Αναπτυξιακά Έργα
Ζητούν παρέμβαση Βουλής για λιμάνι Λάρνακας
Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων ζήτησε την επείγουσα παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, σε σχέση με την εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας «απευθείας διαπραγμάτευσης» για την ανάθεση σε ιδιώτες, του έργου που αναφέρεται ως Ανάπτυξη της περιοχής του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας.
Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων της Κύπρου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Μελών του αλλά κύρια της λιμενικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου, με επιστολή του, ζήτησε την παρέμβαση της Βουλής, ώστε το υπουργείο να ενημερώσει για την απόφασή του να ακυρώσει τον διαγωνισμό για «νομοτυπικούς λόγους» και να προχωρήσει με «απευθείας διαπραγμάτευση» με συγκεκριμένη κοινοπραξία.
Οι δρομολογηθείσες διαδικασίες για Ανάπτυξη της περιοχής του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο τα μέλη του Συνδέσμου, αλλά και τους Κύπριους εισαγωγείς και εξαγωγείς, τους εμποροβιομήχανους που χρησιμοποιούν το λιμάνι Λάρνακας, όπως και σειρά επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αλυσίδα εξαγωγών – εισαγωγών, όπως τονίζεται στην επιστολή.
«Η αποφυγή από πλευράς υπουργείου Μεταφορών, παρά τις έντονες εκκλήσεις του Συνδέσμου, να ενημερώσει τους άμεσα επηρεαζόμενους, ως προς τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του σε σχέση με την απόφαση αυτή, αυξάνει τις ανησυχίες του Συνδέσμου. Τίθενται θέματα τόσο για την νομιμότητα όσο και ως προς την δημιουργία καταστροφικών τετελεσμένων για τον ναυτιλιακό και επιχειρηματικό κόσμο», όπως αναφέρεται.
Για τους λόγους αυτούς, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων ζήτησε με επιστολή του προς Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών της Βουλής, να παρέμβει επειγόντος και να ζητήσει ενημέρωση της Βουλής για τις αποφάσεις του που αφορούν στην ακύρωση του διαγωνισμού και το πλαίσιο και τους όρους της «απευθείας διαπραγμάτευσης.
Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι το Υπουργείο Μεταφορών, οφείλει ιδιαίτερα προς τους άμεσα επηρεαζόμενους να ενημερώσει και να απαντήσει στα ερωτήματα που δημιουργούνται για τους όρους και την μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί κατά την διαπραγμάτευση, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και αυτών που θα πρέπει να διασφαλίσου την συνέχεια και χωρίς αλλαγή ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών εξυπηρέτηση των υφιστάμενων χρηστών του λιμανιού Λάρνακας.
Παράλληλα, υποδεικνύεται ότι στην περίπτωση του λιμανιού Λεμεσού, υπήρξαν αλλεπάλληλες ενημερώσεις της Βουλής, εν μέσω μάλιστα έντονων αντιδράσεων που δεν φαίνεται να καταγράφονται και σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.