ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Α. Χατζηχαραλάμπους: Πότε θα ξεκαθαρίσουν οι αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν στη Λάρνακα-Τα προβλήματα με «Ιππόδαμο»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν, λόγω και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν τον πρώτο μήνα λειτουργίας του συστήματος «Ιππόδαμος», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Λάρνακας (ΕΟΑ).

Όσον αφορά το θέμα της απώλειας νερού, ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε πως για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ετοιμάστηκε από τον Οργανισμό σχέδιο δράσης με στόχο τη άμεση αντιμετώπιση της διαρροής νερού, ενώ τα συνεργεία ανταποκρίθηκαν σε 400 συνολικά περιπτώσεις για επιδιορθώσεις βλαβών και αντικατάστασης σωλήνων για ελαχιστοποίηση της απώλειας νερού στις 16 νέες Κοινότητες που παρέλαβε ο ΕΟΑ Λάρνακας.

Αναφερόμενος στο θέμα των αδειοδοτήσεων ο Πρόεδρος του ΕΟΑ είπε πως «τον πρώτο μήνα λειτουργίας του Οργανισμού είχαμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά λειτουργικά κυρίως προβλήματα με το σύστημα «Ιππόδαμος», το οποίο αρκετές μέρες του μήνα ήταν εκτός λειτουργίας. Ακόμα υπήρχαν προβλήματα που αφορούσαν την εκπαίδευση και εξοικείωση τόσο του προσωπικού όσο και των επαγγελματιών, δηλαδή αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι».

Θεωρούμε συνέχισε ότι «από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα είχαμε μια μεταβατική περίοδο ώστε να εξοικειωθεί το κοινό με το συγκεκριμένο σύστημα».

Πέραν αυτού, συνέχισε «είχαμε να αντιμετωπίσουμε και διάφορα άλλα προβλήματα αφού στον ΕΟΑ Λάρνακας, η αδειοδότηση απαρτίζεται από άτομα από τρεις διαφορετικές Υπηρεσίες, δηλαδή Πολεοδομία, Επαρχιακή Διοίκηση και Δήμους. Τα δεδομένα είχαν αλλάξει και χρειάστηκε ως Επαρχιακός Οργανισμός να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που μέχρι σήμερα γίνονταν οι αδειοδοτήσεις».

Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, ο κόσμος εξοικειώνεται, μπαίνει σε ρουτίνα, ενώ το κοινό έχει οργανωθεί, έχει τον εξοπλισμό του, γνωρίζει το αντικείμενο του και πλέον ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Σύντομα θα ανακοινώσουμε σχέδιο δράσης, δηλαδή πως προχωρούμε, τι άδειες εκδίδουμε και πως θα καλύψουμε τις εκκρεμούσες αδειοδοτήσεις που παραδόθηκαν στον ΕΟΑ από τις Αρχές Αδειοδότησης».

Στόχος μας, ανέφερε είναι ότι «τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όλες αυτές τις αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν».

Ερωτηθείς για το θέμα της διαρροής νερού, ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε πως «για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ετοιμάσαμε ένα σχέδιο δράσης με στόχο την αντιμετώπιση των διαρροών αυτών. Συνολικά έχουν συγκροτηθεί εννέα συνεργεία που αντιμετωπίζουν τις βλάβες, οι οποίες ιεραρχούνται με βάση το μέγεθος της διαρροής και του νερού που χάνεται» είπε και πρόσθεσε πως «γίνεται ο απαραίτητος συντονισμός και οι βλάβες επιδιορθώνονται με βάση τη σειρά την οποία κατατάσσονται».

Τον Σεπτέμβριο, ανέφερε «θα καταρτιστεί σχέδιο δράσης για τη λήψη άμεσων μέτρων με στόχο την επίλυση προβλημάτων τα οποία συσσωρεύθηκαν στις 16 νέες Κοινότητες που παρέλαβε ο ΕΟΑ Λάρνακας για να μειωθούν οι απώλειες νερού. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η αντικατάσταση μικρού μήκους αγωγών, με τη χρήση τεχνολογίας θα καταβληθεί προσπάθεια για εντοπισμό μεγάλων διαρροών νερού και γενικά θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, προκειμένου να μειωθεί η απώλεια νερού».

Όπως είπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους «θα ληφθούν επίσης και μακροπρόθεσμα μέτρα προς αντιμετώπιση των διαρροών νερού, με βάση τους διαθέσιμους πόρους που έχει ο ΕΟΑ, είτε αυτοί είναι ανθρώπινοι είτε οικονομικοί. Θα πρέπει να γίνει μια μελέτη η οποία θα καταδείξει το κόστος των εργασιών που χρειάζεται να εκτελεστούν προκειμένου να μειωθούν κατά το δυνατόν, οι απώλειες νερού και τα προβλήματα που υπάρχουν».

Ένα από τα μακροπρόθεσμα μέτρα, σημείωσε «είναι η πιο συντονισμένη αντικατάσταση δικτύου νερού, κάτι που επειδή θα έχει μεγαλύτερο κόστος, θα πρέπει να δούμε πρώτα τους οικονομικούς κυρίως πόρους που έχουμε στη διάθεση μας».

Ανέφερε ακόμα ότι «το πιο σημαντικό για τον ΕΟΑ Λάρνακας, τους δυο πρώτους μήνες λειτουργίας ήταν να παρέχουμε νερό τους καλοκαιρινούς μήνες στον κόσμο. Συγκεκριμένα τον πρώτο μήνα είχαμε πέραν των 600 περιστατικών διαρροής νερού σε δρόμους και πεζοδρόμια και τα συνεργεία του Οργανισμού, χρειάστηκε να παρέμβουν, εργαζόμενα μέρα και νύχτα, σε πέραν των 400 περιπτώσεων για επιδιορθώσεις, προκειμένου η απώλεια νερού να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν».

Σχετικά νέα

X
Translate »