Πολιτιστικά
Τελέστηκαν τα εγκαίνια της «Συλλογή Χριστοφόρου» στη Λάρνακα
Τα εγκαίνια της «Συλλογής Χριστοφόρου» που περιλαμβάνει περίπου 160 έργα από τα μέσα του 19ου έως τα τέλη του 20ου αιώνα, δωρεά του Πρέσβη επί τιμή και συλλέκτη Χαράλαμπου Χριστοφόρου, τέλεσε το βράδυ της Τρίτης στη Λάρνακα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, είπε μεταξύ άλλων πως «η Συλλογή Χριστοφόρου αποτελεί ένα ίσως εμβληματικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει ο επίπονος συλλεκτικός μόχθος και η μακροχρόνια αφοσίωση ενός ιδιώτη φιλότεχνου».
Πρόσθεσε ότι για σειρά δεκαετιών ο κ. Χριστοφόρου αφιέρωσε στη συγκρότηση της συλλογής, το μεγαλύτερο πιθανώς μέρος του χρόνου και της ενέργειας που δεν απορροφούσε η απαιτητική του εργασία στη διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε πως τα έργα της Συλλογής «καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα έργων της ελληνικής κυρίως ζωγραφικής, αλλά εν τινι μέτρω και της χαρακτικής, από τα μέσα του 19ου έως τα τέλη του 20ου αιώνα».
Ένα τμήμα της «Συλλογής Χριστοφόρου», συνέχισε, αποτελείται από έργα που απεικονίζουν την ελληνική ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση και το 2022 αυτή η χριστιανική συλλογή απέκτησε, χάρη στη θετική ανταπόκριση του Δήμου Αραδίππου, μόνιμη στέγη στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στην Αραδίππου.
Όπως είπε ο κ. Παπαμελετίου το τμήμα της Συλλογής «αποτελούμενο από έργα ζωγράφων, πρωτίστως, αλλά και χαρακτών από την Ελλάδα, φιλοξενήθηκε προσωρινά το 2022 στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρνακας» και σήμερα η μόνιμη έκθεση των έργων της Συλλογής των εξ Ελλάδος καλλιτεχνών, στεγάζονται «σε αυτό το ιστορικό και πλέον εμβληματικό κτήριο της Λάρνακας».
Σημείωσε ακόμα ότι η Συλλογή συνιστά ένα πανόραμα των αναζητήσεων και των κατακτήσεων των περισσοτέρων καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων, από τους Επτανήσιους του 19ου αιώνα, τους Έλληνες καλλιτέχνες της Σχολής του Μονάχου και τη σύσταση της Ομάδας Τέχνης στην Αθήνα, έως τους καλλιτέχνες της Γενιάς του ’30 με τις εξπρεσιονιστικές και υπερρεαλιστικές τους εκδοχές, την ανεικονική τέχνη, τις γενιές του ’60 και του ’70 και τους νεότερους καλλιτέχνες».
Ο Πρέσβης της Ελλάδας απέδωσε «τα εύσημα» στον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα για την προσφορά της στέγης που θα φιλοξενεί μόνιμα τη Συλλογή Χριστοφόρου, ενώ εξέφρασε «συγχαρητήρια» στον Χαράλαμπο Χριστοφόρου, τη σύζυγο και την οικογένεια του, αλλά και σε όσους «βοήθησαν και συντέλεσαν προκειμένου το όραμα να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα».
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, στον δικό του χαιρετισμό, ανέφερε ότι «απόψε και επισήμως γράφεται μια νέα, χρυσή σελίδα στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο της Λάρνακας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου, με τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου. Ο χώρος όπου στεγάζεται αυτή η μοναδική συλλογή αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να φιλοξενήσει την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής τέχνης που θα φιλοξενείται τη Λάρνακα».
