Υγεία
Κόκκινος συναγερμός στην Υγεία
Όσο φουντώνει ο δημόσιος διάλογος γύρω από τις καταγγελίες πολιτών για τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της Υγείας, τόσο περισσότερες αποκαλύψεις γίνονται, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από όλους, γεγονός που καταδεικνύει, όπως επισημαίνουν οι οργανωμένοι ασθενείς, ότι τα όσα έχουν δει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το φως της δημοσιότητας, «συζητούνταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και καιρό μεταξύ των αρμοδίων και εμπλεκομένων και η ανάγκη για πλήρη διερεύνησή τους κρίνεται πλέον επιτακτική».
Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσοκομείων, παραδέχθηκε χθες ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια «φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε χειρουργικά νοσοκομεία και η ιατρική πράξη έγινε λογιστική πράξη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», ενώ η ομοσπονδία των ασθενών, η οποία πρώτη έφερε στο φως τα όσα καταγράφονται από το «Παρατηρητήριο» της, υπέδειξε χθες σε όλους με νόημα ότι «τα όσα καταγγέλλονται δεν έχουν να κάνουν με το ΓεΣΥ, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα φαινόμενα είναι διαχρονικά και σκιαγραφούν τη γενικότερη κουλτούρα που επικρατούσε για δεκαετίες στον χώρο της Υγείας».
Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας προχώρησε πρόσφατα σε καταγγελία στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για επαγγελματίες υγείας του δημοσίου, οι οποίοι «με τρόπο» προτρέπουν ασθενείς να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Υγεία παραμένει στην Εντατική – Σωρεία καταγγελιών ασθενών
Τη στιγμή μάλιστα, που από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου χθες όλοι προέβαιναν σε δηλώσεις καλώντας τους πολίτες να προχωρήσουν σε επίσημες καταγγελίες και να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές, στους δημοσιογράφους έφθαναν πληροφορίες από πολίτες ότι ιδιωτικό νοσηλευτήριο καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού ενημέρωνε ασθενείς του ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες θα υποβάλλονταν παίρνουν αναβολή, αφού είχαν προγραμματίσει 17 επεμβάσεις αλλά το νοσοκομείο είχε στη διάθεσή του μόνο 7 ελεύθερες κλίνες.
«Τα όσα ακούμε τις τελευταίες ημέρες από όλους τους αρμόδιους φορείς, ύστερα από τις δικές μας καταγγελίες», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, «επιβεβαιώνουν ένα πράγμα. Επιβεβαιώνουν ότι τα όσα εμείς επισημάναμε τα γνωρίζουν όλοι, με κάποιες παραλλαγές ίσως, ανάλογα με την περίπτωση και το περιστατικό αλλά σίγουρα όλοι είναι γνώστες της κατάστασης». Γι’ αυτό, «επιβάλλεται όλοι να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα τα οποία ταλαιπωρούν τους ασθενείς και την ίδια ώρα θίγουν την αξιοπρέπεια της πλειοψηφίας των γιατρών μας και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας του τόπου».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς σχολιάζει ο Υπ. Υγείας τα παράπονα ασθενών
Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, δεν υπήρξε ούτε και χθες κάποια αντίδραση, παρά το γεγονός ότι οι πλείστες των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας αφορούν επαγγελματίες και Νοσηλευτήρια του Γενικού Συστήματος Υγείας ή επαγγελματίες εκτός ΓεΣΥ οι οποίοι έχουν βρει τρόπο να εκμεταλλεύονται το Σύστημα.
Πληροφορίες του «Φ» βεβαίως αναφέρουν ότι ήδη κάποιες από τις καταγγελίες που επίσημα υπέβαλε η ΟΣΑΚ στον Οργανισμό έχουν ήδη διερευνηθεί και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να επιβληθούν και κάποιες ποινές, ωστόσο επίσημα, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία σχετική ανακοίνωση.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΙΣ: Ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για «λαϊκά δικαστήρια»
Παραδέχονται το πρόβλημα ιδιώτες γιατροί και κλινικάρχες
Τα όσα δημοσιεύθηκαν και αφορούν, μεταξύ άλλων, συμπεριφορές επαγγελματιών υγείας και κυρίως γιατρών αλλά και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, τόσο στο πλαίσιο του ΓεΣΥ όσο και εκτός συστήματος, φαίνεται να παραδέχονται οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Μιχάλη Αναστασιάδη, να τονίζει ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά και για τίποτα δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε εάν δεν έρθουν ενώπιον μας τα απαραίτητα στοιχεία και τεκμήρια για να τα διερευνήσουμε». Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε ταυτόχρονα «γιατρούς, πολίτες, βουλευτές, τον οποιονδήποτε έχει στοιχεία και καταγγελίες να τα καταθέσει επίσημα στο αρμόδιο όργανο και σίγουρα όλα να διερευνηθούν και σίγουρα εάν υπάρχει λόγος θα επιβληθούν και ποινές».
