Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Κινητά στα σχολεία: Στο χέρι του ΔΗΣΥ η απαγόρευση – Εναντίον το ΑΚΕΛ

Υπέρ της πρότασης έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους

Μόνο στις περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα ο μαθητής αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, για το οποίο χρειάζεται να έχει ενεργοποιημένο το κινητό του, θα μπορεί να το χρησιμοποιεί εντός του σχολείου, με τους κανονισμούς για απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και στη Μέση Εκπαίδευση να οδηγούνται την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής. Μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη, για παράδειγμα, ή μαθητές που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας, θα μπορούν, αφού προσκομίσουν τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις, να εξασφαλίσουν άδεια από τη Διεύθυνση του σχολείου για να έχουν το κινητό τους ενεργοποιημένο εντός των σχολικών μονάδων.

Για τους υπόλοιπους, η πρόταση που συζητιέται είναι όπως έχουν τα κινητά τους κλειστά και στην τσάντα. Υπέρ της πρότασης έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ενώ εναντίον τάσσεται το ΑΚΕΛ. Όπως όλα δείχνουν, η τύχη της συγκεκριμένης πρότασης βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών του ΔΗΣΥ, με το κόμμα να βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του επί του θέματος, κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας συμφωνεί ότι το θέμα χρειάζεται ρύθμιση, επιφυλάσσοντας τη θέση του κόμματος όπως διαφανεί μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, την ίδια στιγμή που εξέφρασε ανησυχίες για το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού, σε περίπτωση που περάσει δηλαδή από την ολομέλεια.

Τι προτείνει το ΥΠΑΝ

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, στόχος είναι σε πρώτη φάση τα κινητά να είναι κλειστά στις τσάντες και σταδιακά να δημιουργηθούν ειδικές θήκες στις αίθουσες για να τοποθετούνται τα κινητά τηλέφωνα. Όσον αφορά τις ποινές, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, είχε αναφέρει η ίδια ενώπιον της Επιτροπής ότι το πρώτο διάστημα θα δοθεί περισσότερη έμφαση στην κατανόηση του μέτρου από πλευράς των μαθητών, και όχι τόσο στις ποινές, οι οποίες θα είναι από επίπληξη μέχρι παρατήρηση και έπειτα αποβολή, η οποία θα αρχίζει από κάποιες ώρες και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ενδέχεται να ξεπεράσει και τη μια ημέρα.

Αντιδρά η ΠΣΕΜ

Η πρόταση του ΥΠΑΝ βρίσκει σύμφωνους καθηγητές και οργανωμένους γονείς, με τους μαθητές (ΠΣΕΜ) ωστόσο να διαφωνούν. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ Ευρυδίκη Χριστοφίδη, «είμαστε ενάντια στην απαγόρευση της χρήσης κινητών καθώς θεωρούμε ότι δεν θα λύσει τα προβλήματα, τα οποία το ΥΠΑΝ επικαλείται ότι θα επιλυθούν», για να συμπληρώσει ότι «οι αιτίες που προκαλούν τον εκφοβισμό ή η λάθος χρήση κινητών τηλεφώνων, π.χ. ο τζόγος, δεν έχουν ωράριο. Το μόνο που θα πετύχει το υπουργείο είναι να κρύβει το πρόβλημα κάτω από χαλί. Δεν θα υπάρχουν, λένε, αυτά τα περιστατικά την ώρα του σχολείου, θα υπάρχουν όμως το απόγευμα. Οι μαθητές που τζογάρουν θα συνεχίσουν να το κάνουν από το φροντιστήριο, το σπίτι τους κ.λπ. Μας ενοχλεί ότι τζογάρουν ή πού βρίσκονται όταν το κάνουν;». Πέραν τούτου εξέφρασε την άποψη ότι «η απαγόρευση μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ καθηγητών και μαθητών. Ενισχύει όχι μόνο το κλίμα αστυνόμευσης που ήδη επικρατεί στα σχολεία αλλά δημιουργεί και νέες εστίες σύγκρουσης ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Θα παίζουμε κρυφτό μέσα στα σχολεία, τώρα και για κινητά. Προκαλεί αναστάτωση, χωρίς το όφελος να αξίζει τον κόπο».

Πηγή: Πολίτης

Σχετικά νέα

X
Translate »