Viral
FLASHBACK στις έξι κυπριακές πατέντες… που είχαν την τύχη της “Big Potato”
Πηγή: alphanews.live
Ένας ποδηλατόδρομος, ένα .. ουροδοχείο, μερικά άσπρα παγκάκια, ένας Άγιος Βασίλης, μια σήμανση για “stop” και μια πατάτα.
Πως συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους;
Έγιναν και τα έξι “talk of the island” και αντικείμενο σχολιασμού, μην πούμε και χλευασμού από τους χρήστες κοινωνικής δικτύωσης. Το AlphaNews.Live με αφορμή το σάλο που προκάλεσε η “Big Potato” στη Ξυλοφάγου, όχι λόγω ύψους αλλά σχήματος, κάνει μια σύντομη αναδρομή σε έργα που υλοποιήθηκαν κατά καιρούς ανά την Κύπρο και προκάλεσαν αντιδράσεις, για γέλια και για κλάματα…
Ο ζιγκ-ζαγκ ποδηλατόδρομος της Λεμεσού
Και ας θυμηθούμε τον ποδηλατόδρομο σε συνοικιακό οδικό δίκτυο νότια της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό που για να τον διασχίσεις χρειαζόσουν σίγουρα φαρμακευτικό σκεύασμα για τη ναυτία και “μάτια δεκατέσσερα”. Η φωτογραφία άλλωστε που ακολουθεί είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος πως ο ποδηλατόδρομος ήταν εξ ολοκλήρου, απλά ένα μεγάλο λάθος…
Οι εικόνες πάντως του ποδηλατόδρομου που κατασκευάστηκε στα τέλη του 2019 έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσαν ποικίλα σχόλια από χρήστες των social media.
Ο Δήμος Λεμεσού διενήργησε έρευνα για το τι πήγε στραβά και αφού έλαβε το πόρισμα που “έδειχνε” λάθη και παραλείψεις από αρμόδιους στην υλοποίηση του έργου, έδωσε εντολή για να πέσει μπόλικο μαύρο στην άσφαλτο και να επανακατασκευαστεί άμεσα ο ποδηλατόδρομος.
Και από τον ζικ ζακ πεζόδρομο της Λεμεσού ας θυμηθούμε τον δρόμο που σίγουρα δεν χάραξε πορεία αλλά .. σύγχυση στους οδηγούς. Πρόκειται για τη σήμανση σε δρόμο στον Προσφυγικό Συνοικισμό Αυγόρου, που σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητη όταν πλησίαζες στο ΑΛΤ!
Η λέξη ” STOP” που τελικά γράφτηκε “SOTP”, έκανε το γύρο του διαδικτύου και απέσπασε ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τελικά το άσπρο έγινε μαύρο, αφού η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου μετά το Επαρχιακή Διοίκηση Αμμόχωστου παρενέβη και έσβησε το “O” και το “Τ”.
Καλύφθηκαν όπως θα δείτε με μπογιά και δόθηκαν οδηγίες για επανασχεδιασμό του από την ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε την κυκλοφοριακή σήμανση στους δρόμους της κοινότητας.
Πέραν των οδικών σημάνσεων που διορθώθηκαν, υπάρχουν έργα που περιμέναμε πως και πως να υλοποιηθούν και τελικά, κατέληξαν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού με τα “αποκαλυπτήρια” τους. Όπως τα κάτασπρα παγκάκια της πλατείας Ελευθερίας, η οποία πέρασε από χίλια μύρια κύμματα για να παραδοθεί στο κοινό, μια δεκαετία μετά από την ημέρα που μπήκαν οι πρώτες μπουλντόζες.
Με το opening της πλατείας, σίγουρα δεν υπήρχε Λευκωσιάτης που να μην έκανε τη βόλτα του από περιέργεια για να δει το σπουδαίο έργο της Zaha Hadid που ένωνε ουσιαστικά την παλιά πόλη με το κέντρο της πρωτεύουσας.
“Πύραλοι” και “χάπια” ήταν μια από τις λέξεις που περιλαμβάνονταν σε αναρτήσεις για τα περιβόητα παγκάκια που έφτασαν ακτοπλοϊκώς από την Ιταλία.
Σε αυτή την περίπτωση, το σχήμα τους δεν ξέφυγε από τα πληκτρολόγια αφού έδωσε αφορμή σε twitterάδες και χρήστες του Facebook να “ξεσαλώσουν”, παρομοιάζοντας τα παγκάκια μεταξύ άλλων με στρατιωτικό εξοπλισμό και συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα.
