ΠΡΟΣΩΠΑ
Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ μακριά από την όποια λύση του Κυπριακού και πολύ πιο κοντά στην διχοτόμηση
Συναντηθήκαμε, στη πόλη μας και κάναμε μια κουβέντα για επίκαιρα θέματα, από το πόθεν έσχες των βουλευτών, μέχρι τις μαύρες επετείους, το Κυπριακό και φυσικά τη Λάρνακα. Με τον Ανδρέα Πασιουρτίδη η κουβέντα έχει πάντα ένα χαρακτηριστικό: την αφοπλιστική ειλικρίνεια. Ο νομικός και Βουλευτής Λάρνακας (ΑΚΕΛ) μιλά πάντα έξω από τα δόντια, αλλά και τεκμηριωμένα, ακόμη και για θέματα που παραμένουν «ανοικτή πληγή», όπως το Κυπριακό και την ιστορία του 1974.
Της Γιώτας Δημητρίου/Skala Times
Έχει κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές;
Η Βουλή δεν κλείνει. Απλά σταματούν οι συνεδρίες των κοινοβουλευτιών επιτροπών και της ολομέλειας, αλλά όποτε χρειαστεί και αν χρειαστεί, ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να πάμε πίσω.
Ένα από τα θέματα των τελευταίων συνεδριάσεων της ολομέλειας ήταν το πόθεν έσχες. Υπάρχει μια αίσθηση στην κοινωνία ότι μας κοροϊδεύουν οι βουλευτές με αυτά που μας δείχνουν στο πόθεν έσχες….
Θα σε διακόψω. Καταρχάς το πόθεν έσχες δεν είναι μόνο για τους βουλευτές, Πόθεν έσχες, σύμφωνα με τη νομοθεσία που αφορά τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, κάνουν : ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές. Το γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο μόνο οι βουλευτές αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Πρέπει να πω ότι οι βουλευτές που δεν έχουν εκτελεστική εξουσία έχουν το τεκμήριο της ενοχής, ενώ όλοι οι άλλοι το τεκμήριο της αθωότητας. Έχουμε ή είχαμε “σάπια μήλα”; Αυτό θα το κρίνει ο κόσμος.
Αλλά, το αν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι σωστό, για τη θέση του, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμπαρασύρει και όλους τους υπόλοιπους και εκ προοιμίου να είμαστε όλοι διεφθαρμένοι! Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο καθένας πρέπει να κρίνεται για τα δικά του και όχι για των άλλων. Αυτό ισχύει και για τους Υπουργούς και για τον ΠτΔ. Αν ένας Υπουργός είναι διεφθαρμένος, δεν σημαίνει ότι είναι και όλοι οι άλλοι Υπουργοί που είναι στην ίδια κυβέρνηση μαζί του.
Θεωρείς ότι υπάρχει ειλικρίνεια στο πόθεν έσχες που παρουσιάσαν οι βουλευτές; Διότι κάποια στοιχεία μας κάνουν να απορούμε….
Δεν μπορώ να γνωρίζω για τον καθένα για να σου πω αν υπάρχει ή όχι ειλικρίνεια! Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι το πόθεν έσχες έπασχε -μέχρι τη νέα νομοθεσία- δεν υπήρχε μια ομοιόμορφη δήλωση με κάποιες δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε να μπόρουν να έχουν όλοι κάποια κοινά δεδομένα και έγραφε ο καθένας ότι ήθελε κτλ. Αυτό το έχουμε αλλάξει, το έχουμε διορθώσει.
Επιπλέον το πόθεν έσχες γίνεται με capital statement και ορκωτό ελεγκτή-λογιστή.
Επίσης, μας κατηγορούσαν ότι ελέγχουμε τους εαυτούς μας και φέραμε μέσα τον έφορο φορολογίας. Δεύτερος βαθμός ελέγχου μετά τον όρκωτο λογιστή. Και τρίτο πάλι ο έφορος φορολογίας σε ειδική έρευνα. Πιστεύω ότι αυτό που έχουμε ψηφίσει διασφαλίζει και την αμεροληψία αλλά και την ανεξαρτησία του ελέγχου των βουλευτών, Υπουργών και ΠτΔ.
