιάννη, είπε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα ο τρόπος λειτουργίας των μονάδων της ΑΗΚ εκεί.

«Είναι τόσο ρυπογόνος όσο πουθενά αλλού στην Κύπρο και ως εκ τούτου έχουμε κάθε υποχρέωση ως πολιτεία και ως καταναλωτές να συνδράμουμε μέσα από αντισταθμιστικά έργα για αυτές τις τεράστιες συνέπειες που έχει η ρύπανση στους κατοίκους της περιοχής. Είναι ουσιαστικά εντός κατοικημένης περιοχής που λειτουργά ο σταθμός της ΑΗΚ σε αντίθεση ακόμα και με την περίπτωση του Βασιλικού όπου οι κατοικημένες περιοχές είναι σχετικά πολύ πιο απόμακρες», πρόσθεσε.

Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, η ΑΗΚ οφείλει το συντομότερο δυνατόν να έρθει να αντισταθμίσει μέτρα και για όλη την περίοδο από το 2019 και μετά και για την περίοδο στην οποία ανανεώνεται η λειτουργία της.

«Μέχρι να μπουν ακόμα πρόσθετες τουρμπίνες, οφείλει η ΑΗΚ να έρθει με σχέδια αντισταθμιστικά, που να αποκαθιστά το δίκαιο των κατοίκων, το δίκαιο των κοινοτήτων της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι οι κοινότητες της Ορμήδειας και της Ξυλοτύμπου και άλλες κοινότητες υποφέρουν και υποβαθμίζεται αισθητά η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της ΑΗΚ στη Δεκέλεια.

«Από τη στιγμή που για λόγους δημόσιου συμφέροντος και εθνικής επάρκειας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κλείσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ζητήσαμε να έχουν αντιστάθμισμα οι κοινότητες σε αυτή την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Κάποια οικονομικά μέτρα, ούτως ώστε να γίνουν κοινωφελή έργα στις κοινότητες τους για να αντισταθμίσουν αυτή την υποβάθμιση που υφίσταται όλο αυτό το διάστημα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι το πλαίσιο της συζήτησης επικεντρώθηκε στα αντισταθμιστικά μέτρα, που θα πρέπει να λαμβάνουν οι γειτνιάζουσες κοινότητες Ορμήδειας και Ξυλοτύμπου.

«Προφανώς και η λύση στη ρύπανση δεν είναι η παροχή αντισταθμιστικών, αλλά θα πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός θα έπρεπε να λειτουργήσει μέχρι το 2019 και από το 2019 μέχρι το 2023 με 18.000 ώρες, αντ΄ αυτού έχει λειτουργήσει για πολύ περισσότερες ώρες, στην ουσία κανείς δεν έχει βάλει φραγμό στις ώρες λειτουργίας και πήρε και παράταση για τη λειτουργία μέχρι το 2029. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι έχει να κάνει με την ενεργειακή επάρκεια του κράτους η λειτουργία του σταθμού. Πάρα ταύτα δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι εκείνη η περιοχή παραμένει εγκλωβισμένη εδώ και δεκαετίες λόγω της ύπαρξης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού και ναι μεν η παροχή αντισταθμιστικών μέτρων δεν είναι η λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η ολοκληρωτική λύση, συνέχισε, είναι το κλείσιμο του σταθμού, αλλά θα πρέπει και οι κοινότητες να πάρουν εκείνα τα αντισταθμιστικά, που δικαιούνται ως εξισορρόπηση της υποβάθμισης και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, αλλά και του εγκλωβισμού τους όσον αφορά την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.

«Θα αναμένουμε και από την ΑΗΚ αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες να συντονιστούν και να συνεννοηθούν με τις Τοπικές Αρχές για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση στο όλο ζήτημα», σημείωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ.-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμενων, Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν εξετάσει την επαναξιολόγηση των αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στη Δεκέλεια.

«Είναι ένα αίτημα το οποίο είναι δίκαιο, το οποίο εμείς στηρίζουμε και πρέπει να το δούμε στη βάση του τελευταίου νόμου που ψηφίσαμε για αντισταθμιστικά μέτρα από έργο ΑΠΕ στην περιοχή του Βασιλικού, όπου κάθε χρόνο παίρνουν αντισταθμιστικά μέτρα ένα χρηματικό ποσό από αυτά τα έργα των ΑΠΕ στις συγκεκριμένες περιοχές», πρόσθεσε.

Πρέπει, είπε, να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τον συγκεκριμένο ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό αφού έχει γίνει η επέκταση του μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2029.

«Μιλούμε για ένα ρυπογόνο σταθμό» και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ένα αντισταθμιστικό, «που σίγουρα είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η πολιτεία και αν δεν μπορεί να γίνει μέσω της Κυβέρνησης θα δούμε νομοθετικά πώς μπορούμε να το κάνουμε, αφού το κάναμε και την προηγούμενη φορά στην περιοχή του Βασιλικού», κατέληξε.

Σχετικά νέα

X
Translate »