Αναπτυξιακά Έργα
Έκκληση ΕΒΕ Λάρνακας προς κυβέρνηση για επίσπευση διαδικασιών για ενιαίο έργο λιμανιού-μαρίνας
Για το έργο της ενοποίησης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ο κ. Σταύρου είπε ότι «το Επιμελητήριο έχει από δεκαετίες αναδείξει το θέμα της στρατηγικής σημασίας του λιμανιού της πόλης», προσθέτοντας πως «το Επιμελητήριο πορεύεται και προσπαθεί πάντοτε για το καλό της τοπικής κοινωνίας αλλά και της οικονομίας ευρύτερα. Δεν πρόκειται όμως ποτέ να αφήσουμε τη Λάρνακα να θυματοποιηθεί για τα λάθη ή παραλείψεις άλλων που έλαβαν χώρα στο παρελθόν».
Όσον αφορά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας ανέφερε ότι «παρ’ όλες τις καθυστερήσεις πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Η μετακίνηση της αποθήκευσης των υγρών καυσίμων βρίσκεται σε τελικό στάδιο και φαίνεται ότι η προθεσμία που έχει τεθεί, δηλαδή το τέλος του τρέχοντος έτους, τηρείται από τις εταιρείες». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και «η μετακίνηση της αποθήκευσης υγραερίου η οποία αναμένεται τέλη του 2020, θα προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί».
Στην ομιλία του, ο κ. Σταύρου αναφέρθηκε στο θέμα της τρίτης και τέταρτης φάσης του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και είπε πως «η γραφειοκρατία και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κυβερνητικών τμημάτων καθυστερούν την υλοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων έργων υποδομής της Περιφέρειας», και διερωτήθηκε γιατί «ένας δρόμος που συγκεντρώνει από τη δεκαετία του ’80 την πλειοψηφία του τουρισμού και των επιχειρήσεων ανάπτυξης γης που είναι ζωογόνες για τη Λάρνακα, δεν έπρεπε να τύχει καλύτερης μεταχείρισης από το κράτος».
Έκανε επίσης αναφορά στα θέματα του τουρισμού, της βιομηχανίας, στην έναρξη των εργασιών για το Mall της Λάρνακας, στο λιανικό εμπόριο, στον τομέα των επενδύσεων και στο χαλούμι. Είπε ότι το Επιμελητήριο παρακολουθεί «τις εξελίξεις στο θέμα του φακέλου του χαλουμιού και τις παρενέργειες που δημιουργούνται στην εξαγωγική διαδικασία. Θεωρούμε ότι εφόσον δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στον φάκελο, ο οποίος λανθασμένα έχει κατατεθεί από την πλευρά μας, τότε θα πρέπει να αποσυρθεί», αφού, όπως σημείωσε «με την εφαρμογή του θα χαθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος ακόμα και των υφιστάμενων εξαγωγών».
Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση «προς την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες για προώθηση και επίσπευση των διαδικασιών για υλοποίηση του ενιαίου έργου λιμανιού – μαρίνας και μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου».
Στη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στην οικονομία και είπε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ, τα δημοσιονομικά έχουν βελτιωθεί αισθητά, ο νέος προϋπολογισμός του 2020 είναι πλεονασματικός, ο τουρισμός, παρά τις διάφορες απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις, όπως κλείσιμο αεροπορικών εταιρειών και μεγάλων επιχειρήσεων οργανωτών ταξιδιών, κινείται στα ίδια επίπεδα περίπου με πέρσι, ο τομέας των ακινήτων βρίσκεται σε άνθιση, η επιχειρηματικότητα κινείται δυναμικά και γενικά η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα».
Χαρακτήρισε «θετικότατη εξέλιξη την πρόσφατη επαναφορά της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της οικονομίας μας και στην προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων» και σημείωσε πως «κάποιοι ξένοι οίκοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας προειδοποιούν για ενδεχόμενους κινδύνους από το ψηλό κρατικό μισθολόγιο, την καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, το ΓεΣΥ και άλλα».
Στην ομιλία του, ο κ. Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε σε προβλήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί εντελώς όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και σε αδυναμίες του Σχεδίου Εστία, που αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό των «κόκκινων δανείων».
Ανέφερε επίσης ότι το ΚΕΒΕ «χαιρετίζει τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας» και σημείωσε πως δεν «μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την πολυδαίδαλη γραφειοκρατία, τις στρεβλώσεις στον δημόσιο τομέα, τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα του δημόσιου τομέα, την καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και γενικά την αδυναμία του κράτους να συμβαδίσει με τις ανάγκες της οικονομίας και τους σχεδιασμούς του ιδιωτικού τομέα» δεδομένα που «καθυστερούν τις επενδύσεις, θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη και ποδηγετούν την οικονομία, κάτι που το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να ανεχθεί».
Ταυτόχρονα «κάλεσε τη Βουλή και τα κόμματα να δώσουν τη συγκατάθεση τους σ’ αυτή τη σοβαρή μεταρρύθμιση που θα εκσυγχρονίσει το κράτος και τις δομές λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας».
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ακόμα ότι το Επιμελητήριο ανησυχεί «από τις νέες απαράδεκτες κινητοποιήσεις προνομιούχων ομάδων εργαζομένων του δημοσίου, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι οποίες ναρκοθετούν την ομαλή λειτουργία του κράτους και επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία. Δεν είναι δυνατόν δημόσιοι υπάλληλοι, με υψηλούς μισθούς και τόσα πολλά ωφελήματα, να εκβιάζουν την κυβέρνηση και την κοινωνία, κάνοντας κατάχρηση του δικαιώματος των απεργιακών μέτρων».
Σημείωσε ότι «το ΚΕΒΕ δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτά τα φαινόμενα και αυτές τις συμπεριφορές. Ο ιδιωτικός τομέας που έβαλε τους ώμους του για να εξέλθει η οικονομία από την κρίση, δεν μπορεί να ανεχθεί τα καπρίτσια του οποιουδήποτε, που θέλει δήθεν, να προστατεύσει τα κεκτημένα του» ανέφερε και πρόσθεσε πως «η νοοτροπία των εκβιασμών πρέπει να σταματήσει». Έθεσε, εξάλλου, «ξανά επί τάπητος το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, τα λιμάνια και τα νοσοκομεία».
Το ΚΕΒΕ, συνέχισε ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, «δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να διακινδυνεύσει την ανάπτυξη και τη θετική εξέλιξη της οικονομίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο αυτό που πετύχαμε με τις θυσίες του λαού, με την τεράστια συμβολή του ιδιωτικού τομέα και τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων». Κάλεσε «όλο ο συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει να βλέπει μόνο τα στενά συμφέροντα των μελών του».
Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας, οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου, ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων.