Κατοικίδια
Στην παραλία με τον σκύλο μου!
Μήπως αρέσει στον τετράποδο φίλο σας να παίζει με το νερό και να κολυμπά; Θέλετε να πάρετε το σκύλο σας στη θάλασσα και είναι κάτι που σας προβληματίζει; Αν δε θέλετε να στερήσετε την απόλαυση ενός μπάνιου στα θάλασσα στο σκύλο σας, τότε πλέον μπορείτε να επισκεφθείτε μια από τις παραλίες για σκύλους* που έχουν οριστεί σε κάθε επαρχία, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Γενικά, δε χρειάζεται να στερούμε το μπάνιο στη θάλασσα στους τετράποδους φίλους μας αφού προσφέρει δροσιά, είναι διασκεδαστικός τρόπος γυμναστικής, βοηθά στην κοινωνικοποίηση τους και την ενίσχυση των δεσμών τους με τους ιδιοκτήτες τους. Πιο κάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς εξορμήσεις στην παραλία με τον αγαπημένο σας φίλο:
• Εξοπλισμός: πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι θα χρειαστούμε υπόστρωμα για προστασία από την καυτή άμμο, ομπρέλα για παροχή σκιάς, καθώς και διαθέσιμο δροσερό πόσιμο νερό. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον βασικό εξοπλισμό της βόλτας: λουρί και περιλαίμιο ή περιστήθιο.
• Καθαριότητα: φυσικά πρέπει να μεριμνούμε για την καθαριότητα του χώρου κατά την παραμονή και την αποχώρησή μας από την παραλία.
• Ασφάλεια: επειδή παντού ελλοχεύουν εν δυνάμει κίνδυνοι, οι σκύλοι ποτέ δεν πρέπει να διαφεύγουν της επιτήρησής του ιδιοκτήτη. Πιθανές ανεπιθύμητες καταστάσεις είναι η διαμάχη μεταξύ σκύλων και ο σοβαρός τραυματισμός τους. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα σημεία του σώματος χωρίς χρωστική (μελανίνη) και αραιό ή καθόλου τρίχωμα. Για να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, υπάρχουν διαθέσιμα αντιηλιακά σκευάσματα για σκύλους. Επίσης, προβλήματα μπορούν να επιφέρουν η – εκούσια ή μη – κατανάλωση θαλασσινού νερού, όπως είναι συχνότερα ο εμετός ή/και η διάρροια (γνωστή και ως διάρροια της παραλίας, με σύσταση έντονα υδαρή), ενώ με μεγάλες ποσότητες μπορούν να εκδηλωθούν ακόμα και σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα. Επίσης, το παιχνίδι στην άμμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των οφθαλμών ή πεπτικά προβλήματα σε περίπτωση κατάποσής της. Σε κάθε περίπτωση που σας ανησυχήσει οτιδήποτε, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.
• Κολύμπι: το κολύμπι αποτελεί μιας πρώτης τάξης άσκηση ιδανική όχι μόνο για τα υγιή ζώα, αλλά και για τα ζώα με τις περισσότερες ορθοπαιδικές παθήσεις και συγκεκριμένα νευρολογικά προβλήματα. Αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των μυών και την άσκηση χωρίς την επιβάρυνση των αρθρώσεων. Εάν στο σκύλο σας αρέσει το νερό και το κολύμπι τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Στην περίπτωση που ο σκύλος δεν είναι εξοικειωμένος με το υδάτινο στοιχείο ή έχει προηγηθεί μια δυσάρεστη εμπειρία με το νερό, είναι προτιμότερη η σταδιακή εξοικείωση του από το σπίτι.
• Παιχνίδι: το κολύμπι μπορεί να ενθαρρυνθεί με τη χρήση παιχνιδιών ή άλλων μέσων όπως μπαλάκια, σωσίβια, σανίδες κλπ. Προσοχή με τα αυτοσχέδια παιχνίδια, όπως τα ξύλα και τις αιχμηρές προεξοχές ή ακίδες τους. Η έντονη και παρατεταμένη άσκηση στην ακτή με ή χωρίς τη χρήση παιχνιδιών τύπου φρίσμπι θα πρέπει να αποφεύγεται, αφενός για να αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη (ειδικά μεσημβρινές ώρες) και αφετέρου γιατί η έντονη άσκηση με άλματα καταπονεί τις αρθρώσεις.
• Μετά το μπάνιο: μιας και το να διατηρηθούν στεγνά τα αυτιά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολο, αφήνετε τους σκύλους να τινάζονται καλά, κάτι που βοηθά στην έξοδο αρκετής υγρασίας από τα αυτιά. Πάντα, με την επιστροφή στο σπίτι, απαιτείται καλό ξέπλυμμα από το θαλασσινό νερό και ένα εξίσου σχολαστικό στέγνωμα του τριχώματος και των αυτιών εξωτερικά. Επίσης, η χρήση απλού καθαριστικού υγρού αυτιών πιθανό να φανεί χρήσιμη. Αυτό συστήνεται γιατί η παρατεταμένη υγρασία στο δέρμα και στον έξω ακουστικό πόρο θα οδηγήσει πιθανότατα στην εμφάνιση δερματίτιδας και ωτίτιδας, αντίστοιχα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τα συχνά μπάνια ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ζωής των αντιπαρασιτικών φαρμάκων, οπότε κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνά για την έγκαιρη ανανέωσή τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, σε κάθε περίπτωση εφαρμογής αμπούλων θα πρέπει να αποφεύγονται τα μπάνια 2 ημέρες πριν και μετά από την εφαρμογή τους.
• Παραλίες: Με βάση τις πρόνοιες του Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου, ως περιοχές για λούσιμο σκύλων έχουν οριστεί οι εξής:
Λευκωσία: τοποθεσία Στερατζιά (εντός ορίων Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου)
Λάρνακα: τοποθεσία Κασιάνες (Spyros Beach), νότια του αεροδρομίου Λάρνακας
Πάφος: βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα (εντός ορίων Κοινοτικού Συμβούλιου Αχέλειας)
Πάφος: περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια (εντός ορίων Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωρίου)
Λεμεσός: τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α) (εντός ορίων Κοινοτικού Συμβουλίου Μοναγρουλλίου)
Λεμεσός: τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου (εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου)
Αμμόχωστος: τοποθεσία Γλυκύ νερό Β, περιοχή Κάππαρη (εντός δημοτικών ορίων Παραλιμνίου)
Επιμέλεια
Παναγιώτης Κόκκινος
Κτηνίατρος, DVM