Δελτία Τύπου
Τρία κτίρια πανομοιότυπου τύπου στην… Σκάλα-Η οικιστική ανάπτυξη που ετοιμάζει η Cyfield στη Λάρνακα (pics)
Την κατασκευή οικιστικής ανάπτυξης αποτελούμενης από τρία κτίρια πανομοιότυπου τύπου στην ενορία Σκάλα του Δήμου Λάρνακας, κοντά στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Αλυκές Λάρνακας», προγραμματίζει η εταιρεία Cyfield.
Μάλιστα, λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, η εταιρεία κατέθεσε πέραν της Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, με την Περιβαλλοντική Αρχή να ανάβει το πράσινο φως για κατασκευή του έργου, υπό όρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής, το έργο αφορά την ανέγερση και λειτουργία οικιστικής ανάπτυξης στον Δήμο Λάρνακας.
Το έργο είχε εξεταστεί με διαφορετικό σχεδιασμό από το Τμήμα Περιβάλλοντος και είχε εκδοθεί Έκθεση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης τον Νοέμβριο του 2021 και Γνωμοδότηση τον Φεβρουάριο του 2022.
Πριν, όμως, την έκδοση της πολεοδομικής άδειας η εταιρεία αποφάσισε την αλλαγή σχεδιασμού του έργου.
Συγκεκριμένα, αντί δύο κτιριακών οικιστικών συγκροτημάτων των 11 ορόφων το κάθε ένα, με τον νέο σχεδιασμό προτείνεται η ανέγερση τριών κτιριακών οικιστικών συγκροτημάτων 8 οικιστικών ορόφων συν ένα όροφο στην πιλοτή για κοινόχρηστους χώρους το κάθε ένα.
Το συνολικό ύψος κάθε κτιρίου θα φθάνει τα 35,15 μ., ενώ τα οικιστικά διαμερίσματα θα είναι 47.
Ο ισόγειος εξωτερικός χώρος θα αποτελεί ενιαία πλατεία των τριών κτιρίων, όπου θα υπάρχει πλακόστρωτος χώρος (2,000 τ.μ.), ιδιωτικός χώρος πρασίνου (1,577 τ.μ.) και κολυμβητική δεξαμενή (80 τ.μ.).
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η κάλυψη, μέρους των οικιστικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λάρνακας.
Η παρουσία του έργου, αναφέρεται, θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία, τόσο με την απασχόληση ατόμων κατά τη φάση κατασκευής του, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του, ενώ η αύξηση του τοπικού πληθυσμού αναμένεται να επιφέρει ανάλογη αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής μελέτης.
Εξέταση εναλλακτικών λύσεων
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού του έργου εξετάστηκαν μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης των περιβαλλοντικών πτυχών του έργου.
Οι τεχνικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από τους αρχιτέκτονες μελετητές και σχεδιαστές του έργου, προστίθεται, έχουν προκύψει μετά από εξέταση διαφόρων αρχιτεκτονικών επιλογών με στόχο την άρτια και ελκυστική παρουσία του, αλλά ταυτόχρονα και την όσο το δυνατόν καλύτερη και βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την προστασία των περιβαλλοντικών παραμέτρων της περιοχής μελέτης.
«Η επιλογή της τοποθεσίας εγκατάστασης του ΠΕ θεωρείται ως η μοναδική που διαθέτει ο εργοδότης που μπορεί να φιλοξενήσει το ΠΕ. Εναλλακτικές λύσεις συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού θα εξεταστούν κατά το στάδιο αίτησης της οικοδομικής άδειας του έργου», αναφέρεται περαιτέρω.
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι, τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας θα αφορούν τη θέρμανση, τον κλιματισμό και τη χρήση του ζεστού νερού. Στα πλαίσια αυτά θα εκπονηθεί μελέτη ενεργειακής απόδοσης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πάντως, όπως επισημαίνεται στη Μελέτη, σε περίπτωση μη υλοποίησης του έργου, η άμεση περιοχή μελέτης θα παραμείνει στην υφιστάμενη κατάσταση της χωρίς να παρατηρηθεί κάποια αλλαγή.
Παρόλα αυτά, σημειώνεται, λόγω του αστικού/τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής μελέτης, εκτιμάται ότι στην περίπτωση μη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, το εν λόγω τεμάχιο θα χρησιμοποιηθεί για αντίστοιχο σκοπό με αυτόν του προτεινόμενου έργου.
Ψηλά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή μελέτης
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες που επικαλείται η εταιρεία στη Μελέτη από το αρχείο έργων του Τμήματος Περιβάλλοντος, στην περιοχή μελέτης προγραμματίζεται η κατασκευή παρόμοιου τύπου αναπτύξεων με το προτεινόμενο έργο (ψηλά κτήρια είτε οικιστικού, είτε εμπορικού, είτε τουριστικού τύπου).
