Ο ήχος από το σκοινάκι γυμναστικής με βοήθησε να τον εντοπίσω στον άδειο χώρο. Ήταν νωρίς το πρωί. Το επιβλητικό και λαμπερό κύπελλο κοσμούσε την υποδοχή, στη σχολή πολεμικών τεχνών όπου προπονείται στη Λευκωσία, ο πρωταθλητής Muay Thai, Παναγιώτης Μιχαήλ. Παρά τον θρίαμβο που μόλις είχε γευτεί κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, εντούτοις ήταν συνεπής στο πρόγραμμά του, χωρίς να επιτρέπει στον εαυτό του να επαναπαύεται. Ωστόσο, η κορυφή δεν χαρίστηκε στον Παναγιώτη. Την κατέκτησε με μεγάλo πόνο και μόχθο. Αυτές οι νίκες έχουν ξεπηδήσει μέσα από το bullying των παιδικών του χρόνων καθώς και από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα στην πρώιμη ενηλικίωσή του, αποδεικνύοντας πως είναι ένας μαχητής που καταφέρνει και νικά.
Ο Παναγιώτης στράφηκε στις πολεμικές τέχνες πολλά χρόνια πριν, σε ηλικία περίπου 13 ετών. Ήταν μια διέξοδος για τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του, αφού όπως εξομολογήθηκε στον «Φ», τα πράγματα στο σχολείο δεν ήταν απλά για αυτόν. Μεταξύ άλλων, το βάρος του καθώς και ο έντονος τρόπος των αντιδράσεών του, αποτελούσαν καθημερινή τροφή για πειράγματα από τους συμμαθητές του. Κάποτε μάλιστα, σημείωσε, οι καταστάσεις ξέφευγαν από τα λόγια και γίνονταν πιο βίαιες. Έτσι, στράφηκε στο Kickboxing, το οποίο θα τον βοηθούσε να προστατεύσει τον εαυτό του από τα χτυπήματα. Μετά από τη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη ακολούθησαν και άλλες, το Karate, το Wing Chun, όμως, όπως σχολιάζει ποτέ δεν τις έκανε εντατικά.
Η οριστική αλλαγή στη ζωή του Παναγιώτη ήρθε μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που είχε οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα του. «Ήταν περίπου το 2011. Έκανα μια σούζα και ένα όχημα ήρθε στη λωρίδα μου. Συγκρουστήκαμε», είπε και πρόσθεσε ότι έμεινε για δύο εβδομάδες στην εντατική.
Τότε, στα 19 του χρόνια, αποφάσισε να ξεκινήσει εντατική προπόνηση, να βάλει στη ζωή του το Muay Thai και να χάσει βάρος. Στη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη κατέληξε καθώς, όπως εξηγεί, είναι πιο κοντά στα γούστα του και στην ιδιοσυγκρασία του. Εκρηκτική και γρήγορη, με συνδυασμό τεχνικών. «Είδα τον θάνατο από κοντά. Ξεκίνησα εντατικά τη γυμναστική, μέχρι που αποφάσισα ότι θέλω να γίνω γυμναστής.
Τελείωσα τρεις σχολές για personal trainer». Όπως τόνισε, μέσα από όλες αυτές τις μάχες είχε βρει αυτό που του άρεσε. «Ξεκίνησα ταυτόχρονα το Muay Thai. Κατέβαινα σε αγώνες, μέχρι που έφτασα ώς εδώ».
Για την πορεία προς την κορυφή, ο Παναγιώτης έχει διαμορφώσει ένα άκρως απαιτητικό πρόγραμμα εξάσκησης και διατροφής. Οι σκληρές προσπάθειες του Παναγιώτη καρποφόρησαν, καθώς σήμερα είναι πρωταθλητής σε Ελλάδα και Κύπρο. «Το 2017 στους Αγώνες στην Ελλάδα διακρίθηκα στην πρώτη θέση και ταυτόχρονα το 2017 ήρθα πρώτος στους Παγκύπριους Αγώνες. Ήταν η χρονιά που απογειώθηκα», είπε.
Ανέφερε ακόμη πως προπονείται στη Λευκωσία με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, με τον οποίο και συμμετείχε και στους αγώνες της περασμένης εβδομάδας στην Τουρκία, από τη σχολή Global Vale Tudo. Παράλληλα, όμως, προπονείται και στη Λάρνακα με τον Παναγιώτη Διάκο και τη σχολή Cyprus Top Team.
Θριαμβευτική νίκη στην Τουρκία
Τελευταία διάκριση του Παναγιώτη Μιχαήλ ήταν εκείνη των αγώνων Open Muay Thai Cup, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 91+ κιλών. Οι εν λόγω αγώνες πραγματοποιήθηκαν από τις 14 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας. «Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία», ανέφεραν, τόσο ο ίδιος, όσο και ο προπονητής του, Γιώργος Κωνσταντίνου. Ωστόσο, όπως σχολίασαν, υπήρχαν και μελανά σημεία.
Συγκεκριμένα, η σημαία της Κύπρου ήταν γραμμένη λάθος. «Έδειχνε την Κύπρο και από κάτω έγραφε στα αγγλικά, Νότια Δημοκρατία της Κύπρου». Το περιστατικό δεν έμεινε έτσι, όπως εξηγούν. Απευθύνθηκαν στο ελληνικό προξενείο, ζητώντας να επέμβει. Αίτημά τους ήταν να μείνει η πολιτική έξω από τους αγώνες. «Πήραμε τηλέφωνο, μαζί με τον πρόεδρο της ελληνικής αποστολής, ζητώντας να γραφτεί Κύπρος.
Μάλιστα όταν φώναζαν τις χώρες, εμείς δεν βγήκαμε, διότι υπήρχε το λάθος. Τελικά, το άλλαξαν και όπως μας δικαιολογήθηκαν, το είχαν αντιγράψει από το διαδίκτυο και το είχαν βρει έτσι», είπε ο προπονητής. Στους αγώνες αυτούς πήγαν για το χρυσό, αναφέρει ο 25χρονος Παναγιώτης Μιχαήλ, ο οποίος επιδίωκε πριν ακόμη ανέβει στην αρένα, να επικρατήσει με χτύπημα νοκ άουτ, κάτι το οποίο και συνέβη, παρά τη σπανιότητα που συναντάται σε τέτοιες διοργανώσεις. «Ήθελα να νικήσω ό,τι και να γίνει και ήξερα ότι στην Τουρκία δεν θα το πετύχαινα χωρίς νοκ άουτ χτύπημα». Τελικά, πέτυχε τρεις νίκες εναντίον τριών Τούρκων αθλητών, κάποιοι από τους οποίους έφεραν σημαντικές διακρίσεις.
«Στους αγώνες υπάρχει άγχος και φόβος. Είναι δύσκολο άθλημα», είπε ο Παναγιώτης και πρόσθεσε: «Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα είχα πολύ καλή ψυχολογία. Ήμουν προετοιμασμένος και το επέλεξα εγώ να πάω». Όπως είπε, η ψυχολογία είναι ο κύριος παράγοντας. Η απονομή του μεταλλίου και κυπέλλου έγινε την τελευταία ημέρα των αγώνων. «Συνειδητοποίησα τι πέτυχα όταν επέστρεψα. Τότε ένιωσα πραγματικά ευτυχισμένος, μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους».