Υγεία

Μαλλιά κουβάρια συντεχνίες και ΟΚΥπΥ

Δεν κοπάζει ο πόλεμος που έστησαν εν μέσω πανδημίας, σοβαρά ασθενών και θανάτων, συντεχνίες και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, με τις δύο πλευρές να διασταυρώνουν και χθες δημόσια τα ξίφη τους εμμένοντας η κάθε μια στις δικές της θέσεις, με φόντο πάντα τον τρόπο διαχείρισης των ασθενών με κορωνοϊό στα δημόσια νοσηλευτήρια. 

Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών συνασπίστηκαν και εξαπολύοντας κοινή επίθεση, κατήγγειλαν τον ΟΚΥπΥ «για διαμόρφωση επικοινωνιακής εικόνας», με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ μάλιστα να καλεί τον Οργανισμό να απαντήσει «γιατί ενώ υπάρχει προσωπικό για μόνο 40 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, έλεγε δημόσια ότι υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη 115 κλινών». Οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ, υποστήριξαν από την πλευρά τους ότι, «άλλο οι ψυχροί αριθμοί και άλλο η πραγματική εικόνα» σε σχέση με τη στελέχωση των τμημάτων, ενώ στην εξίσωση προστέθηκαν και οι τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές νοσηλευτικής οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στο διάταγμα που τίθεται σε ισχύ από τις 18 Ιανουαρίου με το οποίο καλούνται σε επιστράτευση. Απευθυνόμενοι μάλιστα στον υπουργό Υγείας, του διεμήνυσαν ότι «το χειροκρότημα θέλουμε να το ακούσουμε πρώτα στην αποφοίτησή μας και όχι μέσω των ΜΜΕ ή από τα μπαλκόνια».

Στην επίθεση των συντεχνιών ο ΟΚΥπΥ απάντησε χθες σε ανώτατο επίπεδο, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού, Κρίστη Λοϊζίδη, να υποδεικνύει ότι το επιχειρησιακό πλάνο ετοιμάστηκε από ιατρικούς και νοσηλευτικούς διευθυντές των νοσοκομείων αλλά σίγουρα όχι από τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, οι οποίες εξαπολύουν πυρά «δίνοντας την εικόνα ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια καταρρέουν».

Ο Οργανισμός έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα στοιχεία για τις πληρότητες των κλινών στους θαλάμους και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι «από τα νοσηλευτήρια, το 10%-15% των νοσηλευτών απουσιάζουν για διάφορους λόγους με τους περισσότερους να βρίσκονται εκτός υπηρεσίας με διαφόρων ειδών άδειες ασθενείας».

Η δημόσια αντιπαράθεση άρχισε και χθες από νωρίς το πρωί όταν οι ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, αντιδρώντας στη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας τους με τον ΟΚΥπΥ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία έκαναν λόγο για «διαμόρφωση επικοινωνιακής εικόνας» από τον ΟΚΥπΥ υποστηρίζοντας ότι «τρανταχτό παράδειγμα του περιβόητου έγκαιρου σχεδιασμού του ΟΚΥπΥ είναι η δημιουργία και λειτουργία θαλάμου COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, που κατέρρευσε εντός των πρώτων 24 ωρών».

Η απάντηση δόθηκε λίγο αργότερα από τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ο οποίος κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ανέφερε ότι «οι πρωτεργάτες του σχεδιασμού είναι οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας», προσθέτοντας με νόημα: «Μπορεί να μην είναι οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι και γραμματείς των συντεχνιών, αλλά είναι οι γιατροί μας οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση της πανδημίας». Τόνισε ότι «εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια», και σίγουρα όπως πρόσθεσε, «τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν καταρρέουν».

Τη στιγμή όμως που ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ παρουσίαζε το επιχειρησιακό πλάνο του οργανισμού, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ προέβαινε σε δηλώσεις επιρρίπτοντας, για άλλη μια φορά ευθύνες στον Οργανισμό για το lockdown στο οποίο βρίσκεται τώρα η Κύπρος. «Ενώ διαφημίζουν δεξιά αριστερά ότι υπάρχει διαχειριστικό πλάνο, το οποίο τονίζω ότι θέλουμε να δούμε, είδαμε ότι στο τέλος της ημέρας, όταν φθάσαμε στους 200 ασθενείς, αρχίσαμε να λέμε ότι το σύστημα είναι υπερφορτωμένο. Το ερώτημα είναι απλό. Αυτός ο αριθμός των κλινών ήταν καθορισμένος;», είπε ο κ. Κούμας, προσθέτοντας ότι «έλεγαν ότι έχουμε 115 κλίνες για ΜΕΘ, αναπνευστήρες μπορεί να έχουμε περισσότερους. Γιατί έλεγαν ότι έχουμε 115 κλίνες αφού μόνο για 40 κλίνες είχαμε προσωπικό; Ποιος θα δουλέψει για τις υπόλοιπες κλίνες;»

«Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει πρόβλημα με τους εντατικολόγους. Άλλες χώρες τι έκαναν; Άρχισαν να εκπαιδεύουν από το καλοκαίρι προσωπικό. Μπορεί στο πρώτο κύμα να μην είχαμε χρόνο αλλά τώρα είχαμε. Γιατί δεν το έκαναν;» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Απάντηση στον Σωτήρη Κούμα, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ένας σχεδιασμός που έγινε από ειδικούς εντατικολόγους και αυτός ο σχεδιασμός μιλά για ανάπτυξη μέχρι και 115 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Έχουμε αναπτύξει ΜΕΘ, όπου αυτή τη στιγμή είναι δύο, η ΜΕΘ 1 και η ΜΕΘ 2, με δυναμικότητα συνολικά 41 μέχρι 45 κλινών». Αυτή τη στιγμή, είπε, «υπάρχουν γύρω στους 15 εντατικολόγους και η κατάσταση ελέγχεται. Εάν γίνουν 70 ή γίνουν 100 οι ασθενείς των ΜΕΘ, και δεν είναι δυνατή η διαχείριση μόνο από τους εντατικολόγους, θα ακολουθήσουμε το μοντέλο που ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Γίνεται ομάδα γιατρών που σε αυτή συμμετέχουν και άλλες ειδικότητες που έχουν την εκπαίδευση της Εντατικολογίας».

ΠΑΣΥΔΥ: «Άλλοι οι αριθμοί και άλλο η πραγματική εικόνα» 

Στο χορό των δηλώσεων επανήλθε χθες και η ΠΑΣΥΔΥ η οποία ωστόσο εξακολουθεί να κρατά πιο χαμηλούς τόνους. Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών Πρόδρομος Αργυρίδης, αναφέρθηκε «στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια», λέγοντας πως «τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα».

«Αυτοί οι άνθρωποι από τον περασμένο Φεβρουάριο εργάζονται ακατάπαυστα με μια μικρή ολιγοήμερη άδεια το καλοκαίρι για δύο βδομάδες. Από τότε χωρίς σταματημό εργάζονται, αρκετοί εργάζονται διπλοβάρδιες από τις 7-13.00 και η άλλη 13.00-19.00. Άρα από το πρωί μέχρι το βράδυ», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «άλλο οι αριθμοί και άλλο η πραγματική εικόνα».

Κάλεσε παράλληλα «τους αρμοδίους να εξετάσουν το θέμα που δημιουργείται με τη φύλαξη των παιδιών των επαγγελματιών υγείας», κάνοντας λόγο για «μια πραγματικά ουσιαστική βοήθεια στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του κλάδου γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, είπε ότι «υπάρχουν και θα υπάρχουν επιμέρους προβλήματα». Σημείωσε και αυτός με τη σειρά του πως «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες, αυτοί που πρέπει να μείνουν σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά τους, η υποστελέχωση υπάρχει, όπως υπάρχουν και προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν στην πορεία».

Διαμαρτύρονται οι φοιτητές 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών νοσηλευτικής για το διάταγμα του υπουργείου Υγείας, με το οποίο καλούνται σε επιστράτευση στα δημόσια νοσοκομεία. Σε επιστολή τους η οποία απευθύνεται στο υπουργείο Υγείας αναφέρουν μεταξύ άλλων, «το να αποφασίζετε για εμάς, αλλά χωρίς εμάς, θα έχει ίσως τις μεγαλύτερες επιπτώσεις» και προσθέτουν: «Δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, ή μόνο τα περί πληρωμής που σχεδόν όλοι (αν όχι όλοι) δουλεύουμε ήδη και θα δουλεύουμε», αλλά διερωτώνται, εάν το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι «οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσηλευτηρίων όταν ζητούσαν επανειλημμένα στήριξη, εννοούσαν για κάλυψη των αναγκών με φοιτητές;»

Επισημαίνουν δε, πως «δεν είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, αφού εμάς μας δίδαξαν οι καλύτεροι και μπορούμε. Το θέμα είναι ότι ακόμα μας διδάσκουν. Πλέον, βρισκόμαστε στο τελευταίο εξάμηνο επί πτυχίου, 4 χρόνια κόποι για να πάνε στράφι με ένα διάταγμα. Μαθήματα, Πτυχιακή και 6 μέρες στο νοσοκομείο ως νοσηλευτές, χωρίς να μας φέρεστε όμως όντως ως νοσηλευτές. Εμείς να εκτελέσουμε το καθήκον μας, αν πρώτα εκτελέσετε κι εσείς το δικό σας. Κύριε υπουργέ, εμείς το χειροκρότημα θέλουμε να το ακούσουμε πρώτα στην αποφοίτησή μας και όχι μέσω των ΜΜΕ ή από τα μπαλκόνια».

Σχετικά νέα

X
Translate »