Αναπτυξιακά Έργα

Μάχη για τα έργα του ΣΒΑΚ Λάρνακας

Πηγή: philenews.com

Μάχη δίνεται ως προς το ποιος θα αναλάβει τα «Έργα Προτεραιότητας Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας  (ΣΒΑΚ) Λάρνακας – Υλοποίηση Λεωφορειολωρίδων και Ποδηλατοδρόμων», τα οποία θεωρείται ότι θα αναβαθμίσουν την ασφάλεια στους δρόμους και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Ήδη μία κοινοπραξία ζήτησε και εξασφάλισε από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών την έκδοση «Προσωρινών Μέτρων», διά των οποίων απαγορεύεται η κατακύρωση της προσφοράς και γενικά η προώθηση του έργου, προτού εξεταστεί προσφυγή η οποία καταχωρήθηκε προηγουμένως.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο προκήρυξε τον διαγωνισμό, αρχικά έφερε ένσταση στην έγκριση των «Προσωρινών Μέτρων» αλλά στην πορεία συγκατένευσε στην έκδοση τους, ζητώντας ωστόσο να εκδικαστεί η προσφυγή το συντομότερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί η κατασκευή του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται και μέσω του  Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Τα προσωρινά μέτρα ζητήθηκαν (και εκδόθηκαν) ύστερα από προσφυγή προσφοροδότη ο οποίος δεν επελέγη από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για υλοποίηση του έργου.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λάρνακας, του οποίου μελέτη ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 καλύπτει την ευρύτερη αστική περιοχή της πόλης, στην οποία περιλαμβάνονται οι Δήμοι της επαρχίας καθώς και περιαστικές Κοινότητες.

Το ΣΒΑΚ αποσκοπεί στην κινητικότητα (στην Ευρύτερη Περιοχή της Λάρνακας) που εκτείνεται χρονικά στα επόμενα 10 χρόνια. Τα μέτρα του ΣΒΑΚ Λάρνακας οργανώθηκαν σε 10 θεματικές ομάδες και συμπεριλαμβάνουν:

·         Σχέδια διαχείρισης κυκλοφορίας για τα αστικά κέντρα στην περιοχή μελέτης.

·         Αναθεώρηση της παροχής δημόσιων συγκοινωνιών.

·         Μέτρα για τους πεζούς και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ποιότητας του δημόσιου χώρου.

·         Αναβάθμιση της υποδομής για ποδήλατα, των υπηρεσιών και εγκαταστάσεων.

·         Διαχείριση στάθμευσης και συναφείς πολιτικές.

·         Πρόγραμμα ήπιας κυκλοφορίας και κυκλοφοριακής ασφάλειας.

·         Πολιτικές που φροντίζουν τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων.

·         Ευφυή συστήματα μεταφορών και συστήματα έξυπνης κινητικότητας.

·         Αστικές εμπορευματικές μεταφορές.

·         Συντονισμένος και στρατηγικός σχεδιασμός χρήσεων γης και πολιτικών μεταφορών.

Ολόκληρη η περιοχή μελέτης καλύπτει 148 τετραγωνικά χιλιόμετρα  με πληθυμσμό άνω των 100.000 (περίπου 36.000 νοικοκυριά).

Ανάμεσα στους στόχους του ΣΒΑΚ περιλαμβάνονται:

-Η Οικονομική αποδοτικότητα: βελτίωση της αποδοτικότητας και της σχέσης κόστους αποτελεσματικότητας του δικτύου μεταφορών κατά τη μεταφορά προσώπων και αγαθών∙

-Η Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα: ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων και της ενεργειακής κατανάλωσης που συνδέονται με τη μετακίνηση∙

-Η Προσβασιμότητα και η Κοινωνική ένταξη: διασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες διαθέτουν επιλογές μετακίνησης που επιτρέπουν πρόσβαση σε βασικούς προορισμούς και υπηρεσίες∙

-Η Ασφάλεια: διασφάλιση της προσωπικής ασφάλειας και προστασίας εντός του συστήματος μεταφορών∙

-Η Ποιότητα ζωής: συμβολή στην ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του αστικού σχεδιασμού προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας και της κοινωνίας στο σύνολό της

Σχετικά νέα

X
Translate »