Τα σχόλια όπως για τα παγκάκια επανήλθαν όταν .. ξεφλούδισαν με τον Δήμο Λευκωσίας να ξεκαθαρίζει τότε ότι,:
“Τα συγκεκριμένα ξεφλουδίσματα εντοπίστηκαν από τη στιγμή της τοποθέτησης και άμεσα ενημερώθηκε η κατασκευάστρια εταιρεία η οποία με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης όλων των παγκακιών θα αποστείλει στην Κύπρο ειδικό συνεργείο για επί τόπου έλεγχο και επιδιόρθωση”.
Από τότε πέρασαν δυο ολόκληρα χρόνια και μπορεί να απέσπασαν δριμεία κριτική, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως πολλοί σήμερα τα χρησιμοποιούν για ξεκούραση κατά τη βόλτα τους στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Και μιας και μιλάμε για σχήμα, ας πάμε στο ομοίωμα που κατέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια από τις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας. Την “Βig Ρotato” στη Ξυλοφάγου που μέσα σε λίγες ώρες έγινε “talk of the island”.
Κάποιοι έτρεξαν να την δουν από κοντά και να ποζάρουν στο πλάι της, ενώ άλλοι αρκέστηκαν στο να αναρτήσουν φωτογραφία της, τρολλάροντας το ημιτελές έργο.
Και μπορεί τα σχόλια τα τελευταία 24ωρα να δίνουν και να παίρνουν, οι κοινοτικές αρχές της Ξυλοφάγου όμως, προετοιμάζονται για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες διοργανώνοντας την μεγαλύτερη τηγανιά πατάτες.
“Είναι για να θυμίζει ότι το Ξυλοφάγου είναι σήμα-κατατεθέν πατατοχώρι”, έσπευσε να εξηγήσει ο Κοινοτάρχης για τα όσα γράφτηκαν στα social media. Και να τονίσει ότι “ο σκοπός είναι να βάλουμε στον αυτοκινητόδρομο πινακίδες που να κατευθύνουν τους οδηγούς προς την “Μεγάλη Πατάτα-The Big Potato” για να έρχεται κόσμος στο χωριό”, κάτι που φαίνεται να πέτυχε προτού καν ολοκληρωθεί το έργο.
Κι όμως δεν ήμασταν οι πρώτοι…
Και αν νομίζετε ότι πρωτοτυπήσαμε και σε αυτό κάνετε λάθος αφού κάποιοι άλλοι σκέφτηκαν και έπραξαν πριν από τέσσερις δεκαετίες παρόμοιο μνημείο.
44 χρόνια πριν, μια πατάτα λίγο μεγαλύτερη από την δική μας, έφτιαξαν και οι κάτοικοι της αγροτικής πόλης Robertson της Αυστραλίας, οι οποίοι φημίζονται για τις πατατοκαλιέργιες τους. Μόνο που οι Αυστραλοί δεν την τοποθέτησαν οριζόντια όπως εμείς, αλλά κάθετα, που ακόμα κι έτσι προσελκύει αρκετούς τουρίστες, που συχνά-πυκνά ανεβάζουν βιντεάκια στα Social Media.
Απαρατήρητος δεν πέρασε από τα μάτια των χρηστών κοινωνικής δικτύωσης και ο Άγιος Βασίλης που κοσμούσε μια πλατεία τον Δεκέμβριο του 2020.
Κάποιοι έλεγαν πως βρισκόταν στη Λάρνακα ή την Πάφο αλλά δεν ήταν παρά προϊόν μοντάζ και άλλης μια δόσης τρολλαρίσματος.
Ο ΄Άγιος Βασίλης με τα εκατοντάδες λαμπιόνια, δεν στήθηκε σε καμία πλατεία του νησιού μας αλλά σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Ιταλίας.
Τέλος, θα σας θυμίσουμε το .. ουροδοχείο σε σχήμα γυναίκας που μετά τη θύελλα αντιδράσεων δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην κυπριακή αγορά ενώ ζητήθηκε μέχρι και γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Πρόκειται για δοχείο με τη μορφή μιας ακέφαλης γυμνής γυναίκας, που κατασκευάστηκε από επιστήμονες και έλαβε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια. Το “body jane” σύμφωνα με την εταιρεία που το κατασκεύασε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για να πιεις το… ποτό σου.
Το “body jane” όμως έφερε διχασμό στην κυπριακή κοινή γνώμη, ενώ με αυτό ασχολήθηκε επισταμένα ακόμη και η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Την ίδια ώρα, η Επίτροπος για την Ισότητα Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου δήλωνε πως το αντικείμενο παραπέμπει σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις, ζητώντας στη συνέχεια την απόσυρσή του και τη διακοπή της χρηματοδότησής του από την ΕΕ.
Το θέμα είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και χαρακτηρίστηκε από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα ως προϊόν που θίγει την γυναικεία αξιοπρέπεια.
Πηγή: alphanews