Αθλητικά Νέα

Μαραθώνας Κάτω Βαρωσίων: 84 χρόνια προσφοράς στον αθλητισµό, τον πολιτισµό και την κοινωνία

Πηγή: dialogos.com.cy

  • Ένας από τους πιο µαζικούς και ενεργούς µορφωτικούς συλλόγους του προοδευτικού κινήµατος συµπλήρωσε φέτος 84 ολόκληρα χρόνια ζωής και δράσης. Ο Μαραθώνας Κάτω Βαρωσίων ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1939 µε την αρχική ονοµασία Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος «Αδελφότης» και µέχρι σήµερα συνεχίζει να αφήνει το στίγµα του στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου.
  • Στα 84 χρόνια της ζωής του είχε ενεργό και δυναµική συµµετοχή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, στους αγώνες για την απαλλαγή από τους Άγγλους αποικιοκράτες, στους αγώνες για τις αδικηµένες τάξεις των αγροτών και εργατών

Ήταν µια Κυριακή του Μαρτίου το 1939 όταν πραγµατοποιήθηκε µια µεγάλη συγκέντρωση από ενορίτες του Κάτω Βαρωσιού στο ∆ηµοτικό Σχολείο. Εκείνη η συγκέντρωση προετοιµαζόταν από καιρό, από αρκετούς προοδευτικούς ανθρώπους που δρούσαν στη µεγάλη ενορία του Κάτω Βαρωσιού.

Στη συγκέντρωση, η οποία είχε προσλάβει παγκοινοτικό χαρακτήρα, αποφασίστηκε η ίδρυση του Αθλητικοµορφωτικού Συλλόγου «Α∆ΕΛΦΟΤΗΣ». Σκοποί και στόχοι του Συλλόγου ήταν η αναβάθµιση της ενορίας µέσω του αθλητισµού, της µόρφωσης, των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και της σωστής διαπαιδαγώγησης µε ιδιαίτερη προσοχή στους νέους.

Η συγκέντρωση εξέλεξε επταµελή επιτροπή, που απαρτίζετο από τους εξής: Νίκο Βασιλείου, Σταυράκη Σιδερά, Γιώργο Ζαννούπα, Σάββα Γεωργίου, Χρίστο Περικλή, Ανδρέα X’’Πιερή, Γερόλεµο Καπετάνιο. Στο µητρώο είχαν εγγράφει πάνω από εκατό µέλη και ο αριθµός συνεχώς αυξανόταν. Τα πρώτα θετικά δείγµατα της προσφοράς του Συλλόγου δεν άργησαν να φανούν. Αρκετοί ήταν αυτοί που µε την ένταξή τους στο Σύλλογο κατάφεραν να απαλλαγούν από κακές συνήθειες όπως το ποτό, το κουµάρι, κλεψιές κ.τ.λ.

Με την ίδρυση του Συλλόγου δηµιουργήθηκε µια πολύ δυνατή Πετοσφαιρική Οµάδα και µε πρωτοβουλία του Συλλόγου προκηρύσσονταν δύο φορές το χρόνο περιφερειακά Πρωταθλήµατα Πετόσφαιρας, όπου τις περισσότερες φορές η «Α∆ΕΛΦΟΤΗΣ» έπαιρνε την πρώτη θέση. Σηµείο αναφοράς είναι το Παγκύπριο Πρωτάθληµα του 1943 στο οποίο η οµάδα εκπροσώπησε την επαρχία Αµµοχώστου και κατέκτησε το πρωτάθληµα.

Το 1960 κατέκτησε πάλι το Παγκύπριο Πρωτάθληµα νικώντας το ΑΠΟΕΛ µέσα στο παλιό Γ.Σ.Π. έστω κι αν µερικοί από τους παίκτες έπαιξαν ξυπόλυτοι. Ο Μαραθώνας έχει, αναντίλεκτα, βάλει τη δική του σφραγίδα στην πετοσφαιροµάνα πόλη του Βαρωσίου.

Εκείνα τα πρώτα χρόνια δεν είχε καταστεί δυνατό να συσταθεί ποδοσφαιρική οµάδα, καθότι δεν υπήρχε χώρος για γήπεδο. Όταν τα επόµενα λίγα χρόνια αυτό έγινε κατορθωτό, η ποδοσφαιρική οµάδα συµµετείχε στα Επαρχιακά Πρωταθλήµατα της Ε.Π.Ο.Α. (Αγροτική Οµοσπονδία).

Η προσφορά της επιτροπής και των µελών του Συλλόγου όµως δεν περιοριζόταν µόνο στα πιο πάνω, αφού συµµετείχε ενεργά και δυναµικά σε διαφόρους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, όπως στους αγώνες για την απαλλαγή από τους Άγγλους αποικιοκράτες και τους αγώνες για τις αδικηµένες τάξεις των αγροτών και εργατών.

Η µετονοµασία σε «Μαραθών»

Η µετονοµασία του Συλλόγου «Α∆ΕΛΦΟΤΗΣ» σε «ΜΑΡΑΘΩΝ» προέκυψε όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες κήρυξαν τον Σύλλογο παράνοµο µαζί µε άλλες οργανώσεις στις 14 του ∆εκέµβρη του 1955.

