ΠΡΟΣΩΠΑ
Ανδρέας Χριστοφόρου: «Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά πρωτοπόρο στα Τοπικά Ζητήματα»
Της Αλεξάνδρας Παύλου
Ο Ανδρέας Χριστοφόρου, δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας και Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού της πόλης μας, μιλά στο City of Larnaka και αφήνει το δικό του μήνυμα ελπίδας για τη νέα γενιά. Χαρτογραφεί τις κινήσεις του Δήμου στα αθλητικά δρώμενα και δίνει μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον της πόλης και τις δράσεις στον τομέα του Αθλητισμού. Μιλά ανοιχτά, λοιπόν, για τις θέσεις του αναφορικά με τα ζητήματα νεολαίας, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ τονίζει την ανάγκη επαναπροσέγγισης της νέας γενιάς, με μια πιο φρέσκια και σύγχρονη ματιά.
Πως αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία τα τοπικά ζητήματα; Θεωρείτε πως δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον ή οι καταστάσεις και τα νέα δεδομένα απομακρύνουν τους νέους από τα κοινά;
Δυστυχώς οι καταστάσεις και τα δεδομένα παραγκωνίζουν τη νεολαία από τα κοινά και μπορώ να πω πως και την αποπροσανατολίζουν. Φτάσαμε σε ένα σημείο σήμερα, η νεολαία να μην ασχολείται με τα κοινά, γενικότερα, παρά μόνο να έχει προσωπικές φιλοδοξίες. Δυστυχώς σε αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η προηγούμενη γενιά, η οποία έφτιαξε την κοινωνία μας με τέτοιον τρόπο ώστε να μην δίνονται οι ανάλογες ευκαιρίες για τους νέους. Εγώ όμως αυτό που περιμένω από τους νέους, είναι η επανάσταση Όταν λέω επανάσταση, δεν εννοώ προφανώς τον Χουλιγκανισμό, εννοώ επανάσταση ιδεών. Επανάσταση στο να αλλάξει η κοινωνία της Κύπρου. Εφόσον είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλω να προσανατολιστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση – προς την καινοτομία, προς το μέλλον, όχι προς το παρελθόν. Οι νέοι σήμερα της Κύπρου, πρέπει να ξεχάσουν τις παλιές κομματικές ταυτότητες των γονιών τους, να ανοίξουν τα φτερά τους και να αλλάξουν την Κύπρο.
Πόσο ενεργοί είναι οι νέοι στις ενέργειες του Δήμου; Υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον;
Σχεδόν καθόλου. Αν ξεκινήσουμε από τα σχολεία, αντιλαμβάνεστε τα μαθητικά συμβούλια, που ως δήμος είμαστε σε επαφή με τους προέδρους κλπ, όλοι ανήκουν σε κομματικούς χώρους και αυτό δυστυχώς κρατά τους νέους σε ένα κλειστό περιβάλλον, ενώ οι απόψεις τους εμπίπτουν στις κομματικές επιλογές τους. Εγώ δεν το περίμενα αυτό από τους νέους, γιατί και εγώ, έχω σαν αρχή, παρόλο που είμαι Δημοτικός Σύμβουλος της ΕΔΕΚ, τα παιδιά μου τα άφησα ελεύθερα, μόνοι τους να αποφασίσουν για την ιδεολογική τους ταυτότητα, αλλά και τι θέλουν να ακολουθήσουν ευρύτερα στη ζωή τους. Αν δεν δώσεις ελευθερία στους νέους να αποφασίσουν τι θέλουν να ακολουθήσουν στη ζωή τους, δε ανοίγουν μόνοι τα φτερά τους. Γιατί εμείς ως γονείς να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε τι είναι το καλό για τα παιδιά μας; Στο Δημαρχείο είναι απών, εκτός από τον τομέα του Αθλητισμού, που υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και δυστυχώς δεν έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες και τη βοήθεια για να προωθηθούν οι νέοι στον αθλητισμό και κατ’ επέκτασίν στον πολιτισμό.
Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την αναβάθμιση αθλητικών συλλόγων στη Λάρνακα;
Εμείς, ως Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου, διοργανώνουμε την Εβδομάδα «Be Active», που γίνεται πανευρωπαϊκά. Δυστυχώς, φέτος λόγω της Πανδημίας, δε μπορούσαμε να το ολοκληρώσουμε, αλλά πέρσι είχαμε συμμετοχή άνω των 20 χιλιάδων και το φιλμάκι της Λάρνακας το έδειχνε στο Euro Sport για ένα μήνα. Είχαμε μια τεράστια επιτυχία. Συνεπώς, οι Κύπριοι μπορούμε, όταν θέλουμε και μας δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Μέσα από αυτές τις 20 χιλιάδες, οι 15 χιλιάδες ήταν νέοι, που μέσα από διάφορα αθλήματα και δραστηριότητες, όπως χορός, βόλεϊ, τοξοβολία κλπ, ανάδειξαν τις δυνατότητες τους, Μέσα από αυτό, οι νέοι γνώρισαν νέα αθλήματα και ως δήμος, ανοίξαμε προοπτικές για νέα επαγγέλματα.