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και η δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΙΝ, Μαρίνου Σωτηρίου, ο οποίος μάλιστα κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν δέχονται χρόνιους ασθενείς ή ηλικιωμένους και γενικά δεν εξυπηρετούν παθολογικά περιστατικά, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «δυστυχώς τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τείνουν να μετατραπούν σε χειρουργικά νοσοκομεία και δυστυχώς οι ιατρικές πράξεις φαίνεται να μετατρέπονται σε λογιστικές πράξεις και δεν αναφέρομαι μόνο στους επαγγελματίες».
Ως ΠΑΣΙΝ, είπε ο κ. Σωτηρίου, «δεν έχουμε τη δυνατότητα να διεξάγουμε έρευνα γι’ αυτές τις υποθέσεις αλλά πρέπει, αυτοί που έχουν την ευθύνη να κάνουν τη διερεύνησή τους ως οφείλουν. Τα περιστατικά να διερευνούνται, όποιοι εμπλέκονται να τιμωρούνται και να επιλύουμε έτσι τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».
Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ όσο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΙΝ εξήγησαν, ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες, λόγω επειγόντων περιστατικών ή άλλων παραγόντων, ο προγραμματισμός των νοσηλευτηρίων και η διαθεσιμότητα των κλινών τους επηρεάζεται και αυτό προκαλεί ταλαιπωρία στους ασθενείς. Τόνισαν όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς.
ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ
Ξεκάθαρη ήταν η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου ο οποίος μέσω της υπεύθυνης του Γραφείου του, Αναστασίας Ανθούση, διεμήνυσε σε Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ και ΟΚΥπΥ ότι για τα όσα έχουν καταγγελθεί από τους ασθενείς πρέπει να ζητηθούν στοιχεία, να διερευνηθούν και εκεί και όπου κρίνεται απαραίτητο, να επιβληθούν ποινές. «Υπάρχει η επιτροπή δεοντολογίας του ΠΙΣ και τα ζητήματα που αφορούν απαράδεκτες συμπεριφορές γιατρών, όπως είναι η καταγγελία του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία η οποία αφορούσε ασθενή που χειρουργήθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο και αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση επέστρεψε στο σπίτι του επειδή δεν υπήρχαν κλίνες για να τον νοσηλεύσουν». Επίσης, είπε η κ. Ανθούση, «εάν οι επαγγελματίες ή τα νοσηλευτήρια τα οποία αναφέρονται στις καταγγελίες των ασθενών ανήκουν στο ΓεΣΥ, τότε ευθύνη να προχωρήσει σε διερεύνηση και να επιβάλει ποινές, εάν χρειάζεται έχει και ο ΟΑΥ».
Η κ. Ανθούση προέτρεψε «όλους όσοι έχουν στοιχεία να τα καταθέσουν στις αρμόδιες Αρχές» και αποκάλυψε ότι «και ο υπουργός Υγείας ζήτησε πρόσφατα από τον ΟΚΥπΥ να διερευνήσει καταγγελίες που έφθασαν κοντά του και αφορούσαν επαγγελματίες του δημοσίου οι οποίοι, με τρόπο, προέτρεπαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα δημόσια νοσοκομεία και να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα».
Οι μηχανισμοί ελέγχου, υπάρχουν, είπε η κ. Ανθούση ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν φταίει το ΓεΣΥ αλλά οι συμπεριφορές κάποιων και δεν πρέπει να πυροβολούμε το σύστημα επειδή κάποιοι ενεργούν με αυτό τον τρόπο και αναπτύσσουν απαράδεκτες συμπεριφορές».