Περιβάλλον

Γεωλογική Επισκόπηση: Άρπαξαν 1.000 τόνους αμμοχάλικα από παραλία μεταξύ Κιτίου–Μαζωτού

Πηγή: philenews.com

Συνολικά 1.000 κυβικά μέτρα αμμοχάλικων λατομήθηκαν στην παραλία μεταξύ των κοινοτήτων Μαζωτού-Κιτίου, όπως προκύπτει από έλεγχο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Ύστερα από σχετική καταγγελία, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης διενήργησε επιτόπια έρευνα στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 και ακολούθως ετοίμασε σχετική έκθεση την οποία υπέβαλε πρόσφατα στους αρμοδίους.

Η επιτόπια επίσκεψη, που έγινε στην παρουσία εκπροσώπου της αστυνομίας, κάλυψε δύο περιοχές. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος κάλυψε την περιοχή αφαίρεσης των αμμοχάλικων που βρίσκεται στην παραλία και στις εκβολές του ποταμού Πούζη, καθώς και σε ιδιωτικό χωράφι παρά το δρόμο Κιτίου – Μαζωτού.

Κατά την επιθεώρηση διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

1.     Υπήρχαν εμφανή σημάδια εργασιών προς αφαίρεση σημαντικής ποσότητας υλικού (αμμοχάλικα) από το παραλιακό μέτωπο και τις εκβολές του ποταμού Πούζη, όπως ίχνη από καδενοφόρο όχημα/εκσκαφέα και

2.     Υπήρχε σωρός από αμμοχάλικα ποσότητας περίπου 1.000 m3 (κυβικών μέτρων) στο ιδιωτικό χωράφι.

Στην έκθεση αναφέρεται πως τα δείγματα από την παραλία και το ιδιωτικό χωράφι αποτελούνται από αποστρογγυλομένα αμμοχάλικα που προέρχονται από τα πετρώματα του Οφιολίθου του Τροόδους, καθώς και ιζηματογενή πετρώματα που αποτέθηκαν στη λεκάνη απορροής του ποταμού Πούζη.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, η κοκκομετρική διαβάθμιση έδειξε ότι το δείγμα από το χωράφι αποτελείται από 26% άμμο και 74% χαλίκια και από την άμμο το 20% είναι λεπτόκοκκη προς μεσόκοκκη άμμος. Το δείγμα που ελήφθη από την παραλία αποτελείται από 22% άμμο και 78% χαλίκια. Από την άμμο το 3% είναι λεπτόκοκκη προς μεσόκοκκη άμμος.

Στην έκθεση καταγράφονται και τα εξής: «Επομένως, βάσει των αναλύσεων που έγιναν στα δύο δείγματα που λήφθηκαν από ιδιωτικό χωράφι και την παραλία, επιβεβαιώνεται ότι προέρχονται και τα δύο από πετρώματα του Οφιόλιθου Τροόδους και ιζηματογενή πετρώματα από τους σχηματισμούς των Λευκάρων και Πάχνας. Το στρογγύλεμα των κροκάλων είναι πολύ καλό και πανομοιότυπο. Οι χημικές αναλύσεις και η κοκκομετρική διαβάθμιση έχουν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα μεταξύ τους και ιδιαίτερα τα είδη των πετρωμάτων που περιλαμβάνονται στα εν λόγω δείγματα είναι πανομοιότυπα όπως πανομοιότυπος είναι και ο δείκτης στρογγυλώματος των αμμοχάλικων, που δείχνει ότι έχουν διανύσει σημαντική απόσταση από το σημείο εμφάνισης τους μέχρι την εκβολή του ποταμού Πούζη και την γειτνιάζουσα παραλία. Εν κατακλείδι όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και τα δύο δείγματα (αμμοχάλικα) προέρχονται από την ίδια λεκάνη απορροής, δηλαδή αυτή του ποταμού Πούζη».

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σημειώνει, πως οι μικροδιαφορές στην κομμομετρική διαβάθμιση μπορούν πλήρως να αιτιολογηθούν λόγω της εξόρυξης και μεταφοράς των αμμοχάλικων, κατά την διαδικασία εκφόρτωσής τους μπορεί να προκύψει μερικός διαχωρισμός λεπτόκοκκων και χονδρόκοκκων αδρανών με αποτέλεσμα αυτό να αντικατοπτρίζεται στην δειγματοληψία και τις συνεπακόλουθες αναλύσεις.

Και η έκθεση, καταλήγει: «Με βάση τα πιο πάνω, καθώς και τον χώρο εξόρυξης και απόθεσής τους, τα υπό εξέταση δείγματα εκτιμάται ότι και τα δύο (δείγματα) προέρχονται από το ίδιο σημείο, δηλαδή, λιθολογικά / κοκκομετρικά, η σωρός που βρέθηκε στο χωράφι είναι πανομοιότυπο με το υλικό της παραλίας.

Σχετικά νέα

X
Translate »