Πρόκειται για εποχικό ιό, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο και εξαπλώνεται εύκολα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω της εύκολης μετάδοσής της από το ένα παιδί στο άλλο.
Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο Παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγής, ο ιός βρίσκεται στις εκκρίσεις της μύτης, στο σάλιο, στα κόπρανα και στις φουσκάλες στο δέρμα.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φταρνίσματος, του φιλιού, του βήχα, της χρήσης κοινών αντικειμένων και της άμεσης επαφής με τις φυσαλίδες, εάν έχουν σπάσει.
Όπως ανέφερε, η αρρώστια από ένα παιδί σε ένα άλλο μεταδίδεται συνήθως την πρώτη βδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δεν είναι απίθανο, όμως, να γίνει η μετάδοση αργότερα, γιατί τα παιδιά με την αρρώστια αυτή μπορεί να αποβάλλουν τον ιό στα κόπρανά τους μερικές βδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 3-5 μέρες μετά την επαφή τους με τον ιό.
Ποια είναι τα συμπτώματα
-Τα παιδιά είναι ανήσυχα και κακοδιάθετα
-Δεν τρώνε ικανοποιητικά
-Περίπτωση εμφάνισης πυρετού
-Εμφανίζονται φουσκάλες και κοκκινίλες στο στόμα (στα ούλα, τη γλώσσα, στο εσωτερικό των χειλιών), στις πατούσες, στα χέρια και μερικές φορές στους γλουτούς και τα γεννητικά όργανα
-Βλάβες στο στόμα μπορεί να προκαλούν πόνο, εκνευρισμό και δυσκολία στην κατάποση
-Πόνος από βλάβες στο δέρμα
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγή, τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται σε 2-3 ημέρες και υποχωρούν τελείως σε 5-7 ημέρες.
Σε λίγες περιπτώσεις τα παιδιά εμφανίζουν επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα στα μάτια) και πρήζονται οι λεμφαδένες στον λαιμό τους.
Μερικά παιδιά μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα και η αρρώστια να περάσει απαρατήρητη.
Μιλώντας στο SigmaLive, ο Διευθυντής του Μακάριου Νοσοκομείου Ηλίας Αβραάμ ανέφερε ότι το καλοκαίρι ο ιός είναι σε έξαρση, ωστόσο σπάνια οδηγεί παιδιά στο νοσοκομείο για νοσηλεία, καθώς τα πλείστα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο σπίτι.
Όπως ανέφερε η Συντονίστρια της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας Μαρία Κολιού, είναι δύσκολο να υπολογιστεί εάν ο ιός βρίσκεται σε έξαρση, καθώς τα πλείστα περιστατικά δεν χρήζουν νοσηλείας.
Η κα. Κολιού σημείωσε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις ο ιός κοξάκι μπορεί να προκαλέσει ιογενή μηνιγγίτιδα, που ωστόσο αυτοθεραπεύεται.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη μεγάλη επιδημία από τον ιό κοξάκι το 1996 στην Κύπρο. Όπως είπε, συγκεκριμένο στέλεχος του ιού τη συγκεκριμένη χρονολογία, έστειλε στο νοσοκομείο 420 παιδιά με ιογενή μηνιγγίτιδα.
Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά
Το καλό πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με τους Ειδικούς, είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.
Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απολυμαίνονται τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που αγγίζουν παιδιά.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται ειδική θεραπεία και τα συμπτώματα περνούν από μόνα τους σε 5-7 μέρες, ενώ δεν χορηγούνται αντιβιοτικά.