Έχουμε θέμα
Εγκλωβισμένοι στη Λαϊκή Γειτονιά της Λάρνακας
Παγιδευμένοι εντός της Λαϊκής Γειτονιάς Λάρνακας, ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες κατασκευές επιχειρήσεων εστίασης, καταγγέλλουν πως είναι οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής.
Με επιστολή προς τον δήμαρχο Λάρνακας αναφέρουν πως η πρόσβαση στα σπίτια τους είναι αδύνατη για τους ίδιους, πως έχουν αχρηστευτεί οι ιδιωτικοί τους χώροι στάθμευσης και ότι δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστική, ιατρική βοήθεια κ.α).
Αναφέρεται, δε, συγκεκριμένη περίπτωση όπου ασθενοφόρο και φορείο δεν κατάφεραν να πλησιάσουν, με αποτέλεσμα συγγενής ασθενούς να σπεύδει σε εστιάτορες για να μετακινήσουν εγκαταστάσεις ώστε να μπορέσουν να του παράσχουν πρώτες βοήθειες.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σημείωσε στον «Φ» ότι έχει γίνει συνάντηση με τους επιχειρηματίας και ότι ο δήμος προχώρησε σε ενέργειες για τη διευθέτηση των παρανομιών.
«Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (12/8/2021) η ζωή ενός κατοίκου τέθηκε σε κίνδυνο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και χρειαζόταν ασθενοφόρο να τον μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας», ανέφερε στον «Φ» ο Ρόμπερτ Ρος-Κλούνις εκ μέρους της Ομάδας Ιδιοκτητών Ακινήτων και Κατοίκων Λαϊκής Γειτονίας.
Η σύζυγος του ασθενούς, συνεχίζει ο κ. Ρος-Κλούνις, εξηγούσε μανιωδώς στο παραϊατρικό προσωπικό την ακριβή τοποθεσία της κατοικίας τους, ωστόσο, σημειώνει, οι διασώστες αδυνατούσαν να βρουν κάποιο σημείο πρόσβασης.
«Αυτό ανάγκασε τη σύζυγο να αφήσει μόνο τον ασθενή. Έσπευσε στον κεντρικό δρόμο για να βοηθήσει τους διασώστες, να εντοπίσει σημείο πρόσβασης, ενώ αναγκάστηκε να φωνάξει στο προσωπικό γειτονικών κέντρων αναψυχής να μετακινήσουν από τον πεζόδρομο τους κάδους απορριμμάτων και άλλα παράνομα αντικείμενα που οι ίδιοι είχαν τοποθετήσει. Σε άλλη περίπτωση, το φορείο δεν θα μπορούσε να περάσει».
Τελικά η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της με τους νοσηλευτές, δίχως να γνωρίζει εάν ο σύζυγός της είχε επιβιώσει κατά το κρίσιμο διάστημα χωρίς τη βοήθειά της και μέχρι την άφιξη επαγγελματιών που θα του παρείχαν πρώτες βοήθειες. «Τα άτομα του περιστατικού είναι οι γονείς μου», σημειώνει ο κ. Ρος – Κλούνις για να προσθέσει ότι οι νοσηλευτές έσωσαν τον πατέρα του. Πράγμα, όπως είπε, που ίσως δεν καταστεί εφικτό στο επόμενο επείγον περιστατικό.
Το πρόβλημα πρόσβασης στη Λαϊκή Γειτονιά αναφέρθηκε επανειλημμένα στον Δήμο Λάρνακας τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς. Η ομάδα είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον δήμαρχο στις 12 Μαρτίου 2021, ενώ επανήλθε με νέα επιστολή και φωτογραφίες στις 25/07/2021. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Ρος-Κλούνις, δεν έλαβαν καμία απάντηση.
Ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή καταγγέλλονταν: α) η έλλειψη πρόσβασης από τους ιδίους τους κατοίκους στις οικίες τους λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται. β) Η απώλεια χρήσης των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης τους (και χωρίς τη διευθέτηση από τον δήμο δωρεάν εναλλακτικών χώρων στάθμευσης κοντά στην περιοχή για χρήση αποκλειστικά για τους κατοίκους όταν κλείνει ο δρόμος).
γ) Η παραβίαση του δικαιώματος απόλαυσης της ακίνητης ιδιοκτησίας και ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής λόγω της οχληρίας που προκαλούν τα κέντρα αναψυχής. δ) Η δυσκολία πρόσβασης υπηρεσιών έκτατης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ιατρικές υπηρεσίες) σε μεγάλο μέρος της Λαϊκής Γειτονιάς (λόγω υφιστάμενων προβλημάτων). Επιπλέον οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση, εφόσον κάθε Σαββατοκύριακο δημιουργείται μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους της περιοχής διότι το κλείσιμο της οδού Κλεάνθη Καλογερά (σε συνδυασμό με άλλους δρόμους που είναι κλειστοί για δημόσια έργα) δυσκολεύει και την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το κέντρο.
«Εάν το έκτακτο περιστατικό συνέβαινε βράδυ Παρασκευής ή Σαββάτου, που υπάρχει αυξημένη κίνηση στο κέντρο της πόλης, είμαι σίγουρος ότι ο πατέρας μου δεν θα είχε επιβιώσει. Ο δήμος εκτός από το να κάνει τα στραβά μάτια στα προβλήματα που δημιουργούν τα κέντρα αναψυχής, επιτρέπει επίσης το πλήρες κλείσιμο γειτονικών δρόμων το Σαββατοκύριακο. Πράγμα που γίνεται με σκοπό μερικά κέντρα αναψυχής εντός της περιοχής, να αυξήσουν τα έσοδα τους», καταλήγει ο κ. Ρος – Κλούνις κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Πηγή: Philenews