ΠΡΟΣΩΠΑ
H συμπολίτισσα μας μαία Ανδριανή Σουρή, που είχε τη χαρά να δει πολλές χιλιάδες μωρά να γεννιούνται
Η μαία Andriani Suri, ιδρυτικό μέλος του Birth Forward – Cyprus, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Φιλελεύθερο την Κυριακή 28 Οκτωβρίου σχετικά με το επάγγελμα της μαίας.
Από το 1971 μέχρι το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε, η μαία Ανδριανή Σουρή, είναι από τις παλαιότερες επιστημονικά καταρτισμένες μαίες στην Κύπρο και η πρώτη, μετά το 1974 που βοήθησε την κόρη της να γεννήσει στο σπίτι.
¨Ανέκαθεν ήθελα να γίνω μαία . Να φανταστείς από παιδί, ξεγεννούσα τα ζώα του σπιτιού. Μεγάλωσα στο Πραστειό Αμμοχώστου. Μετά το Λύκειο, το 1964 είχα ακούσει μια διαφήμιση στο ΡΙΚ, όπου ζητούσαν από νέες κοπέλες να υποβάλλουν αίτηση και να πάνε στην Αγγλία και να γίνουν sisters, από τις πρώτες που θα έκαναν ολοκληρωμένη κολεγιακή μόρφωση επάνω στην επιστήμη της νοσηλευτικής-μαιευτικής. ‘Ήμουν στην πρώτη εκείνη φουρνιά. Συνήθως οι τοκετοί, πριν το 1974, γινόντουσαν στα σπίτια, υπήρχαν μάλιστα και μαίες που έμεναν στα χωριά και παρακολουθούσαν τις εγκύους. Αν η έγκυος ήταν καλά, θα γεννούσε στο σπίτι με την μαία, αν παρουσίαζε προβλήματα θα κατευθυνόταν σε κάποιο νοσοκομείο. Εγώ θυμάμαι τρεις τοκετούς της μητέρας μου στο σπίτι μας. Κι ήταν όλοι υπέροχοι!¨
¨Όταν ήμουν στην Αγγλία και φοιτούσα, μου συνέβησαν 2 αποβολές. Έχασα δύο παιδιά. Κανονικά, θα έπρεπε να ήμουν ράκος αλλά κάτι μέσα μου έλεγε ¨θα κάνεις παιδιά, θα ξαναπροσπαθήσεις!¨ Κι έτσι έφτασα να κάνω τέσσερα. Αυτό λέω σήμερα και στις νέες γυναίκες που ίσως να έχουν κάποιες ατυχίες. Να έχετε πίστη! Το λέμε παντού, το αναφέρουμε συνεχώς και στην οργάνωση του birth forward¨, όπου είμαι από τα ιδρυτικά μέλη,γιατί ο καθένας μας έχει το δικαίωμα στην κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση για τη δημιουργίας οικογένεια¨.
¨Δεν θυμάμαι την πρώτη εκείνη φορά που ξεγέννησα μια γυναίκα. Όμως είναι πάντα η ίδια αίσθηση. Είναι το μεγαλύτερο θαύμα του κόσμου αλλά, συγχρόνως και το πιο φυσιολογικό! Πάνε μαζί αυτά.Το επιβεβαίωσα όταν ήμουν και εγώ η ίδια έγκυος, όταν ήρθε και η δική μου ώρα να γεννήσω πρώτη φορά. Εκεί καταλαβαίνεις ότι ο ρόλος σαν γυναικά έχει πάει καλά¨.
¨Η μαιευτική θα έλεγα πως είναι η πιο ¨φυσιολογική¨γνώση μιας κατάστασης. Όμως ουαί και αλίμονο, αν κάτι πάει λάθος. Γιατί εκεί δεν έχεις έναν άνθρωπο, έχεις δύο! Το να θεωρήσεις πώς έχεις ¨συμβάλει¨σε μία τέτοια τραγωδία, τι να συμβεί μία αναποδιά, τι τη θέλεις τη ζωή με την σκέψη πως¨εγώ φταίω που χάθηκε ένας άνθρωπος;¨ Γι΄αυτό, όμως, υπάρχει η επιστήμη της μαιευτικής, γι΄αυτό πρέπει να είσαι προικισμένος κι να καταλάβεις πότε τα πράγματα δεν θα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί¨.
¨Ήμουν μαία για 35 συνεχή έτη.
Όπως καταλαβαίνετε, στην Αμμόχωστο, στην Λάρνακα, στη Λευκωσία, έχω επιβλέψει αλλά και έχω γεννήσει χιλιάδες γυναίκες, αν σκεφτείτε πως γεννιούνται περίπου χίλια μωρά κάθε χρόνο και τις περισσότερες φορές ήμουν σε υπηρεσία, κάντε τον υπολογισμό. Σίγουρα θα έχω δει να γεννιούνται περί τα 10 χιλιάδες μωρά. Θα σας πω το εξής: Όταν ακούς το πρώτο κλάμα του μωρού το πρώτο συναίσθημα είναι ¨δόξα σοι ο Θεός, επήαν ούλλα καλά!¨. Αυτό. Και δεν είναι ποτέ ¨συνήθεια¨αυτό το πράγμα, είναι μια κορύφωση της αγωνίας, της συμπαράστασης και της γνώσης. Έχω συναντήσει πολλές γυναίκες που με σταματάνε, πολύ συχνά οφείλω να ομολογήσω και μου λένε ¨εσείς με ξεγεννησάτε¨ κι εγώ τους απαντάω ¨επροσπάθησα να κάνω το καλύτερο¨.Ήρθε πρόσφατα μια γυναίκα και μου είπε ¨κυρία Σουρή, δεν με ξέρετε, αλλά σας χρωστάω την ζωή του γιού μου, γιατί είχα κάποια προβλήματα στην γέννα του. Τη ρώτησα ¨μα που;¨γιατί φαινόταν μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας. Όταν μου είπε ¨στο Βαρώσι¨ συγκινήθηκα! Θυμάμαι, επίσης, το καλοκαίρι του 2006 που μου ανέφερε η κόρη μου ¨μαμά θέλω να γεννήσω στο σπίτι, μέσα σε νερό¨, ξαφνιάστηκα και φοβήθηκα. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει στην Κύπρο , μετά το 1974.
Τελικά, όμως, κατάλαβα πως αυτό είναι το πιο φυσιολογικό και μαγικό, συγχρόνως, συναίσθημα που μπορεί να νιώσει μια γυναίκα, φτάνει να έχει προηγηθεί πολύ αυστηρή μελέτη για την ασφάλεια τους! Να φανταστείτε, είμαι 73 ετών και μέχρι σήμερα, πηγαίνω στα Λύκεια και μιλώ στις τελειόφοιτες. Και τονίζω πόσο ικανό είναι το σώμα της γυναίκας, φτάνει να το έχει σεβαστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή!
Είναι δουλεία η μαιευτική;
Όχι δεν είναι δουλεία. Ζεις το θαύμα! Η μαιευτική είναι λόγος για να είσαι ευτυχισμένος! Κι εγώ ήμουν πάντα ευτυχισμένη στην ζωή μου. Υπήρχε ισορροπία μέσα μου.