Breaking News

Oθέλλος Αθηαίνου

Αλκή: Όταν η «δύναμη» γεννήθηκε στις Φοινικούδες

71 χρόνια ζωής συμπληρώνει η ΑλκήΛάρνακας, καθώς οι κυανέρυθροι ιδρύθηκαν στις 10 Απριλίου 1948 στην πόλη του Ζήνωνα.

 

Σε μια εποχή που ο εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα επηρέασε και την Κύπρο οι συνθήκες οδήγησαν μια ομάδα φιλοπρόοδων ανθρώπων της εποχής να πάρουν την απόφαση δημιουργίας μιας νέας ομάδας στην πόλη.

Το 1948 μέλη της ΕΠΑ, αριστερών φρονημάτων, αποχώρησαν απο τον σύλλογο και μαζί με ανένταχτους στα ποδοσφαιρικα δρώμενα πολίτες της Λάρνακας μετά απο συνάντηση στις Φοινικούδες και το κινηματοθέατρο ΠΑΤΕ (Sun Hall) αποφάσισαν τη σύσταση νέου αθλητικού σωματείου.

Ο νέος σύλλογος αποφασίστηκε πως θα ονομαστεί “Αλκή” που σημαίνει σωματική δύναμη, ρώμη με χρώματα το μπλε και το κόκκινο.

Λόγω της ιδεολογικοπολιτκής σύγκρουσης η Αλκή συμμετείχε μέχρι το 1953 στην Κ.Ε.Π.Ο (Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία). Μετά απο 7 χρόνια η Αλκή κατάφερε να πάρει το εισιτήριο της ανόδου στην πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά (1960) και έκτοτε έλαβε μέρος σε 42 Πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας (19 Πρωταθλήματα Β’ Κατηγορίας) καθώς επίσης και σε όλες τις διοργανώσεις του Κυπέλλου Κύπρου.

Σημαντικότερες στιγμές είναι οι πέντε τελικοί κυπέλλου -φιναλίστ- κάνοντας αρχή το 1967 με τον Απόλλωνα, το 1970 με τον Πεζοπορικό, το 1976 με τον ΑΠΟΕΛ, το 1977 με τον Ολυμπιακό και το 1980 με την Ομόνοια.

Ιστορικότερη στιγμή ήταν το 1979, όπου συμμετείχε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού είχε τερματίσει τρίτη στο πρωτάθλημα.Tην περίοδο 1979-80 λοιπόν  η ομάδα της Λάρνακας αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο του ΟΥΕΦΑ με την Δυναμό Βουκουρεστίου να παίρνει την πρόκριση με συνολικό σκορ 12-0(0-9, 3-0). Η Δυναμό στη συνέχεια αποκλείστηκε απο την μετέπειτα κυπελλούχο Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Η Αλκή αγωνίστηκε με τους Πετράκη Σαίττη (Γ.Περικλέους 57΄), Μάριο Ιωάννου, Κόκο Ανδρέου, Μάριο Παναγιώτου, Βάσο Βιολάρη (Νίκο Λεωνίδου 75΄), Ανδρέα Μαππούρας, Παναή Νικολάου, Ολύμπιο Γεωργίου,Μάριο Πέτρου, Στάσο Αναστασίου, Τόνη Φαντούσης.

Η “Αθάνατη” όπως είναι το χαϊδευτικό λόγω του γεγονότος πως τις περισσότερες φορές κατάφερνε να γλιτώσει και να μην υποβιβαστεί πέρασε δύσκολα χρόνια κυρίως λόγω των οικονομικών ωστόσο πάντα επιδίωκε με όλες τις δυνάμεις το καλύτερο στους αγωνιστικούς χώρους και όχι μόνο.

Η Αλκή στεγάζεται απο το 1961 σε ιδιόκτητο οίκημα στην οδό Λουκή Ακρίτα. Το 1948 η πρώτη στέγη ήταν σε σπίτι στην οδό Κωνσταντίνου Καλογερά και στη συνέχεια στο ισόγειο του οδοντίατρου Πιεράκη απέναντι απο τον “Περούτσιο” κοντά στο οίκημα που στεγάζεται σήμερα το σωματείο.

