CoronaVirus
Κορωνοϊός: Τελικά μελετούν μέτρα- Τι θα τεθεί στο τραπέζι
Πηγή: philenews.com
Κορωνοϊός: Τελικά μελετούν μέτρα- Τι θα τεθεί στο τραπέζι
Πριν περάσουν καν 24 ώρες από τη σύσκεψη μεταξύ υπουργού Υγείας και επιστημόνων τα δεδομένα άλλαξαν. Και ενώ τις προηγούμενες ημέρες από πλευράς Κυβέρνησης δεν γινόταν ούτε λόγος για ενδεχόμενο αυστηροποίησης μέτρων και περιορισμών ή λήψη επιπρόσθετων μέτρων, από το πρωί χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δηλώσεις του άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο, εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων και νοσηλευομένων που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε στην επόμενη συνάντηση του με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, λέγοντας πως εάν μέχρι τη Δευτέρα παρατηρηθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης δεν αποκλείεται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Πάντως, από πλευράς κάποιων επιστημόνων, οι οποίοι εδώ και καιρό απαιτούν δημόσια την αναθεώρηση των μέτρων που τώρα βρίσκονται σε ισχύ προειδοποιώντας για τη συνέχεια, αλλά και από άλλα μέλη της ΣΕΕ κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας, τέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες στόχο έχουν την όσο το δυνατό καλύτερη παρακολούθηση της κατάστασης, ώστε να αποτραπεί η ανάγκη για αυστηρούς περιορισμούς κυρίως κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», από τρία μέλη της ΣΕΕ, έγινε εισήγηση για καταρτισμό πλάνου στο οποίο θα καθορίζονται τα προτεινόμενα μέτρα στη βάση συγκεκριμένων επιδημιολογικών δεικτών και ορίων ασφαλείας με σειρά προτεραιότητας και στόχο να παραμείνει η οικονομία και η κοινωνία σε όσο το δυνατό περισσότερη δραστηριότητα. Δηλαδή, να ετοιμαστεί σχέδιο δράσης στο οποίο μέτρα και περιορισμοί θα μπουν σε προτεραιότητα και θα παίρνουν σειρά για εφαρμογή ανάλογα με συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες και όρια ασφαλείας τα οποία επίσης θα καθοριστούν.
Δεύτερη εισήγηση που εδώ και καιρό στο παρασκήνιο είχε τεθεί ενώπιον του υπουργού από ένα εκ των μελών της ΣΕΕ και υιοθετήθηκε και από άλλους επιστήμονες, αφορά την εφαρμογή των SelfTest και στην Κύπρο, όχι όμως κατά τα πρότυπα χρήσης του στην Ελλάδα, όπου η δήλωση του θετικού αποτελέσματος είναι υποχρεωτική μέσα από ηλεκτρονική καταχώρηση.
Σύμφωνα με την πρόταση των Kυπρίων επιστημόνων, οι πολίτες θα μπορούν να εξασφαλίζουν τα ατομικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου από το φαρμακείο της γειτονιάς τους και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα τους είναι θετικό, θα έχουν το δικαίωμα επαλήθευσης/επανεξέτασης, δωρεάν μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Υγείας, είτε είναι εμβολιασμένα είτε ανεμβολίαστα άτομα. Δηλαδή, τα τεστ αυτά θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς αυτοελέγχου και όχι για σκοπούς καταχώρησης περιστατικών. Η πρόταση αυτή μελετάται ήδη πολύ σοβαρά από το υπουργείο Υγείας.
Επιπρόσθετα οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τον χαρακτηρισμό χώρων ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας τους για αύξηση της διασποράς του ιού, αλλά και αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται στην εκπαίδευση, αφού όπως διαπιστώθηκε από τη Μονάδα Ιχνηλάτησης, ο αυξημένος αριθμός εξετάσεων στη Μέση Εκπαίδευση έχει βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.
Τέλος, έγινε εισήγηση για δημιουργία ομάδας η οποία θα ασχοληθεί με την ετοιμασία θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα χρησιμοποιούνται κατά την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό, με δεδομένη και την έγκριση φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη νόσο covid-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Από πλευράς επιστημόνων δεν τέθηκαν εισηγήσεις για λήψη μέτρων που θα διαχωρίζουν τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, παρά μόνο τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση του εμβολιασμού στις νεαρότερες ομάδες του πληθυσμού όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν πολύ χαμηλά.
Βεβαίως και αναλόγως επιδημιολογικών δεδομένων, την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη νέα συνάντηση τους με τον υπουργό Υγείας, ενδεχομένως τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής να υποβάλουν εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς αφού είναι πλέον μάλλον δεδομένο ότι και η Κύπρος, όπως ολόκληρη η Ευρώπη, ζει μια νέα έξαρση της πανδημίας.
ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
> Καταρτισμός πλάνου με καθορισμό μέτρων ανάλογα με δείκτες και όρια ασφαλείας
> Self-Test από όλους, όχι όμως κατά τα πρότυπα της Ελλάδας
> Καθορισμός χώρων ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου για εξάπλωση της διασποράς
> Αύξηση του αριθμού των τεστ που διενεργούνται στις σχολικές μονάδες, ανεξαρτήτως βαθμίδας εκπαίδευσης
> Δημιουργία ομάδας η οποία θα ασχοληθεί με την ετοιμασία θεραπευτικών πρωτοκόλλων
Από την ηλικία των 40 γίνεται η αρχή για επέκταση της τρίτης δόσης
Η ηλικιακή ομάδα 39-40 ετών συμπληρώνει έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό.
Από σήμερα οι πολίτες 40 ετών και άνω θα μπορούν να διευθετήσουν το ραντεβού τους για να λάβουν την τρίτη/ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέσω της Πύλης εμβολιασμού ενώ από τη Δευτέρα, θα έχουν το δικαίωμα και εφόσον έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ημέρα λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου να εξυπηρετούνται από τα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες. Βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Υγείας η ηλικιακή ομάδα των 39-40 ετών αρχίζει να συμπληρώνει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση το νωρίτερο στις 22 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η πύλη εμβολιασμού για την πρώτη δόση είχε ανοίξει για τους 39 -40 ετών στις 29 Απριλίου 2021. Για αυτό άλλωστε και στη σχετική χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας τόνιζε την ανάγκη για πάροδο έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος, δηλαδή τη λήψη της δεύτερης δόσης.
Η σταδιακή υλοποίηση της προχθεσινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για επέκταση του ενισχυτικού εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας και στόχο έχει την ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς να δημιουργούνται μεγάλες ουρές αναμονής στα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα η τακτική που αποφασίστηκε συνάδει και με τα πραγματικά δεδομένα, καθώς οι έξι μήνες που απαιτούνται από τη λήψη της δεύτερης δόσης, δεν συμπληρώνονται για όλες τις ηλικιακές ομάδες ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, τα άτομα 37-38 ετών αρχίζουν να συμπληρώνουν τους έξι μήνες το νωρίτερο στις 26 Νοεμβρίου ενώ άτομα κάτω των 30 ετών συμπληρώνουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα των έξι μηνών από την 1η Δεκεμβρίου και μετά.