Περάσαμε στην νομοθεσία ότι αν δεν δηλώσουμε κάποια πράγματα ή βάλουμε ψευδή στοιχεία, τότε με το θάνατο μας, αυτά αν εμφανιστούν, δεν θα μπορούν να διαμοιραστούν στους κληρονόμους πριν να περάσουν από τον έλεγχο του νόμου και το ξέπλυμα του παράνομου χρήματος. Βάλαμε ότι πρέπει να δηλώνεται η πραγματική αξία των μετοχών μας σε εταιρείες.
Κάναμε πολλές βελτιώσεις και διορθώσεις και αυτά είναι καλά να τα γνωρίζει ο κόσμος.
Να μου επιτρέψεις με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω και το δικό μου παράδειγμα όσον αφορά τους μισθούς που δηλώνουμε κτλ. Εγώ από το δικηγορικό μου γραφείο έχω επιλέξει να μην λαμβάνω μισθό. Όμως υποχρεωτικά από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ως ο μόνος Διευθυντής και μέτοχος, αφού είναι δικηγορικό γραφείο, δικηγορική εταιρεία, κι αυτό απαιτεί ο νόμος, πρέπει να δηλώνω το ελάχιστο ποσό αμοιβής στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Αυτό το ποσό υπάρχει στο πόθεν έσχες μου, 200ευρώ. …
Κάποιοι ίσως διερωτούνται “μα ο Πασιουρτίδης μόνο 200ευρω παίρνει από το δικηγορικό του γραφείο;” Η απάντηση είναι πως δεν παίρνω ούτε τα 200ευρώ. Δεν παίρνω τίποτα από το δικηγορικό μου γραφείο. Και ο λόγος είναι ότι οι ώρες μου είναι αφιερωμένες στο βουλευτικό μου έργο. Γι αυτό έχω εργοδοτήσει δικηγόρους στο γραφειο μου κι εγώ απλά διευθύνω, επιβλέπω και βοηθώ. Θα ήταν άδικο να στερώ μισθό από δικηγόρους που εργάζονται στο γραφείο μου και να παίρνω εγώ που είμαι αφοσιωμένος στο βουλευτικό μου έργο.
Το κόμμα σας έχει βάλει πρόταση για πόθεν έσχες των μεγαλομέτοχων των ΜΜΕ κάτι όμως που τα υπόλοιπα κόμματα δεν ψήφισαν. Γιατί; Ίσως για να μπορούν να έχουν την εύνοια των ΜΜΕ;
Να σου πω την αλήθεια δεν μπορώ να μπω στο μυαλό τους και να γνωρίζω γιατί το έκαναν. Η αιτιολογία που έχουν δώσει στη βουλή ήταν “ήξεις, αφήξεις”, δηλαδή, “συμφωνούμε, αλλά όχι τώρα, να το δούμε τον Σεπτέμβρη” κτλ.
Από εμάς ήταν μια πολύ ξεκάθαρη πρόταση: Όσοι έχουν μετοχές 25% και πάνω σε ΜΜΕ, είτε μόνοι τους, είτε μαζί με τις οικογένειες τους, μέχρι Β βαθμού συγγενείς, να βάζουν πόθεν έσχες. Πιστεύουμε πως είναι τέτοια η εξουσία που έχουν σήμερα τα ΜΜΕ, ειδικά τα Παγκύπρια, που θα πρέπει κι αυτοί να εξυπηρετούν την διαφάνεια και τη λογοδοσία. Το γιατί κάποιοι καταψήφισαν, θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους.
Άρα είναι κάτι που θα ξαναδέιτε τον Σεπτέμβρη;
Δε ξέρω….Νομίζω πως ναι. Θα πρέπει να το δούμε, είτε μέσω αυτού του νόμου, είτε μέσω του νόμου της Ραδιοτηλεόρασης, διότι σε άλλες χώρες κάποιος για να αποκτήσει άδεια σταθμού ή να εκδίδει, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Είτε αυτό λέγεται πόθεν έσχες, είτε κατάσταση περιουσιακών στοιχείων κτλ.
