Πηγή: philenews.com

Πρόταση νόμου τριών βουλευτών η οποία συζητείται σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών και η οποία κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια, φαίνεται να έχει πιθανότητες να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των ανακλήσεων αερόσακων, αλλά και άλλων εξαρτημάτων σε  περιπτώσεις αναγκαστικής ανάκλησης μηχανοκίνητων οχημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη στον «Φ», το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) βλέπει θετικά την εν λόγω πρόταση.

Περαιτέρω, το ΤΟΜ θα είναι σε θέση να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του links διανομέων κατασκευαστών για πληροφόρηση των πολιτών, ενώ όπως αποκάλυψε, υπάρχει αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Κύπρο που διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώνει μέσω του δικτύου της για όλα τα οχήματα ανεξάρτητα αν είναι καινούργια ή εισαγόμενα. Επιπλέον ανέφερε ότι το ΤΟΜ θα καλεί σε ΜΟΤ οχήματα για τα οποία υπάρχει ανάκληση και δεν ανταποκρίνονται οι οδηγοί τους στις εκκλήσεις των διανομέων για αντικατάσταση εξαρτημάτων.

Πρόκειται για μία πρόταση, σε δύο σκέλη που υποβλήθηκε μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου για το θέμα των αερόσακων Τakata, και των κινδύνων που διατρέχουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων. Ουσιαστικά η πρόταση προσπαθεί να επιλύσει τα κενά που παρατηρούνται για τα εισαγόμενα οχήματα από τρίτες χώρες σε σχέση με την ενημέρωση των ιδιοκτητών των οχημάτων που βαραίνει τους διανομείς του κατασκευαστή, ενώ η επισκευή ή και αντικατάσταση του οχήματος τους κατασκευαστές χωρίς χρέωση για τους κατόχους των αυτοκινήτων.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, ώστε με την προσθήκη νέου άρθρου 31 με τίτλο ειδική διάταξη για την επιθεώρηση μηχανοκίνητων οχημάτων να προβλέπεται ότι κατά τη διενέργεια του περιοδικού τεχνικού ελέγχου κάθε οχήματος (ΜΟΤ) να γίνεται ταυτόχρονα έλεγχος και ως προς την ύπαρξη ακατάλληλων ή ελαττωματικών εξαρτημάτων, τα οποία περιλαμβάνονται σε κατάλογο προτεραιότητας που ετοιμάζεται και γνωστοποιείται από τον Έφορο Μηχανοκίνητων Οχημάτων στα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα τεχνικού ελέγχου οχημάτων. Πρόκειται για εισήγηση των βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη και Νίκου Σύκα. Με την τροποποίηση αυτή, καθορίζεται ότι εάν κατά τη διάρκεια του πιο πάνω ελέγχου εντοπιστούν ακατάλληλα ή ελαττωματικά εξαρτήματα, ενημερώνεται αμέσως ο κάτοχος του οχήματος ο οποίος καλείται να τα αντικαταστήσει με βάση τις οδηγίες του Εφόρου.

Παράλληλα, με το δεύτερο σκέλος της πρότασης, προστίθεται νέο άρθρο που αφορά την ειδική διάταξη για την εγγραφή μηχανοκίνητων οχημάτων σε περίπτωση ύπαρξης ελαττωματικών καθορίζεται ότι κατά την εγγραφή οποιουδήποτε καινούργιου ή εισαγόμενου μηχανοκίνητου οχήματος θα πρέπει να συμπληρώνεται σχετικό έντυπο σε περίπτωση που το εν λόγω όχημα φέρει ελαττωματικά ή ακατάλληλα εξαρτήματα. Επομένως, με την ψήφιση του εν λόγω άρθρου που αφορά εισήγηση του βουλευτή Σταύρου Παπαδούρη, από τώρα και στο εξής τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες πρέπει να συνοδεύονται κατά την εγγραφή ή τη μεταβίβαση από πιστοποιητικό που να βεβαιώνει ότι το όχημα δεν τελεί υπό οποιαδήποτε ανάκληση. Με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να διευθετείται η όποια αλλαγή εξαρτήματος και μετά να μεταβιβαστεί.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης είναι και ο Υπουργός Μεταφορών που εκ πρώτης όψεως είναι θετικός με την πρόταση νόμου. Σε σχέση με την προσθήκη του άρθρου 31 ο κ. Βαφεάδης συμφωνεί όπως το ΜΟΤ ενημερώνει τον ιδιοκτήτη του οχήματος ότι δεν περνάει τον έλεγχο το όχημα για το οποίο υπάρχει ανάκληση. Επομένως, δεν χρειάζεται να γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ελαττωματικών ή ακατάλληλων εξαρτημάτων από τη στιγμή που κρίθηκε ότι υπάρχει ανάκληση για το εν λόγω όχημα. Σήμερα όπως ανέφερε ο κ. Βαφεάδης για οχήματα που έχουν κατασκευαστεί για να τεθούν σε πώληση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διανομείς επικοινωνούν με συστημένες επιστολές μέχρι και τρεις φορές με του ιδιοκτήτες αλλά δεν πάνε για την αντικατάσταση. Εξήγησε, ότι πλέον όταν ο διανομέας του κατασκευαστή ενημερώσει το ΤΟΜ για την ανάκληση, το ΤΟΜ θα ενημερώνει με μήνυμα τους ιδιοκτήτες των οχημάτων ότι πρέπει να περάσουν από ΜΟΤ ώστε να μπαίνει εμπόδιο στην κυκλοφορία του οχήματος. Επομένως, δεν θα αναμένεται ο περιοδικός έλεγχος στα δύο χρόνια, αλλά θα γίνεται αμέσως ο έλεγχος ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός. Ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει ένας αριθμός 4.000 οδηγών που δεν ανταποκρίνονται στις ενημερώσεις των διανομέων για ανακλήσεις.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι εισαγωγείς ενημέρωσαν το ΤΟΜ ότι είναι σε θέση για εφαρμογή τεχνικών μέτρων αερόσακων Takata, αλλά και όλων των άλλων ανακλήσεων, για όλα τα οχήματα που αντιπροσωπεύουν ανεξάρτητα αν τα προμηθεύτηκαν καινούργια από τους διανομείς, ή αν τα αγόρασαν εισαγόμενα από τρίτες χώρες.

