Αλέξανδρος Λοϊζίδης
Αλυκή Λάρνακας: Η μαγεία της φύσης μέσα στα πόδια μας
Η μαγεία της φύσης που με σωστή περιβαλλοντική ανάπτυξη η περιοχή μπορεί να γίνει το στολίδι της μέσης ανατολής.
Με ορθό προγραμματισμό και κινήσεις ίσως μέσο και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων όπως η συνέχιση του πεζόδρομου σε ολόκληρη την περίμετρο της Αλυκής και η συντήρηση του υπάρχοντα που σε ορισμένα σημεία έχει τα χάλια του.
Τοποθέτηση κανονισμών για να μην εισέρχονται μέσα στην αλυκή άτομα και να εκφοβίζουν τα πουλιά που έρχονται από την Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν, φωτογραφίες μπορούν να βγάζουν και από τα παρατηρητήρια η το μονοπάτι.
Σημεία υποδοχής τουριστών αλλά και μαθητών που θα μπορούν σε εκπαιδευτικές εκδρομές να μαθαίνουν τα τόσα σημαντικά που περικλείουν την περιοχή.
Απαγόρευση περιπάτου σκύλων χωρίς λουρί τους μήνες της άνοιξης και τους πρώτους καλοκαιρινούς αφού τα υδρόβια πουλιά είναι εδαφοβια δηλαδή γεννούν στο έδαφος άρα οι φωλιές τους χρειάζονται προστασία και τους αρκεί η υπάρχουσα όχληση στην περιοχή από αλεπούδες και γάτες.
Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η δημιουργία του αυθαίρετου ασύλου γατών παρά το τεμένους του Τεκκε με ότι και αν σημαίνει αυτό με 200 πεινασμένες ελεύθερες άγριες (όχι επιθετικές) γάτες για την άγρια ζωή της περιοχής και τα πουλιά που προστατεύονται από την ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΑΜΣΑΡ για σημαντικούς υγροβιότοπους του πλανήτη.
Επίσης στην περιοχή υπάρχει τεράστια αύξηση της αλεπούς που προσθέτει ακόμη ένα πρόβλημα στην άγρια ζωή της περιοχής αφού δεν έχει όπως είναι γνωστό φυσικό εχθρό και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του ζωικού βασιλείου στην Κύπρο. Μπορείς να τις συναντήσεις εύκολα τις πρώτες νυκτερινές ώρες ιδιαίτερα κατά το σούρουπο στην περιοχή του Παττιχειου, του Στρατοπέδου και στην περιοχή του παλιού Λεπροκομείου.
Επίσης η συντήρηση και η δημιουργία παρατηρητήριων που θα συμπεριλαμβάνουν επιμορφωτικό υλικό, η τοποθέτηση ποτιστηριών περιμετρικά στο δάσος για να εξασφαλίζουν τα πουλιά νερό και τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και η πιθανή τοποθέτηση μόνιμου φύλακα στην περιοχή που θα μπορεί να λύσει άμεσα καθημερινά προβλήματα στην περιοχή.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι Αλυκές δεν είναι μόνο τα Φλαμίνγκο αλλά και χιλιάδες αλλά είδη οπως πέραν των 20 ειδών Παπιών και Χηνων, πέραν των 10 ειδών Ερωδιων, οι νερόκοτες, τα μπεκάτσα θα, τα πλουμιδια, οι σπάνιες χαλκόκοτες, πελαργοί και γερανοί, Φραγκολίνες, περδίκια, λαγοί αλλά ακόμη και η αλεπού που κανείς δεν θέλει να την εξάλειψη αλλά να την διατήρηση σε σωστούς αριθμούς μετά από σωστές μελέτες και έρευνες.
Μέρος της επίσης είναι και οι σπάνιες ορχιδέες, οι λαλεδες και χιλιάδες αλλά είδη.
#ΑλυκηΛαρνακας #ΣυνθηκηΡαμσαρ #Υγροβιοτοπος #Υγροτοπος #ΥδροβιαΠουλια
Αλέξανδρος Λοιζίδης