Ένα άλλο επίκαιρο θέμα είναι φυσικά η μαύρη επέτειος του ’74, κλείνει φέτος μισός αιώνας από την εισβολή. Σας έχουμε ακούσει προχθές στα Λιβάδια, σε ομιλία σας να τονίζετε πως “Τα γεγονότα του 1974 έχουν αίτιους, υπαίτιους, προδότες, έχουν ονοματεπώνυμο και πρωτεργάτες”. Ωστόσο κ. Πασιουρτίδη, αρκετός κόσμος νιώθει πως 50 χρόνια μετά είναι όνειρο θερινής νυχτός να ελπίζουμε στην επανένωση του νησιού μας. Τι απαντάτε σε αυτό και πως κρίνετε σήμερα την κατάσταση στο Κυπριακό.
Ξεκινώ με το να τονίσω πως δεν θα χαρακτήριζα ποτέ την επανένωση του νησιού μας “όνειρο θερινής νυχτός”, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως έχουμε παραδοθεί. Ναι, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και ίσως να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που ήταν ποτέ. Γι αυτή την κατάσταση ευθύνεται αυτή η τελευταία επταετία που πέρασε άπρακτη. Δεν θα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση στο κόσμο. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ μακριά από την όποια λύση του Κυπριακού και πολύ πιο κοντά στην διχοτόμηση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδοθούμε, ο αγώνας για επανένωση του νησιού μας συνεχίζεται! Εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς, να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ασχέτως το πως συμπεριφέρεται η Τουρκία, έτσι ώστε στο απεχθές σενάριο που δεν μπορέσουμε να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, την αποκλειστική ευθύνη να την έχει η Τουρκία. Διότι από το 2017 και μετά οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα επιρρίπτουν και σε εμάς ευθύνες. Και θα πρέπει κάποιοι, επιτέλους, αντί να ακούν το ΑΚΕΛ που λέει την πραγματικότητα και τα δεδομένα και να το κατηγορούν ότι υιοθετεί τις θέσεις της Τουρκίας, να δουν και τι λέει ο Γενικός Γραμματέας.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως όσο και να προσπαθούν κάποιοι δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία. Δηλαδή το άσπρο δεν γίνεται μαύρο! Είτε στεφάνια καταθέτουν στους πραξικοπηματίες, είτε το ονομάζουν “εμφύλιο”, είτε “βία και αντιβία”, είτε “άφρονες”, είτε “άλογους” κτλ, το πραξικόπημα το έχουν κάνει συγκεκριμένα άτομα και συγκεκριμένες οργανώσεις. Είναι η Χούντα, η ΕΟΚΑ Β, συμμετείχε στον σχεδιασμό και το ΝΑΤΟ και η CIA και αυτό πρέπει να το λέμε. Να μην φοβόμαστε να λέμε την αλήθεια.
Επίσης η Χούντα είναι εκείνη που πρόδωσε τις γραμμές άμυνας μας το 1974, Αυτά τα πράγματα είναι η ιστορία. Το γιατί φοβόμαστε να αγγίξουμε την ιστορία δεν το κατάλαβα ποτέ!
Υπάρχει μια δικαιολογία “των απέναντι σας” πως όταν τα λέμε αυτά καλλιεργούμε την μισαλλοδοξία που ήταν αυτή που μοίρασε το νησί και ότι επίσης αυτά είναι παρελθοντολογίες….
Οι πρώτοι μισαλλόδοξοι ήταν εκείνοι που πριν το ’74, αλλά και το ’74 κυνηγούσαν για να σκοτώσουν και συνελάμβαναν ανθρώπους οι οποίοι ιδεολογικά ήταν απέναντι τους, ή ήταν αντιθετοι.
Ένα πράγμα που έχω μάθει στο σχολείο και γι αυτό ευγνωμών τους δασκάλους μου είναι ότι στην ιστορία πρέπει να λες τα γεγονότα και να τα αξιολογεί ο αναγνώστης. Ο ιστορικός πρέπει να λέει τα γεγονότα. Εκεί που πρέπει να λέει την άποψη του ότι με βάση αυτά τα γεγονότα η άποψη μου ειναι αυτή, αλλά η ιστορία είναι γεγονότα, όχι απόψεις! Αυτό σημαίνει ιστορία.
Σήμερα ο κυπριακός λαός μπορεί να ελπίζει και να οραματίζεται την επανένωση του νησιού μας;
Πρέπει να ελπίζει και να οραματίζεται την επανένωση του νησιού μας. Και να αγωνίζετε. Το αν μπορεί ή όχι αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο, αφού βλέπουμε σε ποια θέση βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό και είναι λογικό κάποιοι να νιώθουν πως έχουμε χάσει τις ελπίδες μας. Πρέπει όμως να διατηρήσουμε τις ελπίδες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος! Εγώ αρνιούμαι να αποδεχθώ ότι παραθοδήκαμε. Θα είναι το τέλος της προσπάθειας επανένωσης του νησιού μας. Κι αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Ούτε να το επιτρέψουμε!
Αυτή η σημερινή μας κουβέντα είναι για θέματα της επικαιρότητας και θα αδράξω την ευκαιρία να σας ρωτήσω για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενάμιση μηνά μετά τις εκλογές, το κόμμα σας εχει χάσει μια έδρα στις Βρυξέλλες, φαντάζομαι έχετε κάνει τις αναλύσεις, αξιολογήσεις κτλ του εκλογικού αποτελέσματος. Με το “φαινόμενο Φειδία” και με αυτά τα νέα δεδομένα που έφεραν οι εκλογές της 9ης Ιουνίου θεωρείτε πως ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα το κόμμα σας στις βουλευτικές του ’26;
Κάθε εκλογική μάχη στην οποία δεν πετυχαίνεις τους στόχους σου δημιουργεί κάποια δεδομένα που μπορεί να δυσκολεύουν. Είναι προφανές πως διαφορετικά μπαίνεις σε μια προεκλογική για βουλευτικές ως νικητής πρόσφατων εκλογών ή αν έχεις πετύχει τους στόχους σου και διαφορετικά μπαίνεις όταν έχεις αποτύχει. Παρά το γεγονός ότι στις τοπικές εκλογές εγώ θεωρώ ότι είχαμε τρομερές επιτυχίες, και μπορούμε να χαρακτηριστούμε οι νικητές, δεν παύουν οι ευρωεκλογές να ήταν μια εκλογική αποτυχία.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο κόσμος να μην χάσει την πίστη του στο ΑΚΕΛ. Και να μην θεωρήσει ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να τον εκπροσωπεί ή να παλεύει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του. Από άποψη ηθικού του κόσμου πρέπει να πετυχαίνουμε νίκες. Είναι πραγματικότητα αυτό. Γι αυτό πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά, να διορθώσουμε αυτά που πρέπει να διορθωθούν και να αποδείξουμε στο κόσμο, μέσα από τις πολιτικές μας και μέσα από τη ρητορική μας και μέσα από τον τρόπο τον οποίο επικοινωνούμε και του απευθυνόμαστε, ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί. Προφανώς υπάρχει και μια μερίδα του κόσμου που δεν μπορούμε να φτάσουμε κοντά του, είτε επειδή δεν χρησιμοποιούμε τα σωστά μέσα, είτε επεδή δεν χρησιμοποιούμε τη σωστή ρητορική. Πρέπει να φτάσουμε κοντά στο κόσμο για να μπορέσουμε τεκμηριωμένα να τους αποδείξουμε ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν το 2026.
