Υγεία
Μαλλιά κουβάρια ο τομέας της Υγείας
Πηγή: philenews.com
Μαλλιά κουβάρια ο τομέας της Υγείας. Αλληλοκατηγορίες μεταξύ γιατρών του δημοσίου, αναφορές σε ανεπαρκείς γιατρούς οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και σε γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να δουλέψουν και αφήνουν το νοσοκομείο τους ακάλυπτο, καβγάδες για προαγωγές και πειθαρχικές έρευνες, καταγγελίες από διευθυντές του ΟΚΥπΥ εναντίον της διοίκησης του Οργανισμού, έντονες παρεμβάσεις βουλευτών και δημόσιες διαφωνίες μεταξύ Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με τον ένα Οργανισμό να εντοπίζει λάθη στις αποφάσεις του άλλου και αντίστροφα. Όλοι εναντίον όλων χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής η οποία συζητούσε τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη από τα πρώτα κιόλας λεπτά, με τους βουλευτές να είναι αρκετά έντονοι στις τοποθετήσεις τους με τον κάθε ένα να κάνει αναφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται στο νοσηλευτήριο της επαρχίας από την οποία προέρχεται και να ζητά εξηγήσεις και λύσεις από τον ΟΚΥπΥ.
Αρχικά, οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στα όσα οι βουλευτές είχαν αναφερθεί και οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν όταν τον λόγο πήραν οι διευθυντές των Περιφερειών του ΟΚΥπΥ ενώ τα αίματα άναψαν όταν ήρθε η σειρά του Εκτελεστικού Διευθυντή της Περιφέρειας Λάρνακας Αμμοχώστου Γιώργου Καροτσάκη.
Στρέφοντας τα πυρά του κατά της κεντρικής διοίκησης του ΟΚΥπΥ, ο κ. Καροτσάκης υποστήριξε ότι «στις προσπάθειες μας να μιλήσουμε με το διοικητικό συμβούλιο δεν έχουμε ανταπόκριση. Το συμβούλιο, ποτέ δεν ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα των νοσοκομείων» και όταν ρωτήθηκε από τους βουλευτές αν εννοεί ότι δεν υπάρχει επαφή μεταξύ περιφερειών και ΟΚΥπΥ απάντησε μονολεκτικά «καμία».
Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει όταν στη συζήτηση μπήκε το θέμα του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Λάρνακας το οποίο υπολειτουργεί ύστερα από τη μαζική φυγή γιατρών στις αρχές του καλοκαιριού, με τον κ. Καροτσάκη να ενημερώνει τους βουλευτές ότι «υπάρχει σοβαρό ενδοτμηματικό πρόβλημα. Καταγράφονται καταγγελίες μεταξύ των αναισθησιολόγων. Κάποιοι παραιτήθηκαν λόγω συμπεριφορών συναδέλφων τους. Έχω γραπτές καταγγελίες στο γραφείο μου και αλληλοκατηγορίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων και άρνηση άσκησης καθηκόντων από τους γιατρούς και εμείς δεν μπορούμε να μένουμε άπρακτοι όταν αυτά τα πράγματα θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς που χρειάζονται βοήθεια αλλά τους μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι προσωπικές, δεν γνωρίζω, προσπάθησα πολλές φορές, τους κάλεσα επανειλημμένα για να λύσουμε το πρόβλημα αλλά δεν τα κατάφερα. Οι αναισθησιολόγοι που παραιτήθηκαν δεν μπορούν να αντικατασταθούν διότι δεν έρχονται άλλοι αναισθησιολόγοι στη Λάρνακα».
Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξαν οι αναφορές της επιστημονικής διευθύντριας της περιφέρειας Λάρνακας – Αμμοχώστου Αμαλίας Χατζηγιάννη, η οποία μεταξύ άλλων έκανε αναφορά σε αναισθησιολόγους οι οποίοι «δύο φορές, ημέρα Παρασκευή εγκατέλειψαν το νοσοκομείο και προσπαθούσαμε να βρούμε γιατρό για να καλύψουμε τις ανάγκες. Το ότι είναι υποστελεχωμένοι δεν τους επιτρέπει να αφήνουν ακάλυπτο το νοσοκομείο και δεν επιτρέπεται να αναβάλλουμε χειρουργεία ή να μεταφέρουμε ασθενείς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, επειδή κάποιοι αναισθησιολόγοι θεωρούν ότι εργάστηκαν πολλές ώρες και χρειάζονται ξεκούραση. Το κάθε τμήμα έχει τη δική του οργάνωση. Στο αναισθησιολογικό οι γιατροί έφυγαν εξαιτίας κάποιων συμπεριφορών».
Η απάντηση στους δύο διευθυντές από τη διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος, εναντίον της οποίας είχαν γίνει οι σχετικές αναφορές, ήταν άμεση. Τους κατηγόρησε μεταξύ άλλων για μπούλινγκ εναντίον της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω δεχθεί μπούλινγκ από τον κ. Καροτσάκη και τη διευθύντρια (Α. Χατζηγιάννη) και έχω μαρτυρίες από συναδέλφους μου στο Νοσοκομείο Λάρνακας», είπε και υποστήριξε παράλληλα ότι και η ίδια είχε κάνει καταγγελίες εναντίον αναισθησιολόγων, λέγοντας μάλιστα ότι τους κατήγγειλε «λόγω αμφίβολης ιατρικής πρακτικής» και έθεσε θέμα κινδύνου για τους ασθενείς. Όταν μάλιστα της ζητήθηκε να πει ξεκάθαρα εάν μιλά για ανεπαρκείς γιατρούς απάντησε «ανεπαρκείς ναι».
Ο ισχυρισμός της αυτός, προκάλεσε πανδαιμόνιο στην αίθουσα με τους παρευρισκόμενους να ζητούν από τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών να τοποθετηθεί σχετικά ενώ έντονη συζήτηση ακολούθησε και μεταξύ της διευθύντρια του αναισθησιολογικού και των βουλευτών με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κώστα Κωνσταντίνου να ζητά από τη γιατρό να του εξηγήσει γιατί υπάρχουν όλες αυτές οι διαφορές στο Τμήμα της και την ίδια να αποδίδει το πρόβλημα σε μια διαφωνία που είχε προκύψει το 2016 όταν υπήρχε σε εξέλιξη διαδικασία προαγωγών. Στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών να εξηγήσει τι εννοεί λέγοντας ότι δέχθηκε μπούλινγκ, η γιατρός απάντησε ότι «δέχθηκα απειλές ότι δεν ασκώ τα καθήκοντα μου διοικητικά όπως πρέπει και ότι η συμπεριφορά μου οδηγεί σε αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».
Ακολούθησε νέο πανδαιμόνιο καθώς η απάντηση της γιατρού δεν έπεισε μερίδα των παρευρισκομένων και αφού όλοι διαφωνούσαν μεταξύ τους φωνακτά χωρίς να γίνεται επί της ουσίας συζήτηση ήρθε και η παρέμβαση του προέδρου των οργανωμένων ασθενών Μάριου Κουλούμα:
«Αίσχος. Αυτά όλα είναι αναίσχυντα. Σας ακούμε τόση ώρα, ο ένας καταγγέλλει τον άλλο. Ο καθένας κατηγορεί τον άλλο και δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεστε μεταφέρεται και στα νοσοκομεία και την πληρώνουμε εμείς οι ασθενείς. Παίζετε πάνω στην πλάτη μας και τα λέτε όλα αυτά δημόσια αλλά δεν αντιλαμβάνεστε την ευθύνη των λόγων σας. Εμείς θα ζητήσουμε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πολιτείας. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπρακτοι όταν σας ακούμε να λέτε εδώ, δημόσια, ότι κινδυνεύουν ασθενείς», είπε σε αρκετά έντονο ύφος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα, ο οποίος έκανε αναφορά στην πρόσφατη δημόσια καταγγελία της συντεχνίας εναντίον του κ. Καροτσάκη επαναλαμβάνοντας, «με ψεύδος ότι διεξάγεται έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία επιχείρησε να εκφοβίσει τους γιατρούς». Έστρεψε τα πυρά του κατά του ΟΚΥπΥ και υποστήριξε ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχει βελτιωθεί καθόλου «έχω ένα γραφείο 4×4 το οποίο μοιράζομαι με άλλο συνάδελφο για να βλέπω ασθενείς», είπε.
Αντάλλαξαν πυρά για τις αποφάσεις τους
Μεταξύ των όσων λέχθηκαν χθες ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν και οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ των διευθύνσεων και διοικήσεων του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ (Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας). Αφορμή αποτέλεσε η αρχική τοποθέτηση του διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία λέγοντας ότι «δεν είναι ελκυστικά για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ και αυτό αποτελεί πρόβλημα».
Μάλιστα όταν στη συνέχεια εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ επιχείρησαν να απαντήσουν ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη θέση του υποστηρίζοντας ότι «Ο ΟΚΥπΥ είναι ένας πάροχος στο ΓεΣΥ όπως και ο ιδιωτικός τομέας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του. Έχουμε συχνά συναντήσεις με τον ΟΚΥπΥ αλλά δεν είναι ντροπή να πούμε ότι αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ελκυστικά».
Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης υποδεικνύοντας στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «το ΓεΣΥ προκάλεσε και κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής του και κατά τη δεύτερη φάση προβλήματα». Το λογισμικό σύστημα «είναι κατασκευασμένο με βάση τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα, εμείς είμαστε δημόσιο, λειτουργούμε διαφορετικά. Έχουμε προβλήματα με αυτό το λογισμικό και δεν χρειάζεται ο ΟΑΥ να κάνει σχόλια για τον ΟΚΥπΥ και να μας ασκεί κριτική διότι κάποιες αποφάσεις που λαμβάνει μας επηρεάζουν άμεσα και επηρεάζουν τη λειτουργία των νοσοκομείων».