Αθλητικά Νέα
Μ. Καμαρά: Πρόσφερε στο ποδόσφαιρό μας – Απελαύνεται με τρία παιδιά μετά από 20 χρόνια στην Κύπρο
Πηγή
Μοχάμεντ Όπονγκ Καμαρά. Ένας πρώην ποδοσφαιριστής με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε, από την οποία έφυγε και ξενιτεύτηκε προτού καν ενηλικιωθεί και ζει στην Κύπρο εδώ και 20 χρόνια (σήμερα είναι 41 ετών). Έχασε και τους δύο γονείς του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου όταν ήταν 12 ετών.
Ως ποδοσφαιριστής, είχε στοιχεία που ταιριάζουν σε υψηλό επίπεδο, έπαιξε και στην Εθνική της χώρας του, αλλά σε σχετικά νεαρή ηλικία είχε τραυματιστεί σοβαρά και δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Έτσι τερματίστηκε πρόωρα η καριέρα του και από τότε που «κρέμασε» τα παπούτσια κάνει διάφορες δουλειές ώστε να συντηρήσει την οικογένειά του.
Ο Δρ. Διόφαντος Χρυσοστόμου για το θέμα Καμαρά (ηχητικό)
Όπως μας ελέχθη από ανθρώπους που είναι κοντά του και πρώην παράγοντα της Νέας Σαλαμίνας, παντρεύτηκε στην Κύπρο και έχει τρία παιδιά ηλικίας δεκατεσσάρων, ένδεκα και πέντε χρόνων. Τα οποία φοιτούν σε δημόσια σχολεία και κυρία γλώσσα τους είναι τα ελληνικά. Οπόταν, σε όποια χώρα και αναγκαστεί να μεταναστεύσει, θα είναι εντελώς καινούργια για τα παιδιά του τα οποία θα δυσκολευτούν αφάνταστα να προσαρμοστούν λόγω ηλικίας. Πρόκειται για τρία κορίτσια οι οποίες μάλιστα έχουν ελληνικά ονόματα. Μεγαλύτερη η Σεβαστιανή η οποία φοιτά σε Γυμνάσιο στη Λάρνακα και μάλιστα είναι και αθλήτρια στο βόλεϊ. Δεύτερη η Μαρία-Αργυρώ και τρίτη η Διονυσία. Αμφότερες φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.
Για όσους τον θυμούνται (έπαιξε σε Νέα Σαλαμίνα, Ολυμπιακό και Δόξα, ενώ εργάστηκε και στην Αλκή Ορόκλινη από άλλο πόστο), έχουν να λένε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο του οποίου ο χαρακτήρας είναι γεμάτος με καλοσύνη, καλοκαρδοσύνη και ευγένεια, γεμάτος πάντα με θετικότητα και με το χαμόγελο συνεχώς στο πρόσωπό του. Για έναν άνθρωπο ο οποίος θεωρεί πατρίδα του την Κύπρο και έχει να λέει πως τίποτα πια δεν τον συνδέει με τη Σιέρα Λεόνε, ούτε καν έχει σπίτι εκεί για να μείνει, μήτε οικογένεια. Ο Καμάρα αξίζει να ονομάζεται Κύπριος πολίτης.
Στο ποδόσφαιρό μας έδωσε πολλά o Όπονγκ όπως είναι ευρύτερα γνωστός, χωρίς να γνωρίζουν πολλοί κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και κυρίως χωρίς σημαντικά οικονομικά οφέλη την ίδια ώρα που ξόδευε κιόλας και έβαζε το… χέρι του για να έρθουν σπουδαίοι παίκτες στην Κύπρο από την Αφρικανική Ήπειρο. Ένας εξ αυτών θαυμάστηκε και θαυμάζεται και σήμερα: Ο Γουίλι Σεμέδο της Πάφος FC. Είχε έλθει μέσω αυτού και ο Τζούλιους Γούμπεϊ στη Νέα Σαλαμίνα, ο Μουσταφά Μπανγκούρα που επίσης διέπρεψε κυρίως σε Σαλαμίνα, Ομόνοια και Απόλλωνα και κάποιους άλλους.
Συμμετείχε μάλιστα σε ανθρωπιστικές βοήθειες ως CEO του οργανισμού «Heart of Giving Children Foundation», ο οποίος βοηθάει παιδιά να μεγαλώσουν και να μορφωθούν σε καλύτερες συνθήκες στη Σιέρα Λεόνε (ακολουθεί συγκινητικό βίντεο).
Ο ίδιος επιδιώκει να ακουστεί η φωνή του μέσω του γραπτού λόγου και να φτάσει στα αφτιά των Κυβερνώντων λέγοντας ότι δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τις Αρχές και ότι προσπαθεί να ζήσει μια κανονική ζωή με την οικογένειά μου, την οποία αν τον απελάσουν με τη δικαιολογία ότι δεν πληροί τα κριτήρια διαμονής, δεν έχει που να την πάρει.
Ασφαλώς πρόκειται για μία απόφαση η οποία προκαλεί θλίψη σε πάρα πολλούς. Αδίκως θα «τιμωρηθούν» άνθρωποι επειδή δεν υπήρχε εγκαίρως ένας μηχανισμός για να μην έχουμε ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά κύματα και παράνομες εισροές ανθρώπων στην Κύπρο μέσω κάποιων οι οποίοι πλουτίζουν στις πλάτες των πολιτικών προσφύγων, αιτητών ασύλου και των παράνομων μεταναστών. Και τα όσα ασφαλώς συμβαίνουν στα Κέντρα Φιλοξενίας. Και για αυτό, κάποιοι οι οποίοι ζουν στο νησί μας από χρόνια πριν φτάσει η Κύπρος σε αυτό το σημείο, θα την πληρώσουν.