Γενική Επικαιρότητα

Φουγάρα ξανά οι χώροι εστίασης – Ανυπαρξία ελέγχων

Πηγή: philenews.com

Ατόνησαν οι έλεγχοι της Αστυνομίας για το κάπνισμα, με αποτέλεσμα κάποιες μπυραρίες και κλαμπ να γίνονται φουγάρα τα βράδια με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υγεία των πολιτών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως για τρία συνεχόμενα χρόνια στη Λεμεσό, δεν καταγγέλθηκε κανένα υποστατικό στη βάση του νόμου περί ελέγχου του καπνίσματος, γεγονός που παραπέμπει σε μηδενικούς ελέγχους. Μάλιστα, τόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση, όπως καταγγέλθηκε στον «Φ» από πολίτες, που σε κάποια υποστατικά επανήλθαν πλέον φανερά τα τασάκια στα τραπέζια ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους. Κάποιοι βάζουν ένα ποτήρι ή άλλο δοχείο μισογεμάτο με νερό, όπως μας καταγγέλθηκε, όπου εκεί ρίχνεται η στάχτη και το αποτσίγαρο των θαμώνων που καπνίζουν.

Το θέμα των μειωμένων ελέγχων απασχόλησε και την Ελεγκτική Υπηρεσία, όπου σε έκθεσή της το 2021 προβαίνει σε διαπιστώσεις μείωσης των ελέγχων άρα και των καταγγελιών και συστήνει την αύξησή τους. Η Αστυνομία, παρ’ όλο που καταβάλλει αρκετές προσπάθειες, θεωρεί ότι οι έλεγχοι για το κάπνισμα δεν είναι στα άμεσα καθήκοντά της και παραπέμπει σε σειρά άλλων εμπλεκόμενων Υπηρεσιών που έχουν επίσης την ευθύνη για διενέργεια ελέγχων.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας ο έλεγχος του καπνίσματος σε υποστατικά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει ν’ ασχοληθούν με το ζήτημα και οι άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες. Η Αστυνομία, προσπαθεί, πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου, να απαλλαγεί από τα μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα ώστε να επικεντρωθεί στον έλεγχο του εγκλήματος, στην πρόληψη των τροχαίων, την πάταξη των ναρκωτικών, τη λαθρομετανάστευση κ.ά. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε, συνεχίζονται οι έλεγχοι από πλευράς Αστυνομίας για πάταξη του καπνίσματος εκεί που ο νόμος το απαγορεύει. Μάλιστα, όταν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών, αντιληφθούν πως παραβιάζεται ο νόμος για το κάπνισμα, τότε προβαίνουν σε καταγγελίες. Ο κ. Ανδρέου παρέπεμψε, παράλληλα, σε άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για έλεγχο του καπνίσματος, όπως οι λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων, επιθεωρητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών, λειτουργοί των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, λειτουργοί των δήμων, επιθεωρητές κοινοτικών συμβουλίων, λειτουργοί της Υπηρεσίας Καταναλωτών, επιθεωρητές του Τμήματος Εργασίας και του υφυπουργείου Τουρισμού. Τέλος, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι η Αστυνομία έχει αξιωματικό που λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των άλλων εμπλεκομένων Υπηρεσιών για συνεννόηση ώστε να διενεργούνται κοινές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Κύπρο έχουν τον αντικαπνιστικό νόμο γραμμένο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2020 έγιναν 212 καταγγελίες υποστατικών, το 2021 μόλις 48 γεγονός που δείχνει πως οι έλεγχοι ατόνησαν και πέρσι άλλες 457. Οι πλείστες καταγγελίες αφορούσαν παραβίαση της νομοθεσίας για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους από μπυραρίες και μπαρ, δισκοθήκες και κλαμπ, ενώ καταγγελίες έγιναν και σε ταβέρνες – εστιατόρια, καφενεία και λέσχες, πρακτορεία στοιχημάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, καμπαρέ ακόμη και καφέ. Οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν στη Λευκωσία, αφού από τις 457 πέρσι, οι 320 αφορούσαν την πρωτεύουσα. Το 2021 έγιναν άλλες 23 καταγγελίες και το 2020 140. Ακολουθεί η Αμμόχωστος με 87 καταγγελίες το 2022, 10 το 2021 και 14 το 2020. Τρίτη επαρχία σε καταγγελίες είναι η Λάρνακα με 39 πέρσι, μια το 2021 και 53 το 2020. Οι επαρχίες Πάφου και Μόρφου καταγράφουν μονοψήφιους αριθμούς καταγγελιών τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνουν πως οι έλεγχοι είναι υποτυπώδης.