Οι “μπλαουγκράνα των φτωχών” δεν έχουν τη λάμψη, το μέγεθος και την απήχηση της… original ωστόσο επιδιώκουν να δίνουν βάση σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς όπως δηλώνουν οι “Αθάνατοι” η Αλκή δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Στην ιστοσελίδα της ομάδας αναφέρονται χαρακτηριστικά οι διαχρονικοί σκοποί του σωματείου που είναι οι ακόλουθοι:

■Να συνεχιστούν οι ανιδιοτελείς προσπάθειες για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μέσω του αθλητισμού.
■Να καταστεί το Σωματείο μας τόπος υγιούς απασχόλησης των νέων και φυτώριο ολοκληρωμένων κοινωνικά ατόμων
■Να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα κατατάξουν το Σωματείο μας στα ψηλότερα σκαλοπάτια της συνείδησης ολόκληρης της Κυπριακής Κοινωνίας.

Ιστορικά η ομάδα της Λάρνακας έχει καλές σχέσεις με όλες τις ομάδες ενώ ιδιαίτερα την περίοδο μετά την εισβολή παράγοντες και αθλητές της Αλκής όπως όφειλαν βοήθησαν τις προσφυγικές ομάδες μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.


1948. Πάνω αριστερά: Γληόρης, Τάκης Χριστοδούλου, Νίκος Σωτηρίου, Νόνης Προδρόμου, Σκουρής, Περπεριάν, Κ. Περούτσιος, Σιαπύρος. Κάτω: Αντωνάκης Πύργος, Ανδρέας Πιπίνος, Τάκης.

Σύμφωνα με το πρακτικό της 1ης συνεδρίασης που βρίσκεται αναρτημένο στο οίκημα του σωματείου, γραμματέας διορίστηκε ο Γεώργιος Πιτσιλλής, ταμίας ο Στέλιος Παμπαλλής, έφορος και βιβλιοθηκάριος ο Γεώργιος Τρίγκος, έφοροι οι Μιχαλάκης Κυριακίδης-Σκαλιστής και Ρουπέν Περπεριάν και σύμβουλοι οι Π. Ν. Πετρόπουλος και Ονώριος Χ Ιωάννου.Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Αννίβας Φράνσις μετέπειτα δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Λάρνακας.


Ρούπερ Περπεριάν, Χριστάκης Παναγιώτου και Θωμάς Κυριάκου, τρεις ποδοσφαιριστές της Αλκής που σκοτώθηκαν στον πόλεμο το 1974.

Διακρίσεις 
Φιναλίστ Κυπέλλου Κύπρου: 1967, 1970, 1976, 1977, 1980
Πρωταθληματα Β΄ Κατηγορίας: 1982, 2001, 2010
Κύπελλο UEFA: 1979


Το παλιό ΓΣΖ όπως έχει διαμορφωθεί με τα γήπεδα φούτσαλ.

Το Μάιο του 2014 η γενική συνέλευση του σωματείου αποφάσισε ότι η ομάδα, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας (είχε υποβιβαστεί δύο μήνες προηγουμένως από το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας). Εις βάρος της ομάδας εκκρεμούσαν και εκδικασμένες υποθέσεις στη FIFA που πιθανόν να την έριχναν σε πιο χαμηλή κατηγορία.  Έτσι, με επιστολή της προς την ΚΟΠ ημερομηνίας 6 Μαΐου 2014, η Αλκή ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ομοσπονδία.

Δύο μήνες νωρίτερα, στις 10 Απριλίου 2014 η Ομόνοια Ορόκλινης μετονομάστησε σε Αλκή Ορόκλινη και έκτοτε η ιδέα της ιστορικής ομάδας της Λάρνακας παρέμεινε ζωντανή. Η Αλκή Ορόκλινη κατέκτησε διαδοχικά πρωταθλήματα σε Δ’, Γ’ και Β’ κατηγορία και επέστρεψε δυναμικά στην Α’ κατηγορία, όπου ανήκει!

Πηγή: balla.cm.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »