Γενική Επικαιρότητα
Αυτισμός: Η καθημερινότητα των παιδιών στα Κέντρα Παρέμβασης και τα πρώτα σημάδια
«Light it up blue» σε όλες τις πόλεις για την Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού
Ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού έχει καθιερωθεί η 2α Απριλίου, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Άτομα με αυτισμό να συμμετέχει στις παγκόσμιες δράσεις με πορείες σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.
Ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό έχει ιδρυθεί το 1990, ενώ συνολικά υπάρχουν έξι Κέντρα παρέμβασης ανά το παγκύπριο: δύο στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό, ένα στην Πάφο και ένα στην Λάρνακα.
Η κάμερα του Alpha και η δημοσιογράφος Ελένη Φανάρη βρέθηκαν στο Α’ κέντρο Πάρεμβασης στη Λευκωσία και μίλησε με την διευθύντρια του Κέντρου, Αντωνία Μεσσαρίτη και την Αθανασία, που φοιτά στο κέντρο.
Μιλώντας για την ίδρυση της ΜΚΟ, η κ. Μεσσαρίτη εξήγησε πως παλαιότερα δεν υπήρχε κάτι για τα παιδιά με αυτισμό, όπου να μπορούν να φοιτήσουν μετά τα 18 έτη.
Τα πρώτα σημάδια
Η πρώτη διάγνωση, όπως εξήγησε η κ. Μεσαρίτη μπορεί να γίνει σε ηλικία 16-18 μηνών, από αναπτυξιολόγο, παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο.
Τα σημάδια είναι πάρα πολλά. Κάποια σημάδια είναι η απουσία βλεμματικής επαφής, κάποιες στερεοτυπικές κιν΄πησει,ή ίσως το παιδί να μην ανταποκρίνεται όταν οι γονείς το φωνάζουν με το όνμα του.
«Η πρώτη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική» τόνισε η διευθύντρια του κέντρου.
Μια ημέρα στα Κέντρα Παρέμβασης
«Όλα τα κέντρα στόχο έχουν την κοινωνικοποίηση και την ένταξη των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο», εξηγεί η κ. Μεσσαρίτη.
Τα κέντρα λειτουργούν σε πρωινή βάση, παρέχοντας προγράμματα απασχόλησης, πχ. μαγειρική, ζαχαροπλαστική και κηπουρική. Τα παιδιά είναι αυτά που ετοιμάζουν τις λίστες για τα ψώνια και πηγαίνουν στο μπακάλικο ή σε μια φρουταρία, για να πάρουν τα απαραίτητα.
«Η κοινωνικοποίηση είναι το πιο σημαντικό, θέλουμε να είναι ενσωματωμένα στην κοινότητα, να μην περιθωριοποιούνται.»
Ο Σύνδεσμος έχει μεταφορικό μέσο, το οποίο παίρνει τα παιδιά από τις οικίες τους, ενώ στο κέντρο τους παρέχεται πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό. «Τα παιδιά έρχονται στο κέντρο, θα ακολουθήσουν την υγιεινή τους, και ακολούθως χωρίζονται σε ομάδες. Ακολούθως ξεκινά το ημερήσιο τους πρόγραμμα.»
Λόγω του ότι το φάσμα είναι μεγάλο, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες βάσει της λειτουργικότητας του καθέ ενός.
Όπως σημείωσε η κ. Μεσσαρίτη, πλέον έχει ενταχθεί και απογευματινό πρόγραμμα κοινωνικοποίησης το οποίο λειτουργεί μέχρι τις έξι.
Προτού τα παιδιά εισέλθουν στο κέντρο, γίνεται ενδελεχής αξιολόγηση και μετά γίνεται ο διαχωρισμός σε ομάδες.
«Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και μοναδικό», σημείωσε η κ. Μεσσαρίτη.
Όπως εξήγησε, το β’ κέντρο Λευκωσίας, ιδρύθηκε λόγω του ότι υπήρχαν αρκετά άτομα υψηλής λειτουργικότητας. Εκεί τα παιδιά δουλεύουν στους τομείς αυτοεξυπηρέτησης.
Την ίδια ώρα υπάρχουν αρκετά άτομα που είναι στο σπίτι τους, πρόσθεσε η κ. Μεσσαρίτη. Ο Σύνδεσμος έχει και εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι μπορούν να επισκεφθούν τα σπίτια των παιδιών και τους παρέχουν μια πρώτη εκπαίδευση, για να μπορούν κάποια στιγμή να παιδιά να έρθουν στο κέντρο.
Η λίστα αναμονής είναι τεράστια, με τον Σύνδεσμο να καταβάλει προσπάθειες «να μην μείνει κανένα παιδί σπίτι».
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Σύνδεσμο καλώντας στο 99693300.
«Light it up blue»
Στην παγκόσμια δράση συμμετέχει και φέτος η Κύπρος, πραγματοποιώντας πορείες για 15συνεχή χρονιά.
Με το σύνθημα «Light it up blue» και υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας, στις 19:00 θα ξεκινήσουν οι πορείες.
«Καλούμε τον κόσμο να βάλει τα μπλε και να έρθει να περπατήσει μαζί μας», με στόχο την συμπερίληψη, την αποδοχή και την κατανόηση στα άτομα με αυτισμό.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις αποψινές εκδηλώσεις οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Συνδέσμου.