Οικονομία
Αφήνουν την Λεμεσό, στρέφονται στη Λάρνακα οι επενδυτές
Πηγή: philenews.com
Αλλαγές στον χάρτη πωλήσεων ακινήτων καταγράφεται στο νησί μας με τη Λεμεσό να συνεχίζει ακάθεκτη να κατέχει τα σκήπτρα της ακριβότερης πόλης, σε ότι αφορά τις αξίες ακινήτων αλλά και τις τιμές ενοικίων. Αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχουν σε εξέλιξη δεκάδες project στον κατασκευαστικό τομέα κυρίως νέα κτίρια και νεόδμητες πολυκατοικίες εντούτοις την ίδια ώρα καταγράφεται περιορισμένη ζήτηση στις πωλήσεις στη Λεμεσό, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.
Το πρώτο πεντάμηνο του 2024 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μείωση στον αριθμό πωλήσεων ακινήτων στη Λεμεσό και ο κυριότερος λόγος οφείλεται στον περιορισμό της ζήτησης από ξένους επενδυτές οι οποίοι φαίνεται να επιλέγουν άλλες πόλεις, πιο οικονομικά συμφέρουσες. Πρόκειται για πωλήσεις που αφορούν διαμερίσματα, σπίτια, γραφεία και τεμάχια γης.
Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στις πωλήσεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, αναφέρει στον «Φ» ότι από τις αρχές του έτους καταγράφεται συνεχόμενη μείωση πωλήσεων ακινήτων, με τη Λεμεσό να έρχεται πρώτη και να την ακολουθεί η Πάφος. Από την άλλη, Λάρνακα και Λευκωσία δίνουν μια αλλιώτικη εικόνα με τις πωλήσεις να εκτοξεύονται, αγγίζοντας ακόμη και το 40%.
Οι κυριότεροι λόγοι στη μείωση των πωλήσεων στη Λεμεσό, οφείλονται στην εξωγενή ζήτηση λόγω του πολέμου στο Ισραήλ αλλά και στο γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται στα ύψη, κάτι που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, κατά τον Μάιο, παγκύπρια, η συνολική μείωση στις πωλήσεις ακινήτων έφτασε στο 17% με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στη Λεμεσό και να ακολουθεί η Πάφος. Συγκεκριμένα, η μείωση στα πωλητήρια έγγραφα το πρώτο πεντάμηνο 2024, άγγιξε το 7% για τη Λεμεσό σε αντίθεση με τη Λάρνακα η οποία καταγράφει αύξηση της τάξεως του 15% και τη Λευκωσία να εκτοξεύεται στο 40%.
Ενδεικτικά, τον περσινό Μάιο στη Λεμεσό έγιναν 511 πωλήσεις σε σύγκριση με φέτος που έγιναν μόνο 350. Ενώ η Πάφος κατέγραψε μείωση της τάξεως του 10%.
Μικρή μείωση στις τιμές ενοικίων λόγω αυξημένης προσφοράς
Οι τιμές των ενοικίων στη Λεμεσό βρίσκονται στα ύψη με πολλούς νέους να παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι στις πατρικές τους κατοικίες και με την απόκτηση στέγης να φαντάζει για αυτούς όνειρο απατηλό. Εντούτοις για πρώτη φορά φέτος παρατηρείται μια μικρή μείωση στις τιμές ενοικίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, η μικρή αυτή μείωση ή καλύτερα διόρθωση αυτής της κατάστασης με τα υπέρογκα ποσά ενοικίων οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η ζήτηση και αυξήθηκε η προσφορά. Επίσης, τους τελευταίους μήνες υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα διαμερίσματα στην αγορά σε σχέση με την περσινή περίοδο, που δεν υπήρχε ούτε για δείγμα διαμέρισμα για ενοικίαση.
Την ώρα που καταγράφονται μειώσεις στις πωλήσεις ακίνητων, ο οικοδομικός οργασμός στη Λεμεσό συνεχίζει ασταμάτητα και αυτό προσμετρά στα θετικά της αγοράς, αφού υπάρχουν συνεχώς διαθέσιμα ακίνητα είτε για πώληση ή ενοικίαση και διορθώνει παράλληλα το τεράστιο ζήτημα των τσουχτερών ενοικίων και τις τιμές πώλησης ακινήτων.
«Η οικοδομική δραστηριότητα στη Λεμεσό συνεχίζεται και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς μελετώντας τις αιτήσεις για άδειες οικοδομής οι οποίες είναι αρκετά αυξημένες. Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης έχουν πλάνο και συνεχίζουν να επενδύουν στις αναπτύξεις. Εάν για κάποιο λόγο δεν αυξηθεί απότομα η ζήτηση, τότε θα βοηθήσει να συγκρατηθούν οι τιμές και να γίνουν λίγο πιο προσιτές», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουσίδης
Διπλάσιες οι τιμές ακινήτων Λεμεσό
Μπορεί να καταγράφεται μια μικρή μείωση στις τιμές των ενοικίων ωστόσο οι αξίες των ακινήτων παραμένουν στα ύψη με τους επίδοξους επενδυτές να κάνουν στροφή σε άλλες πόλεις. Συγκριτικά με τις τιμές πωλήσεων ακινήτων και τη διαφορά με άλλες πόλεις της Κύπρου, ο κ. Κουρουσίδης έφερε ως παράδειγμα την αγορά ενός διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων στη Γερμασόγεια (συγκαταλέγεται στις καλές περιοχές της Λεμεσού), συγκρίνοντάς τη με ανάλογη αγορά σε καλή περιοχή της Λάρνακας όπου η διαφορά στην αξία του ακινήτου φτάνει στο διπλάσιο.
