ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
60 αμφορείς ποντίστηκαν στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας
Πηγή: ΚΥΠΕ
Συνολικά 60 αμφορείς ποντίστηκαν την Τρίτη στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας στην Βορόκληνη και συγκεκριμένα στον φυσικό ύφαλο δίπλα από το ναυάγιο LEF1.
Πρόκειται για μια οικολογική δράση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) και τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, με στόχο την προσέλκυση και αύξηση του πληθυσμού των ψαριών καθώς και τη μεγιστοποίηση του καταδυτικού ενδιαφέροντος.
Το πρωί, δημοσιογράφοι και τοπικοί φορείς της Λάρνακας, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Βορόκληνης και του ΤΑΘΕ, επιβιβάστηκαν σε σκάφος το οποίο τους μετέφερε σε σημείο κοντά στο ναυάγιο «LEF1» όπου δύτες τοποθέτησαν τους αμφορείς με τρόπο ώστε να προσελκύσουν τα διάφορα είδη ψαριών που υπάρχουν στη περιοχή.
Σε δηλώσεις του ο Ντίνος Λευκαρίτης Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια οι φορείς της πόλης, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών «πραγματοποιούν σήμερα την πόντιση 60 αμφορέων με στόχο τον εμπλουτισμό των διαφόρων ειδών θαλάσσιας ζωής αλλά και να βοηθηθεί ο τουρισμός γενικά και ο καταδυτικός τουρισμός που είναι και ο κύριος μας στόχος”.
Ωστόσο συνέχισε “όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να προστατευθεί ειδικά από τη Λιμενική Αστυνομία και τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία πρέπει να προβοούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ούτως ώστε να σταματήσει η παράνομη αλιεία που γίνεται στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας. Εχουν γίνει αρκετές εισηγήσεις και γίνονται αρκετές προσπάθειες από το Υπουργείο Γεωργίας και άλλους φορείς προς επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, αλλά χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια για αλλαγή της νοοτροπίας του κόσμου ώστε να συμπεριφερόμαστε όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα».
Σε σχετική ερώτηση απάντησε πως «ο καταδυτικός τουρισμός υπάρχει πάντοτε στη Λάρνακα, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπήρχε λιγότερος. Πιστεύω ότι ο τουρισμός θα αρχίσει να ανακάμπτει και μαζί και ο καταδυτικός ειδικά στη Λάρνακα που συγκεντρώνει αρκετές χιλιάδες κάθε χρόνο».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Λευκαρίτης απάντησε ότι «ο νέος τεχνητός ύφαλος Λάρνακας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΤΑΠ Λάρνακας και του ΤΑΘΕ και με τη στήριξη τοπικών αρχών, φορέων και επιχειρήσεων της πόλης, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ποντίστηκε το 63 μέτρων πλοίο Ελπίδα και το 15 μέτρων σκάφος LEF1 το οποίο δώρισε η εταιρεία Lefkaritis Bros Ltd. Πέραν των 60 αμφορέων που ποντίστηκαν σήμερα θα τοποθετηθούν άλλοι 30 σε μεταγενέστερο στάδιο» είπε και σημείωσε πως « οι αμφορείς είναι πήλινοι και δεν περιέχουν υαλώματα, χρώμα, ή οποιαδήποτε τοξικά υλικά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη θαλάσσια ζωή».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παγιάτας, Λειτουργός Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, υπεύθυνος για τις περιοχές των τεχνητών υφάλων, στο αντίστοιχο Τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας χαρακτήρισε «σημαντική την κάθε δράση που προσφέρει ένα παραπάνω λιθαράκι στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και ειδικά στην Λάρνακα. Το Τμήμα Αλιείας έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλες περιοχές κεραμικά, αμφορείς και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά» είπε.
Πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε πως εντός του 2023 θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση της περιοχής και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει να γίνεται και ικανοποιητική αστυνόμευση. Θεωρούμε ότι όλες οι δράσεις που γίνονται με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων και τοπικών φορέων, αποτελούν σημαντικό κόμματι στη διαχείριση της περιοχής».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παγιάτας είπε πως «στη συγκεκριμένη περιοχή της Βορόκληνης υπάρχει μαλακό υπόστρωμα με άμμο και σιγά-σιγά προσπαθούμε να αυξήσουμε το σκληρό υπόστρωμα ούτως ώστε να δημιουργούνται καταφύγια για ψάρια. Υπολογίζεται ότι τα ψάρια που θα προσελκύσουμε στη περιοχή με την πόντιση των αμφορέων είναι ορφοί, σορκοί, σκάροι και περιστασιακά μεγάλα ψάρια που μετακινούνται όπως τα μινέρια, δημιουργώντας την τροφική αλυσίδα που χρειάζεται για να βελτιωθεί η βιοποικιλότητα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των δυτών».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μηνά, Πρόεδρος του Ομίλου Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων Λάρνακας «Ιππόκαμπος» χαρακτήρισε «πολύ σημαντική τη συγκεκριμένη δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με την πόντιση των δύο σκαφών. Είναι σημαντικό και για τους δύτες αλλά και για τον εμπλουτισμό των ψαριών και της θαλάσσιας ζωής και στόχος μας είναι να διατηρηθεί καθαρή η θάλασσα και το περιβάλλον» είπε.
Πρόσθεσε ότι «το ενδιαφέρον για τις καταδύσεις αυξάνεται συνεχώς τόσο για τις αυτόνομες όσο και για τις ελεύθερες. Τα σκάφη «Ελπίδα» και «LEF1» βρίσκονται σε μικρό βάθος και μπορεί να γίνει τόσο αυτόνομη όσο και ελεύθερη κατάδυση» είπε και σημείωσε ότι «θεωρούμε πως θα αποτελεί ένα σημαντικό επισκέψιμο σημείο».
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος ύφαλος όπου βρίσκονται τα δύο σκάφη είναι 1 περίπου χιλιόμετρο από την ακτή και σε βάθος 13 μέτρων, που φιλοξενεί διάφορα είδη θαλάσσιας ζωής και μπορούν να τον επισκεφθούν και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα.
ΚΥΠΕ