Ιωάννα Αλεξάνδρου
Βάσος Λυσσαρίδης Μια αθέατη όψη της ζωής του ¨Γιατρού¨ Βάσου Λυσσαρίδη που λίγοι γνωρίζουν.
Βάσος Λυσσαρίδης
Μια αθέατη όψη της ζωής του ¨Γιατρού¨ Βάσου Λυσσαρίδη.
Γνωστός σε όλους μας με την ταυτότητα ¨Γιατρός¨, γνωστός στον πολιτικό κόσμο της Kύπρου αλλά και σε ολόκληρη τη κυπριακή κοινωνία.
Eκτος από την ιδιότητα τους ως γιατρός ο Λυσσαρίδης ήταν: πολιτικός , στέλεχος της ΕΔΕΚ ,ποιητή και ζωγράφος.
Η ποίηση του σχετίζεται με το ανθρώπινο βίωμα και τον ανθρώπινο πόνο. H ποίηση του εύκολα θα χαρακτηριζόταν ως ελεγειακή. Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του αναφέρει:
« η ποίηση μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο μεταφυσικών υπερβάσεων, όπου ως πεμπτουσία και προϋπόθεση δικαίωσης της κάθε πράξης προβάλλει ο ασυμβίβαστος και διαρκής αγώνας» .
Ως ερασιτέχνης ζωγράφος αποτύπωσε στους πίνακες του διάφορα κυπριακά τοπία εστιάζοντας στα χαμηλόστεγα παραδοσιακά σπίτια, στην φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος, στον ήλιο και στα λουλούδια της Κύπρου.
Τόσο στο ποιητικό του έργο όσο και στους πίνακες ζωγραφικής του κυριαρχεί το δίπολο της φύσης και του ανθρώπου αναντίρρητα αυτά τα δυο πρέπει να συνυπάρχουν σε όλες τις φάσεις της ανθρώπινης ζωής για να προοδεύει μια κοινωνία.
Γιατρός , πολιτικός , απόλυτα αφοσιωμένος στο έργο του. Αποδεκτός σχεδόν από όλους. Καμία ιδιότητα του δεν αναιρεί την άλλη. Οι εικόνες που απεικονίζονται μέσα από τους πίνακες και τα ποιήματα του είναι προβληματισμοί του ανθρώπου και πολιτικού Βάσου Λυσσαρίδη.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στο γραφικό χωριό των Λευκάρων, την 13η Μαΐου 1920. Στην πορεία φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και ακολούθησε την ιατρική Σχολή του Πναεπιστημίου Αθηνών.
Ενώ φοιτούσε στην ιατρική Σχολή ,οργάνωσε την Πανσπουδαστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα της , οποίος υπήρξε και πρόεδρος ενώνοντας όλες τις νεολαίες.
Η εν λόγω επιτροπή κατά διαστήματα έκανε μαζικές εκδηλώσεις για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα σε μια περίοδο που μόνο μέλημα της Ελλάδας ήταν η διατήρηση σχέσεων με την Βρετανία.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του διετέλεσε Γ.Γ της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων της Ελλάδας όπως και υπεύθυνος των κυπρίων μελών στο ΕΑΜ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του και την επιστροφή του στη Κύπρο διετέλεσε πρόεδρος του κινήματος Ειρήνης μέχρι την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία.
Την περίοδο 1955 μυήθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ως πολιτικός τομεάρχης. Κατά την διάρκεια του Αγώνα υπήρξε αντιπρόσωπος της Ε.Ο.Κ.Α. στ σύσκεψη του Λονδίνου και καταψήφισε τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, επισημαίνοντας πως νομιμοποιούσαν τη στρατιωτικοπολιτική παρουσία της Τουρκίας στη χώρα και δίνουν το δικαίωμα για επέμβαση στη Μ. Βρετανία.
Εν έτη 1963, περίοδο της Τουρκοκυπριακής ανταρσίας ηγήθηκε του Λαϊκού στρατού υπό το πλευρό του μόνιμου κράτους απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο. Την εποχή της επταετίας τάχθηκε κατά των δικτατόρων και υπέρ του αντιχουντικού αγώνα. Ενεπλάκηκε σε διάφορες οργανώσεις αντιστάσεις του Ελληνικού λαού.
Πρωτοστάτησε ενάντια στη προδοτική στάση της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄ και κατά του πραξικοπήματος. Το 1969 ίδρυσε την ΕΔΕΚ, πολιτικό κόμμα όπου προήδρευε μέχρι και το 2001. 1960, 1η φορά βουλευτής , με πατριωτικό μέτωπο. Πρόεδρος βουλής 1985 – 1991. Επιτυχημένος γιατρός γι’ αυτό και ο κόσμος αντικατέστησε το όνομα του με το προσωνύμιο γιατρός.
Υπήρξε πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Ιπποκράτης και του παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, γιατρός του Μακαρίου.
Η σύζυγος του Barbara Cornwall , δημοσιογράφο – συγγραφέα.
Μερικοί τίτλοι των ποιημάτων του:
Απολογισμός ,Ιθάκη ,Πενταδάχτυλος ,Πολύ την καθυστέρησα,Γρηγόρης Αυξεντίου,Νοσταλγία,Γειά & χαρά σου,Αδελφέ μου,Ζωή ,Μικρός ,Στο γιό μου,Ένα μικρό ανθρωπάκι,Μόνος,Σου γράφω από την Εθελούσια φυλακή μου,Η τελευταία νύχτα με το Δώρο,Μου είπαν,Ο γέρο Μίχαλος,Κερύνεια,Μικροί, Μικρώς! ,Μοίρα ,Νύχτα,Η Σαλαμίνα έχει αυτοκτονήσει από καιρό, Ο Αληθινός καθρέφτης ( Ο Ηγεμόνας), Σύντροφε, Ξένος. Καθώς και πολλά άλλα !
Παραθέτουμε πιο κάτω ένα ποιήμα του :
Οικογενιακή Φωτογραφία από την δεκαετία του 1920
Ιωάννα Αλεξάνδρου