Κύριε Πασιουρτίδη, υπάρχει μόνο μια Αριστερά στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ;
Αριστερά μία υπάρχει, παραλλαγές της υπάρχουν αρκετές…
Εσείς θα είστε υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας το 2026;
Όπως γνωρίζεις το ΑΚΕΛ έχει διαδικασίες, εγώ είμαι εδώ και είμαι έτοιμος να συνεχίσω, αν και εφόσον το κόμμα μου θέλει να συνεχίσω. Θεωρώ ότι μπορώ να επαναδιεκδικήσω τη θέση μου και έχω πολλά ακόμη να προσφέρω. Αν οι διαδικασίες του κόμματος μου εμπιστευτούν για ακόμη μια φορά μια θέση στο ψηφοδέλτιο, τότε ναι, θα είμαι.
Παρόλο που αυτή η σημερινή μας κουβέντα ήταν για θέματα της επικαιρότητας δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε για τη Λάρνακα μας. Οι εκλογές έχουν τελειώσει, η Λάρνακα συνεχίζει με Ανδρεά Βύρα, ο νεος οργανισμός ΕΟΑ Λάρνακας ξεκίνησε με Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, ένα άνθρωπο τον οποίο έχει πιστέψει και στηρίξει το κόμμα σας. Είναι γεγονός πως στην πόλη και επαρχία Λάρνακας το ΑΚΕΛ πέτυχε τους προεκλογικούς του στόχους σε μεγάλο βαθμό. Επίσης βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της μεταρρύθμισης. Πιστεύετε πως η Λάρνακα βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο ανάπτυξης και προόδου;
Ναι, το πιστεύω και το εννοώ. Δεν έχει να κάνει μόνο με το ποιοι κρατούν τα ηνία της πόλης και της επαρχίας, που προφανώς για να τους στηρίξουμε τους θεωρούμε τους ικανότερους. Για τον Ανδρέα Βύρα το έχουν δείξει τα έργα του έτσι κι αλλιώς. Για τον Άγγελο Χατζηχαραλάμπους τον γνωρίζω και προσωπικά, ξέρω τη δουλειά που έχει κάνει στο ΣΑΛ, το ήθος και την εργατικότητα του. Είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα είναι ένας πολύ πετυχημένος πρόέδρος, νοουμένου ότι θα έχει και τις εξουσίες που πρέπει, από το νόμο και από το Υπουργείο Εσωτερικών. Θεωρώ ότι η Λάρνακα με μια νούσιμη προσέγγιση, ρεαλιστική, χωρίς “αππόματα”, να το πω έτσι κυπριακά, και με προσεκτικές κινήσεις, μπορεί να είναι η πόλη του μέλλοντος, η οποία θα προσελκύσει εκτός από επενδύσεις, οικογένειες, επαγγελματίες, εταιρείες, για να εργάζεται ο κόσμος. Φαντάζομαι και οραματίζομαι την Λάρνακα την ιδανική πόλη για να ζει κάποιος. Και ναι, μπορούμε να γίνει η Λάρνακα η ιδανική πόλη να ζει και να εργάζεται κάποιος!
Να κλείσουμε με το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας;
Αισιοδοξία. Οι δυσκολίες πάνε κι έρχονται, καθημερινή πάλη, για το καλύτερο, και να εμπιστεύονται ανθρώπους τίμιους, καταρτισμένους, οι οποίοι λένε αλήθειες, όσο σκληρές κι αν είναι, πολύ σημαντικό αυτό! Εκείνος που σου λέει αλήθεια, ακόμη κι αν σε πληγώνει με την αλήθεια, να ξέρεις πως δεν θα σε προδώσει ποτέ.
Επίσης, ο κόσμος της Λάρνακας να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Ζει σε μια πόλη και επαρχία η οποία έχει άπειρες προοπτικές, νοουμένου ότι όλοι εμείς που έχουμε θέσεις κλειδιά θα χειριστούμε αυτή την προοπτική με τρόπο νούσιμο.
Αλλά, θέλουμε και τον κόσμο να κάνει κριτική, να συμμετέχει, να κάνει εισηγήσεις, να είμαστε μαζί, να βαδίζουμε μαζί, να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις του κόσμου και να καταφέρουμε να κάνουμε το εγώ ένα μεγάλο ΕΜΕΙΣ, με γνώμονα το καλό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, το καλό της πατρίδας μας ολόκληρης.