Σε σχέση με το νέο άρθρο 32 που προτείνεται, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και υιοθετείται από το ΤΟΜ με μία εισήγηση που αφορά διατύπωση. Το άρθρο αυτό ανέφερε τυγχάνει εφαρμογής σε όλα τα οχήματα καινούργια και εισαγωγής και από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η πρόταση νόμου κατά την εγγραφή ή μεταβίβαση του οχήματος να πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση στο ΤΟΜ από τον διανομέα του κατασκευαστή ότι στο εν λόγω όχημα δεν εκκρεμούν ανακλήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών το ΤΟΜ αναμένει από όλους τους διανομείς να κοινοποιήσουν τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους διαδικτύου μέσω των οποίων οι πολίτες να μπορούν εύκολα να εντοπίσουν κατά πόσο εκκρεμεί ανάκληση για το όχημα τους. Πρόσθεσε πως όσοι διανομείς έχουν προσκομίσει τα σχετικά links και αποτελούν πλέον έγκυρες πηγές πληροφόρησης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΤΟΜ. Ο κ. Βαφεάδης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η αλυσίδα ενημέρωσης και στα οχήματα εισαγωγής και αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται.

Ο Βαφεάδης αντίστρεψε τα πυρά για παραίτηση – Κράτησε αποστάσεις ο ΔΗΣΥ από Χατζηγιάννη

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου και βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης. Ο κ. Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη αμέσως μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού. Βγαίνοντας στην αντεπίθεση ο υπουργός Μεταφορών διερωτήθηκε τι έκανε ο κ. Χατζηγιάννης όταν ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα ενημέρωσης των ιδιοκτητών εισαγόμενων οχημάτων από τρίτες χώρες. Κληθείς να σχολιάσει σε τηλεοπτικές εκπομπές όλων των μεγάλων καναλιών εάν είναι στο τραπέζι η παραίτηση του ο κ. Βαφεάδης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι αυτό που είναι στο τραπέζι είναι η προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών να βοηθήσει σε ένα πρόβλημα το οποίο υφίσταται τουλάχιστον από το 2010.

Εξήγησε ότι υπάρχουν γραπτές αναφορές στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών από το 2017 σχετικά με τα εισαγόμενα οχήματα από τρίτες χώρες. Ξεκαθαρίζει ότι δε μπορούν να τα διαχειριστούν οι διανομείς. Πρόσθεσε ότι με την ανάληψη της Υπουργίας προσπαθεί να το διαχειριστεί σε συνεργασία με το ΤΟΜ.

Από την άλλη ο ΔΗΣΥ κράτησε αποστάσεις από τον βουλευτή του και σε πιο ήπιους τόνους ζήτησε από την Κυβέρνηση να δημιουργήσει πλάνο ώστε να υπάρχει η πλήρης ιχνηλάτηση κάθε νέου οχήματος που εγγράφεται στην Κύπρο. Ο ΔΗΣΥ χαρακτηρίζει το θέμα της ασφάλειας των πολιτών υψίστης σημασίας, τονίζοντας ότι ουδεμία έκπτωση επί αυτού ή περαιτέρω αδράνεια μπορεί να γίνει αποδεκτή.