Ωστόσο, αισθηση προκαλούν οι αριθμοί για την πόλη και επαρχία της Λεμεσού. Για μια τριετία δεν έχει καταγραφεί ούτε μια καταγγελία παρ’ όλο που στην πόλη λειτουργούν δεκάδες μπυραρίες, κλαμπ, εστιατόρια και μουσικοχορευτικά κέντρα. Αυτό φανερώνει τους ανύπαρκτους ελέγχους από τα αρμόδια Τμήματα της Αστυνομίας που είναι ο Ουλαμός Πρόληψης Εγκλήματος και οι Αστυνομικοί Σταθμοί.

Σε αντιπαράθεση με τα πιο πάνω στοιχεία, αναφέρουμε ότι το 2016 έγιναν περί τις 25.000 έλεγχοι υποστατικών παγκύπρια, ενώ το 2019 που υπάρχουν στοιχεία οι έλεγχοι αυτοί μειώθηκαν γύρω στις 10.000 υποστατικά. Αξιοσημείωτο είναι πως ο «Φ» ζήτησε τα στοιχεία για τους ελέγχους για τα τελευταία τρία χρόνια (2020-’21 και ’22) και δεν υπάρχουν. Γίνεται όμως σαφές ότι η κάθετη μείωση των ελέγχων και κατ’ επέκταση των καταγγελιών, οφείλεται και στην πανδημία, όπου η Αστυνομία έριξε το βάρος της στον έλεγχο των διαταγμάτων που εκδίδονταν από το υπουργείο Υγείας, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι είχε περιοριστεί η κίνηση στα υποστατικά όπου συνήθως παρατηρείται παραβίαση του νόμου περί καπνίσματος.

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Πρόκειται για τη δημόσια υγεία

Η Αστυνομία έχει δίκαιο να αναφέρει ότι ο έλεγχος του καπνίσματος δεν είναι στα κύρια καθήκοντά της. Υπάρχουν πολλές Υπηρεσίες που θα μπορούσαν να διενεργούν ελέγχους κυρίως τις Παρασκευές και τα Σάββατα, σε χώρους όπου συνήθως παρατηρείται παραβίαση της νομοθεσίας. 

Όμως, όταν η Αστυνομία κάνει πίσω στους ελέγχους, κάνουν και οι άλλες Υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να επιστρέψουμε σχεδόν στην κατάσταση προ της εφαρμογής του νόμου. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προγραμματίζονται κοινές επιχειρήσεις των εμπλεκομένων Υπηρεσιών ώστε και οι ιδιοκτήτες υποστατικών να γνωρίζουν ότι υπάρχουν έλεγχοι και να μην επιτρέπουν το κάπνισμα και οι θαμώνες να μην καπνίζουν σε κλειστούς χώρους. 

Οι έλεγχοι χρειάζονται γιατί πρόκειται για τη δημόσια υγεία και γιατί έχει το δικαίωμα ο μη καπνιστής να βγει σ’ έναν δημόσιο χώρο για λίγη διασκέδαση, χωρίς καπνούς, όπως έχει το δικαίωμα και ο καπνιστής να καπνίζει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που τώρα και αυτοί έχουν γίνει κλειστοί, αλλά είναι ένα άλλο θέμα αυτό. 

Σχετικά νέα

X
Translate »