Γενικά
Καρκίνος του Μαστού: Η γυναίκα αυτή ζητάει μία ανάσα δύναμης, στήριξε την!
Της Αλεξάνδρας Παύλου
Οκτώβριος, ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού. Ο μήνας της γυναίκας, όπως πολλοί αποκαλούν. Εγώ θα πω, ο μήνας δύναμης της γυναίκας, γιατί ο καρκίνος του μαστού δεν απαιτεί μόνο σωματική δύναμη αλλά και αντοχή στο να βγεις δυνατός από τα αναλλοίωτα ψυχικά τραύματα που αφήνει πίσω του. Ο καρκίνος του μαστού, εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες μέσης ηλικίας, μέχρι και τα 75 χρόνια της, όπου η πιθανότητα προσβολής από τον καρκίνο μειώνεται αισθητά.
Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του μαστού θεωρείται συχνότερη αιτία θανάτου σε ηλικίες 35-45. Πρόκειται για ένα μονήρη, κακοήθη όγκο ή ογκίδιο, ενώ οι επιπτώσεις του εμφανίζονται εντονότερα στο γυναικείο σώμα και κυρίως στην περιοχή του στήθους. Το δίλημμα είναι, πώς αντιδρά η γυναίκα στη ψυχική φθορά που της προκαλεί η νόσος, από που αντλεί δύναμη ούτως ώστε να το ξεπεράσει και να βγει νικήτρια από τον αγώνα αυτόν.
Οι επιπτώσεις του καρκίνου του μαστού στη ψυχική σφαίρα μίας γυναίκας, αποτελεί ενδιαφέρον ζήτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την κλινική ψυχολογία. Ο καρκίνος του μαστού εκδηλώνει ψυχιατρικές επιπτώσεις στους ασθενείς, που συχνά βιώνουν προβλήματα άγχους, κατάθλιψης, που μπορεί να επηρεάζουν την ενδοοικογενειακή τους σταθερότητα και προσωπική ισορροπία. Αυτό, είναι συνεπακόλουθο των θεραπευτικών προσεγγίσεων ή ακόμα και της ίδιας της ασθένειας.
Τα αίτια της ψυχικής αυτής νοσηρότητες συνοψίζονται στον καρκίνο εν γένη, καθώς και στις μεθόδους θεραπείας στις οποίες υπόκειται η ασθενής. Οι επιπτώσεις παράπλευρες και πολυδιάστατες, καθώς η γυναίκα αυτή βρίσκεται σε ένα ψυχικό μπέρδεμα, ενώ τα ξεσπάσματα επηρεάζουν την οικογένεια, τον κοινωνικό περίγυρο και την ίδια την ασθένεια, επιτείνοντας τις επιπτώσεις στον οργανισμό. Συνεπώς, η ποιότητα ζωής της ασθενούς, μεταβάλλεται σε έναν αγώνα μεταξύ ισορροπιών. Για αυτό και η ασθενής χρειάζεται στήριξη τόσο από τον οικογενειακό περίγυρο και τους οικείους, όσο και από την ειδική ψυχολόγο ή ψυχίατρο που ειδικεύεται στο ζήτημα. Επιπλέον, προτείνονται διεθνώς τρόποι θεραπευτικής προσέγγισης της κατάθλιψης και του άγχους που προκαλεί η ασθένεια.
Συνεπώς, η επίσκεψη σε μία ειδικευμένη ψυχολόγο ή κλινική ψυχίατρο, ενισχύουν τις προσπάθειες της ασθενούς και βοηθούν στην επιτυχείς ολοκλήρωση των θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η γυναίκα, νιώθει στήριξη και αντλεί δύναμη από τη θεραπεία την οποία της προσφέρει η ψυχολόγος/ ψυχίατρος, βάζει τη καθημερινότητα της σε μία τάξη, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, αγαπάει τη διαφορετικότητα την οποία έχει και στέκεται δυνατή απέναντι στον «εχθρό». Στο δικό της προσωπικό εχθρό. Αυτόν που προσπαθεί να της κλέψει το χαμόγελο και τη ζωή. Η γυναίκα αυτή ζητάει μία ανάσα δύναμης, βοήθησε την, στήριξε την!