Ένα τριάρι διαμέρισμα πωλείται στη Γερμασόγεια στις €600.000 ενώ στη Λάρνακα σε μια αντίστοιχη περιοχή, η τιμή πώλησης φτάνει τις €350.000.
Αλλάζει χέρια το παζάρι ακινήτων λόγω πολέμου
Η Λεμεσός χαρακτηρίζεται από τους εκτιμητές ακινήτων αλλά και τους κτηματομεσίτες ως μια πολυσυλλεκτική πόλη επενδυτών, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου. Το τελευταίο ωστόσο διάστημα φαίνεται ότι αρκετοί Ισραηλίτες κάνουν στροφή προς την πόλη του Ζήνωνα, λόγω οικονομικών επιλογών στις επενδύσεις ακινήτων.
«Έχει μειωθεί η αγορά επενδύσεων από Ισραηλίτες στη Λεμεσό οι οποίοι πλέον είναι πιο συγκρατημένοι. Από την άλλοι στη Λάρνακα παρατηρείται μια συνεχιζόμενη τάση στις πωλήσεις, λόγω του γεγονός ότι είναι πιο οικονομική πόλη συγκριτικά με τη Λεμεσό.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων εκτιμώντας την όλη κατάσταση κρούει τον κώδωνα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, επισημαίνοντας ότι τα σημάδια μείωσης των πωλήσεων που καταγράφονται θα πρέπει να τους οδηγήσουν σε μια πιο βαθιά μελέτη, πριν ακόμη ξεκινήσουν νέα έργα και αναπτύξεις, εξηγώντας ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η μείωση δεν μπορούν να ανοιχτούν πολλά έργα ταυτόχρονα».
Μετέγραψαν ακίνητα στους πύργους σε πολυτελές δωμάτια ξενοδοχείων
Η Λεμεσός έχει αλλάξει άρδην την τελευταία δεκαετία με τους πύργους που φυτρώνουν ο ένας μετά τον άλλο και τα πολυτελές διαμερίσματα να πωλούνται κυρίως σε ξένους εκατομμυριούχους επενδυτές.
Στην παρούσα φάση σύμφωνα με το κ. Κουρουσίδη, τα περισσότερα ακίνητα στους πύργους έχουν πωληθεί και ελάχιστα παραμένουν διαθέσιμα. Ένας περιορισμένος αριθμός ιδιοκτητών αυτών των πολυτελών ακινήτων, διαμένει σε αυτά, με τους περισσοτέρους να τα ενοικιάζουν είτε ως μακροπρόθεσμη ενοικίαση είτε σε βραχυπρόθεσμες πλατφόρμες όπως Airbnb ενώ κάποια από αυτά λειτουργούν ως δωμάτια ξενοδοχείων.
«Οι επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα σε πύργους επιλέγουν να τα ενοικίαζαν έχοντας ως στόχο μια καλή απόδοση εισοδήματος. Κάποια από αυτά τα διαμερίσματα μετατρέπονται και ως πολυτελείς δωμάτια ξενοδοχείων αφού τα πεντάστερα ξενοδοχεία στη Λεμεσό είναι περιορισμένα και αρκετά ακριβά. Πολλοί από τους επισκέπτες που έρχονται για εργασία ή για τουρισμό, επιλέγουν αυτά τα διαμερίσματα για να φιλοξενηθούν αυτοί και οι οικογένειές τους ως μια καλύτερη εναλλακτική λύση».
Η Λεμεσός παράλληλα συγκαταλέγεται στην πιο δυνατή αγορά ενοικίασης γραφείων εταιρειών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πόλεις. Αρκετές μεγάλες ξένες εταιρείες ενοικιάζουν γραφεία και μαζί τους φέρνουν το προσωπικό τους. Είναι για αυτό τον λόγο που δημιουργείται και η ζήτηση στα διαμερίσματα και κατ’ επέκταση η αύξηση των τιμών ενοικίων. Άξιο αναφοράς είναι ότι η Λεμεσός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένη ζήτηση με τους περισσοτέρους αγοραστές ακινήτων να έχουν μετακομίσει και να ζουν κυρίως στην ανατολική περιοχή σε αντίθεση με τη δυτική, η οποία για την ώρα παραμένει ως επιλογή των Κυπρίων.
Σε ότι αφορά τους Κύπριους, φαίνεται ότι ακόμη δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις και αγορές ακινήτων και καθαριστικό ρολό για αυτό, έχουν τα αυξημένα επιτόκια των τραπεζών. «Οι Κύπριοι δανείζονται για να αγοράσουν σπίτια και λόγω του ότι τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, δυσκολεύονται να πάρουν δάνεια γιατί δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν οπότε μειώνεται η ζήτηση από αυτή τη μερίδα. Αν και μετά από αρκετό καιρό καταγράφεται για πρώτη φορά μείωση επιτοκίων, αυτό είναι ένα θετικό σημάδι καθώς εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση, τότε και οι Κύπριοι θα ξεκινήσουν να αγοράζουν και να επενδύουν.