Γενική Επικαιρότητα

Η Τράπεζα Κύπρου ενημερώνει για τους λογαριασμούς πληρωμών

Η Τράπεζα Κύπρου με μηνύματα μέσω της υπηρεσίας 1bank ενημέρωσε τους πελάτες της ότι από τις 30-4-2023 τίθεται σε ισχύ η αναθεωρημένη συμπληρωματική συμφωνία που διέπει τη σχέση μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και των πελατών της σε σχέση με τους λογαριασμούς πληρωμών.

Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2 και της εθνικής νομοθεσίας περί παροχής και χρήσης υπηρεσιών πληρωμών και πρόσβασης στα συστήματα πληρωμών νόμο του 2018. Στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τον πιο πάνω νόμο, η Τράπεζα Κύπρου έχει διαμορφώσει ανάλογα τη συμπληρωματική συμφωνία καθώς επίσης τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις που διέπουν τις υπηρεσίες πληρωμών, και καλεί τους πελάτες να τους διαβάσουν προσεκτικά.

Η τράπεζα έχει καθορίσει ως λογαριασμούς πληρωμών τους εξής λογαριασμούς: τρεχούμενους λογαριασμούς με ή χωρίς όριο, λογαριασμούς ταμιευτηρίου, λογαριασμούς πιστωτικής κάρτας, λογαριασμούς προειδοποίησης για τους οποίους επιτρέπονται πράξεις πληρωμής χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό βάσει των ειδικότερων όρων λειτουργίας τους (εκτός από την υποχρέωση του πελάτη να παρέχει προειδοποίηση).

 

 

Οι κύριες τροποποιήσεις της «συμπληρωματικής συμφωνίας» αφορούν :

Η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα σε οποιοδήποτε χρόνο να συμπληρώσει ή τροποποιήσει τις πρόνοιες της παρούσας συμφωνίας και τους επιπρόσθετους ειδικούς όρους για να αντικατοπτρίζουν την καλή τραπεζική πρακτική, τα προσφερόμενα προϊόντα, την πολιτική της τράπεζας σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο, τις δυνατότητες των συστημάτων, να παρέχει σαφήνεια ή/και να απλοποιήσει τη διατύπωση του λεκτικού που χρησιμοποιείται ή / και για έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους λόγους ή αλλαγές που ισχύουν από καιρό σε καιρό, όπου θα ήταν εύλογο για την τράπεζα να μετακυλήσει τον αντίκτυπο του σχετικού λόγου ή της σχετικής αλλαγής στον πελάτη: το πλαίσιο των νομισματικών και πιστωτικών κανόνων, τις συνθήκες της αγοράς, το κόστος ρευστότητας που βαρύνει την τράπεζα, αλλαγές στο κόστος χρηματοδότησης, τα έξοδα που επιβαρύνουν την τράπεζα για την παροχή των υπηρεσιών της, αλλαγές στις τιμές της αγοράς, στους φορολογικούς συντελεστές, στις εργασίες , στα συστήματα, στις υπηρεσίες ή στις εγκαταστάσεις της τράπεζας, στο γενικό δίκαιο ή σε ισχύουσες νομοθεσίες ή κανονισμούς. Επίσης αποφάσεις, κατευθυντήριες γραμμές ή συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσει η τράπεζα, που εκδίδονται για παράδειγμα από τα δικαστήρια, την εποπτική αρχή ή την υπηρεσία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αλλαγές στην τεχνολογία ή εισαγωγή νέας τεχνολογίας, άλλους λόγους για τους οποίους θα ήταν λογικό η τράπεζα να προβαίνει σε τέτοιες αλλαγές.

Η τράπεζα δύναται επίσης να προβαίνει σε τέτοιες αλλαγές ή / και τροποποιήσεις για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αν η τράπεζα αφαιρέσει ή μειώσει χρεώσεις, προμήθειες, ή έξοδα, ή προβεί σε άλλες αλλαγές ή/και διαφοροποιήσεις προς όφελος του πελάτη, μπορεί να το κάνει χωρίς να προβεί σε τέτοια ανακοίνωση ή/και χωρίς να ειδοποιήσει τον πελάτη. Αν η τράπεζα προβεί σε μείωση των χρεωστικών επιτοκίων ή αύξηση των πιστωτικών επιτοκίων, μπορεί να το κάνει χωρίς να προβεί σε τέτοια ανακοίνωση ή/και χωρίς να δώσει ειδοποίηση στον πελάτη.

 

 

Που μπορεί να γίνουν τα παράπονα πελατών

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για παράπονα που σχετίζονται με τον περί παροχής και χρήσης υπηρεσιών πληρωμών και πρόσβασης στα συστήματα πληρωμών νόμο του 2018, όπως αυτός τροποποιείται από καιρό σε καιρό, ο πελάτης μπορεί επίσης να παραπέμψει το θέμα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Επιπλέον, ο πελάτης μπορεί να παραπέμψει το παράπονο του στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τον περί της σύστασης και λειτουργίας του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως νόμο του 2010, όπως αυτός τροποποιείται από καιρό σε καιρό ή να χρησιμοποιήσει τα μέσα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, όπως αυτά επεξηγούνται στον περί της εναλλακτικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών νόμο του 2017, όπως αυτός τροποποιείται από καιρό σε καιρό. Για τους σκοπούς του τελευταίου νόμου, ο φορέας επίλυσης διαφορών που έχει επιλεγεί από την τράπεζα είναι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

 

 

Τι προφέρει η οδηγία

Με τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2 ενισχύονται τα δικαιώματα του καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένων την μειωμένη ευθύνη για μη εγκεκριμένες πληρωμές από 150 ευρώ σε 50 ευρώ. Κάθε καταναλωτής που διαμένει νόμιμα στην ΕΕ δικαιούται τουλάχιστον έναν βασικό λογαριασμό πληρωμών δωρεάν ή έναντι εύλογου τέλους (δηλαδή λογαριασμό που συνοδεύεται από χρεωστική κάρτα, καλύπτει τις αναλήψεις μετρητών, την τοποθέτηση χρηματικών ποσών και την εκτέλεση και λήψη πληρωμών). Ο λογαριασμός σε ευρώ δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να κάνει όλες τις πληρωμές σε ολόκληρη την Ευρώπη με το ίδιο κόστος με τις εγχώριες πληρωμές σε ευρώ από τις 15 Δεκεμβρίου 2019. Οι αναλήψεις μετρητών σε ευρώ εκτός του δικτύου ΑΤΜ της τράπεζας αναμένεται να έχουν σε άλλο κράτος μέλος το ίδιο κόστος που έχουν στη χώρα του πελάτη.

Σχετικά νέα

X
Translate »