Οικονομία
Το deal της Λεμεσού «πνίγει» τη Λάρνακα
Πηγή: brief.com.cy
Το καλύτερο δυνατό deal για την ανάπτυξη του Λιμανιού Λάρνακας θέλει η Κυβέρνηση, ωστόσο, μια παράμετρος στα συμφωνηθέντα προ ετών για τη λειτουργία του Λιμανιού Λάρνακας και Λιμανιού Λεμεσού (επί Υπουργίας Μάριου Δημητριάδη) ενδεχομένως να επηρεάσει τη νέα επένδυση.
Ειδικότερα, στο Λιμάνι Λάρνακας βρίσκεται σε ισχύ εδώ και χρόνια πλαφόν για τις εμπορικές του εργασίες, οι οποίες βάσει της συμφωνίας, πρέπει να περιορίζονται στις 900.000 τόνους. Σε αντίθετη περίπτωση το κράτος υποχρεούται να καταβάλει αποζημιώσεις στην διαχειρίστρια εταιρεία του Λιμανιού Λεμεσού (DP World) η οποία θεωρεί πως η αύξηση εργασιών στο Λιμάνι Λάρνακας περιορίζει τον όγκο των δικών της εργασιών με αποτέλεσμα απώλεια εσόδων.
Εξάλλου, η κυπριακή δημοκρατία έχει ήδη καταβάλει αποζημιώσεις ύψους περίπου €6,4 εκατ. στην διαχειρίστρια εταιρεία του Λιμανιού Λεμεσού, μετά την καταδικαστική απόφαση κατά της Δημοκρατίας από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ICC, στο οποίο προσέφυγε η Δημοκρατία και η DP World Limassol Ltd σε σχέση με τη μεταξύ τους σύμβαση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω συμφωνία μέχρι και σήμερα, έστω και αν καταβλήθηκαν αποζημιώσεις από την Δημοκρατία, δεν φαίνεται να ζήμιωσε στο σύνολο της το κράτος, αφού από τη μέρα ανάληψης του λιμανιού Λεμεσού από τη διαχειρίστρια εταιρεία τα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν διπλασιαστεί, ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εκτίμηση εν δυνάμει επενδυτών για τη διαχείριση και ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας.
Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση
Ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης,ερωτηθείς σχετικά από την Brief, είπε πως το Υπουργείο – μετά και από οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας – προχωρά με κινήσεις ώστε να εξευρεθεί λύση πριν την οποιαδήποτε σύναψη συμφωνίας για την επένδυση, αφού όπως σημείωσε και ο ίδιος η ύπαρξη του πλαφόν επηρεάζει προς τα κάτω την αξία του λιμανιού.
Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη η κυβέρνηση θα κινηθεί και θα εξετάσει διάφορα σενάρια και θα μελετηθεί το κόστος-όφελος της κάθε κίνησης και συμφωνίας, ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός, μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ωστόσο, όταν και εφόσον γίνουν οι επενδυτές θα ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη παράμετρο.
Ερωτηθείς σχετικά με τις λύσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως ουσιαστικά πρόκειται για 3 σενάρια.
Το πρώτο σενάριο είναι να κριθεί παράνομη η συμφωνία για το πλαφόν, με τον κ. Βαφεάδη να συμπληρώνει πως ήδη ετοιμάζεται αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή ακόμη και στην Επίτροπο Ανταγωνισμού προς αυτή την κατεύθυνση.
Τώρα, σε περίπτωση που δεν κριθεί παράνομο, τότε στο τραπέζι υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσπαθήσει να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρεία του Λιμένα Λεμεσού (DP World) για απαλοιφή ή αλλαγή του πλαφόν στο Λιμάνι Λάρνακας. Σε περίπτωση όμως που δεν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία τότε ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το λιμάνι Λάρνακας να συνεχίσει να εμπορεύεται προϊόντα άνω των 900.000 τόνων και να έτσι να συνεχιστεί να καταβάλλεται αποζημίωση στην διαχειρίστρια εταιρεία του Λιμανιού Λεμεσού.