Αναφερόμενος στην «εξαιρετική» όπως τη χαρακτήρισε δωρεά των Μαρίας και Χαράλαμπου Χριστοφόρου, ο Δήμαρχος είπε πως «η δημιουργία αυτής της μοναδικής συλλογής και η δωρεά της προς τον Δήμο Λάρνακας είναι μια πράξη πολιτιστικής προσφοράς που αξίζει να τιμήσουμε με τον πιο εγκάρδιο τρόπο. Η Συλλογή Χριστοφόρου είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών αφοσίωσης, μελετώντας και αποτυπώνοντας τις πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής τέχνης, από το 19ο αιώνα έως το τέλος του 20ού».
Πρόσθεσε ότι τα έργα της οικογένειας Χριστοφόρου δεν είναι απλώς καλλιτεχνικές δημιουργίες, αλλά είναι ιστορίες, συναισθήματα και αξίες που περνούν από γενιά σε γενιά, ενώ χαρακτήρισε «ανεκτίμητο απόθεμα» τη συγκεκριμένη συλλογή για τους πολίτες της Λάρνακας και τους επισκέπτες της.
Ο Δήμαρχος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στους Μαρία και Χαράλαμπο Χριστοφόρου για τη «γενναιόδωρη δωρεά τους και για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στον πολιτισμό».
Εξάλλου, στον δικό του χαιρετισμό ο Πρέσβης επί τιμή και συλλέκτης Χαράλαμπος Χριστοφόρου, είπε πως αποτελεί «ιδιαίτερη τιμή» για τον ίδιο και την οικογένεια του «να προσφέρουμε στο κοινό της Λάρνακας, της Κύπρου και στους επισκέπτες της, μια Πινακοθήκη αφιερωμένη σε σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα”.
Ανέφερε ακόμα ότι “τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν μέρος μιας συλλογής που αποτυπώνει την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης τα τελευταία 200 χρόνια, από την Επτανησιακή Σχολή με τον Καντούνη, τον Γιαλλινά και τον Κογεβίνα, μέχρι τη Σχολή του Μονάχου με τον Νικηφόρο Λύτρα, τον Νικόλαο Γύζη και τον Γεώργιο Ιακωβίδη και στους νεότερους καλλιτέχνες όπως ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Φώτης Κόντογλου, ο Νίκος Εγγονόπουλος και πολλοί άλλοι».
‘Οπως είπε ο κ. Χριστοφόρου «η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Μητροπολίτη Κιτίου, του Πρέσβη της Ελλάδος και η ελληνική τέχνη που παρουσιάζεται στον χώρο του Μουσείου, μας γεμίζει υπερηφάνεια και χαρά. Ευελπιστώ ότι η συλλογή αυτή θα συμβάλει στην κατανόηση και την εκτίμηση της ελληνικής τέχνης από το κοινό, εμπλουτίζοντας τη γνώση για την ιστορία και την πορεία της», είπε.
Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες» στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στον Μητροπολίτη Κιτίου και τον Πρέσβη της Ελλάδας Ιωάννη Παπαμελετίου για την παρουσία τους στην εκδήλωση, στην σύζυγο και την οικογένεια του για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια καθώς και τον Δήμαρχο Λάρνακας και τον Διευθυντή και το προσωπικό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου για τη συνεργασία.
Ευχήθηκε επίσης όπως «η συγκεκριμένη πολιτιστική προσπάθεια να συνεχίσει να βρίσκει τη στήριξη της Πολιτείας, συμβάλλοντας στην πολιτιστική και αισθητική καλλιέργεια των συμπατριωτών μας και στην ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού».
Σημειώνεται ότι η τελετή των εγκαινίων άρχισε με αγιασμό από τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο, ενώ σ’ αυτήν παρέστησαν μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, βουλευτές, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και πλήθος κόσμου.
Μετά τους χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Χαράλαμπος Χριστοφόρου και ο Δήμαρχος Λάρνακας, τέλεσαν τα εγκαίνια της έκθεσης και περιηγήθηκαν στους χώρους όπου φιλοξενούνται τα έργα.