Συγκεκριμένα έχει εκδοθεί θετική περιβαλλοντική γνωμάτευση για την κατασκευή 2 οικιστικών πύργων 12 ορόφων με την ονομασία «Naoc Project» σε απόσταση 440 μ. περίπου ανατολικά του έργου, ενώ σε απόσταση 430 μ. περίπου βόρεια του έργου, προγραμματίζεται η ανέγερση δύο πολυωρόφων πύργων ύψους 75 μ.
Επιπρόσθετα, στην επικράτεια του Δήμου Λάρνακας υπάρχουν εγκεκριμένες αναπτύξεις ψηλών κτιρίων, εκκρεμούσες πολεοδομικές αιτήσεις ή εκκρεμούσες προκαταρκτικών απόψεων, καθώς και τεμάχια όπου υπάρχει πρόθεση για ανέγερση ψηλών κτιρίων.
Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κόστος
Βάσει της ΜΕΕΠ, επίσης, ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου εκτιμάται στους 18 μήνες από την ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, λόγω διαφόρων εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων.
Οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν μετά την έκδοση των αναγκαίων αδειών, ενώ το κόστος κατασκευής του έργου εκτιμάται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.
(Θέση του προτεινόμενου έργου και γειτνιάζουσα περιοχή)
Θέση Περιβαλλοντικής Αρχής
Σε ό,τι αφορά τη θέση της Περιβαλλοντικής Αρχής, σύμφωνα με τη γνωμάτευση που εκδόθηκε, κατά τη διάρκεια της ολοκληρωμένης εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «Αλυκές Λάρνακας», διαπιστώθηκε ότι η κατασκευή και λειτουργία της προτεινόμενης ανάπτυξης, μπορεί να προχωρήσει μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα μετριασμού για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποπροσανατολισμού και πρόσκρουσης ειδών πτηνοπανίδας.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
- Μείωση των διάφανων επιφανειών σε εκτεθειμένα εξωτερικά μέρη των κτηρίων (π.χ. μέσω της χρήσης εναλλακτικών υλικών που να μην είναι διάφανα).
- Όπου δεν μπορούν να αποφευχθούν οι διάφανες επιφάνειες σε εκτεθειμένα εξωτερικά μέρη των κτηρίων, να μειωθεί η διαφάνεια τους (π.χ. μέσω της χρήσης έντονων μοτίβων όπως λωρίδες ή αυτοκόλλητων που να απεικονίζουν αρπακτικά πτηνά (δηλαδή φιγούρες αρπακτικών πτηνών), μεταλλικών προσόψεων ή πλεγμάτων, υαλοπίνακων με μειωμένη ανακλαστικότητα, αδιάφανων ή ημι-διάφανων υλικών κλπ.). Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, χρήση επικλινών ή κυρτών επιφανειών που μειώνουν τις προσκρούσεις.
- Απαγόρευση της χρήσης προβολέων φωτισμού κατά το κατασκευαστικό στάδιο.
- Απαγόρευση χρήσης προβολέων φωτισμού σε όλα τα κτήρια κατά τη φάση λειτουργίας.
- Τοπιοτέχνηση περιμετρικά των κτηρίων με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί φωτοφράκτης από τη βλάστηση που να εμποδίζει τη διάχυση του φωτός.
- Χρήση θερμού χρώματος στον εξωτερικό φωτισμό σε όλους τους ορόφους, με μειωμένη ένταση του μπλε φάσματος για μείωση της φωτορύπανσης
- Όλες οι πηγές φωτός στον εξωτερικό φωτισμό σε όλους τους ορόφους να κατευθύνονται προς τα κάτω και τα φωτιστικά να καλύπτονται επαρκώς με αδιάφανα κάλυπτρα.
- Όλος ο εξωτερικός και περιμετρικός φωτισμός στους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούνται για μικρή διάρκεια (χώροι στάθμευσης, δρόμοι κλπ.) να λειτουργεί με αισθητήρες κίνησης ή χρονοδιακόπτες και να περιοριστεί στο ισόγειο έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται το φως που εξαπλώνεται.
- Στα παράθυρα που έρχονται ή που πιθανόν να έρχονται σε οπτική επαφή με τις Αλυκές Λάρνακας, να εφαρμοστούν γυαλιά χαμηλής διαπερατότητας ώστε ο εσωτερικός φωτισμός να μην κατευθύνεται προς τη Λίμνη.
- Ο τελικός σχεδιασμός των κτηρίων που ενσωματώνει τα πιο πάνω ως προς την αποφυγή προσκρούσεων και τη μείωση της φωτορύπανσης να κοινοποιηθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας για έγκριση πριν την έκδοση Άδειας οικοδομής για τα έργα. Ο εν λόγω σχεδιασμός να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικοδομικής άδειας.