Γενική Επικαιρότητα
Η απόλυτη παράνοια του καιρού: Μέσα σε 3 βδομάδες η θερμοκρασία ανέβηκε 30 βαθμούς!
Πηγή: omegalive.com
Είναι γεγονός πως οι εποχές ελέω κλιματικής αλλαγής έχουν χαθεί προ πολλού. Ωστόσο αυτό που είδαμε φέτος, είναι μία από τις πιο ακραίες εκδοχές εναλλαγής εποχών αφού μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο υδράργυρος εκτοξεύθηκε από τον πάτο στην κορυφή.
Πριν τρεις εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου η επέλαση της κακοκαιρίας «Φίλιππος» επηρέασε και την Κύπρο φέροντας χιόνια μέχρι και στην πρωτεύουσα. Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τις πρωινές ώρες εκείνης της μέρας ήταν: 1 μόλις βαθμός στο εσωτερικό ενώ στα υψηλότερα ορεινά το θερμόμετρο έδειξε -8.
Τρεις εβδομάδες μετά από το χιονισμένο πρωινό με το οποίο ξύπνησε η Λευκωσία, το σκηνικό του καιρού έκανε στροφή 180 μοιρών κι εμείς ψάχναμε να κατεβάσουμε άρον άρον τα καλοκαιρινά! Ο υδράργυρος άγγιξε το μεσημέρι της 4ης Απριλίου τους 31 βαθμούς Κελσίου, διαγράφοντας μέσα στις τελευταίες αυτές 21 μέρες, μία πορεία ανόδου της τάξης των 30 βαθμών Κελσίου! Κατά πλήρη, δε αντιστοιχία ωρών, η διαφορά των ανώτατων θερμοκρασιών που καταγράφηκε στις δύο αυτές ημερομηνίες (11 βαθμοί το μεσημέρι της 13ης Μαρτίου και και 31 βαθμοί το μεσημέρι της 4 Απριλίου) η άνοδος που σημειώθηκε άγγιξε τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Χάθηκαν οι εποχές-Πώς μας επηρεάζει
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, αλλεργίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, ψυχικές ασθένειες, αλλά και ασθένειες που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και την ποιότητα του νερού.
Από την άλλη, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και οι συνεχείς μεταβολές της θερμοκρασίας ευνοούν την εξάπλωση των αλλεργιογόνων και επηρεάζουν την εποχικότητα της παραγωγής γύρης.
Μελέτη εξάλλου που είχε διενεργηθεί στο Πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια το 2020 είχε καταδείξει σημαντική συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας και ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα φαίνεται οι πιο δροσερές μέρες να μειώνουν την πιθανότητα αναφοράς περιστατικών κακής ψυχικής υγείας (στρες, κατάθλιψη), ενώ οι θερμότερες να αυξάνουν αυτή την πιθανότητα.
Oι Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν το πρόβλημα σε περισσότερους από 7.000 ασθενείς -το 75% γυναίκες- που εκδήλωσαν κεφαλαλγία τόσο έντονη ώστε να αναζητήσουν μεταξύ 2000 και 2007 ανακούφιση στα επείγοντα του Ιατρικού Κέντρου Βeth Ιsrael Deaconess στη Βοστώνη. Πιο συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες της συγκεκριμένης ημέρας- θερμοκρασία, ατμοσφαιρική πίεση και ατμοσφαιρική ρύπανση- με τις συνθήκες των προηγούμενων και των επόμενων ημερών, κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα το οποίο πολλοί πάσχοντες από ημικρανίες γνώριζαν ήδη εμπειρικά: ότι ο καιρός όντως επηρεάζει. Για τους ασθενείς της έρευνας, ο κύριος εκλυτικός παράγοντας ήταν ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας στη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου.
Ερευνητές στην επιθεώρηση «Νeurology» σημειώνουν πως για κάθε αύξηση 5 βαθμών Κελσίου ο κίνδυνος εκδήλωσης έντονης κεφαλαλγίας αυξάνεται κατά 7,5%. Επίσης ρόλο, αλλά λιγότερο σημαντικό, παίζει και η μείωση της βαρομετρικής πίεσης 48 έως 72 ώρες νωρίτερα.