Πιστεύετε πως η πόλη μας υστερεί από σύγχρονους χώρους αθλητισμού; Και αν ναι, ποιες οι δικές σας προτάσεις πάνω σε αυτό;
Είμαστε η πιο αθλητική πόλη της Κύπρου, έχουμε τα πιο πολλά στάδια, ποδοσφαιρικά και όχι μόνο. Έχουμε δύο αίθουσες και εν αναμονή και ένα τρίτο, που μπορούν να προπονούνται οι αθλητές στο βόλεϊ και στο μπάσκετ. Όπως επίσης, υπάρχουν εγκαταστάσεις σε διάφορα σχολεία, όπως το Βεργίνα, το Pascal, ενώ υπάρχει και το ΓΣΖ, που είναι καθαρά για στίβο. Έχουμε το σκοπευτήριο, που πλέον έγινε γνωστό στην πόλη. Σε Παγκύπριο επίπεδο, η Λάρνακα, είναι η πιο αθλητική επαρχία της Κύπρου.
Υπάρχουν σήμερα, με βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, στην πόλη μας, ειδικοί χώροι αθλητισμού άρτια εξοπλισμένοι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ);
Σχεδόν όλοι οι χώροι μας έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης για άτομα με ειδική αναπηρία. Αυτά εμείς σαν Δήμος και σαν Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού, τα έχουμε προβλέψει. Ακόμα και τώρα το κέντρο της Πόλης φτιάχνεται έτσι ώστε να προσβάσημο ισότιμα και για αυτές τις ομάδες ανθρώπων. Έχουμε φτιάξει ειδικά διαμορφωμένες παραλίες για να μπορούν να έχουν πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ανάγκες, Ειδικές εξέδρες κλπ. Μη ξεχνάτε πως έχουμε και τον Ναυτικό Όμιλο, στον οποίο έχουμε πάλι αρκετούς νέους που ασχολούνται με το κολύμπι, το καγιάκ κλπ.
Πολλοί ισχυρίζονται πως οι νέοι αδιαφορούν για τα κοινά και πολλές φορές δε γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στην πόλη και τη χώρα μας. Πόσο θεωρείτε αυτό πως ισχύει; Πιστεύετε πως το ίδιο το σύστημα έχει βάλει ταμπέλες στη νέα γενιά, με αποτέλεσμα να την περιθωριοποιεί από την λήψη σημαντικών αποφάσεων;
Ο νέος απέχει. Είναι πραγματικότητα. Όταν βλέπει από το σχολείο, τον διπολισμό, τη φωτογράφιση και τον χρωματισμό κάποιων ατόμων, ο νέος που θέλει να είναι ελεύθερος, ανεξάρτητος, θέλει να ονειρευτεί, βλέποντας αυτά, από το ίδιο το σύστημα του σχολείου, αποσύρεται. Δε θέλει να μπλεχτεί σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Όταν βλέπει διαφθορά στην πολιτική, πιστεύει πως είναι όλοι ίδιοι και κατά συνέπεια απέχει. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει. Δεν είναι όλοι ίδιοι όμως και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι νέοι. Έχει εξαφανιστεί σήμερα η ιδεολογία, τα βασικά ιδεολογικά ρεύματα και οι βασικές έννοιες.
Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θέλει να μπει στον πολιτικό στίβο, είτε σε τοπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο;
Ένας νέος που θα ήθελε να ασχοληθεί, να μην σκεφτεί λεπτό πως η οικογένεια του, ήταν ενός συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος και άρα πρέπει και ο/η ίδιος/α πρέπει να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο. Αυτό που θέλω να σκεφτεί είναι τι αυτός θέλει και πως θα ήθελε να είναι η κοινωνία του αύριο, Αν θέλει κράτος δικαίου, να πολεμήσει για το κράτος δικαίου. Να γνωρίζει ποιο πολιτικό κόμμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του και θα βρει και τον τρόπο να εκφράσει τις δικές του νέες απόψεις. Τις επαναστάσεις και τις νέες απόψεις τις κάνουν οι νέοι, ούτε οι παλιοί, ούτε οι βολεμένοι.
Κλείνοντας, πιστεύετε στη νέα γενιά; Τι κάνει αυτή τη νέα γενιά να ξεχωρίζει;
Όχι απλά πιστεύω, είμαι σίγουρος πως αν δεν είναι σήμερα, στα επόμενα 5 χρόνια, η νεολαία της Κύπρου θα αντιδράσει σε ήπια μορφή, θα επαναστατήσει και θα γράψει ιστορία και θα διαλύσει το κατεστημένο. Η νέα γενιά, σε τρεις φράσεις, ξεχωρίζει στην εξυπνάδα, τα όνειρα και της λείπει η τόλμη.