Στις 20 του Μάρτη του 1956, µια οµάδα φίλων που αποτελείτο από τους Ίκκο Ζήσιµο, Νίκο Νικολάου, Χρυσόστοµο Σταύρου, Μάριο Ιουλιανού, Σωτήρη Βασιλείου, Παντελή Αθανάση, Λούκα Μαραγγό και Ανδρέα Κυριάκου συνέταξαν το νέο καταστατικό, µετονοµάζοντας το «Α∆ΕΛΦΟΤΗΣ» σε «ΜΑΡΑΘΩΝ». Η ονοµασία προέκυψε από το γεγονός ότι το οίκηµα του Συλλόγου βρισκόταν στην οδό Μαραθώνος.

Το 1974, εξαιτίας του πραξικοπήµατος από την EOKA Β’ και τη Χούντα των Αθηνών, ακολουθεί η τουρκική εισβολή µε αποτέλεσµα τον εκτοπισµό και την προσφυγοποίηση του Συλλόγου.

Τον Μάρτιο του 1976, ολοκληρώθηκε η οικοδόµηση του συνοικισµού Τσιακκιλερής που κατοικήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρόσφυγες της πόλης και επαρχίας Αµµοχώστου από 69 χωριά. Αρκετοί φίλοι του «Μαραθώνα» χωρίς πολλή σκέψη και χρονοτριβή έκτισαν το 1976 το πρώτο οίκηµα µε τσιµεντοµπλόκ και τσίγκους για στέγη του προσφυγοποιηµένου σωµατείου.

Η παρουσία αρκετών προσφύγων από το Κάτω Βαρώσι, η δηµιουργία ανοικτού χώρου µε δύο στύλους και ένα φιλέ του βόλεϊ ήταν η αιτία να δοθεί στο σωµατείο το όνοµα «Μαραθώνας Κάτω Βαρωσιού Τσιακκιλερού». Το 1980, η τότε κυβέρνηση παραχώρησε γη στην ΠΕΟ. Συνεργαζόµενοι τότε µε την ΠΕΟ κτίστηκε µε σχεδόν εξ ολοκλήρου εθελοντική δουλειά το δεύτερο οίκηµα του σωµατείου, που ας σηµειωθεί ότι για την εποχή ήταν, αλλά µέχρι και σήµερα είναι, ένα στολίδι και το στέκι πολλών νέων στο συνοικισµό. Στην καινούργια µας φωλιά µετακοµίσαµε µε υπερηφάνεια τον Γενάρη του 1983.

Παρών και στο Ποδόσφαιρο

Το Σωµατείο είναι από τους ιδρυτές, το 1975, της Ποδοσφαιρικής Οµοσπονδίας Ελεύθερης Περιοχής Αµµοχώστου (Π.Ο.Ε.Π.Α.) που είναι ο συνεχιστής της (Ε.Π.Ο.Α.). Συµµετείχε µε ποδοσφαιρική οµάδα σε όλες τις διοργανώσεις της Π.Ο.Ε.Π.Α. µε αρκετά πρωταθλήµατα και κύπελλα στο ενεργητικό της.

Το 1984, µε τη δηµιουργία της 4ης Κατηγορίας της Κ.Ο.Π., όντες πρωταθλητές της Οµοσπονδίας µας αγωνιστήκαµε για δύο συνεχείς αγωνιστικές περιόδους στην πιο πάνω Κατηγορία. ∆υστυχώς, το 2003 αναστείλαµε τις δραστηριότητες του πιο πάνω τµήµατος για οικονοµικούς λόγους.

Λαµπρή ιστορία στην Πετόσφαιρα

Το 1976 ο «Μαραθώνας» επανεντάχθηκε στην Ε.Ο.Π.Ε. (Ελληνική Οµοσπονδία Πετόσφαιρας) και λίγο αργότερα, το 1978, ήταν ανάµεσα στους ιδρυτές της Πετοσφαιρικής Οµοσπονδίας (Κ.Ο.ΠΕ.).

Το 1978, δηµιουργήσαµε για πρώτη φορά και Οµάδα Πετόσφαιρας Γυναικών που δυστυχώς συµµετείχε µόνο σε δύο αγωνιστικές περιόδους.

Το 1994, η Πετοσφαιρική Οµάδα των Ανδρών στέφθηκε πρωταθλήτρια Β’ και για έξι συνεχόµενα χρόνια κατάφερε να κρατηθεί στην πιο πάνω κατηγορία. Η πιο µεγάλη διάκριση ήρθε το 2000 όταν συµµετείχαµε στο FINAL FOUR µε αντιπάλους τη ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, τον ΠΑΦΙΑΚΟ και το ΑΠΟΕΛ.

Με τη δηµιουργία από την Κ.Ο.ΠΕ. των τµηµάτων ανάπτυξης (Παίδων – Παµπαίδων), το 1998, το σωµατείο δηλώνει παρόν και συµµετέχει µε αξιόλογα αποτελέσµατα. Το 2001, δηλώνουµε και συµµετοχή µε τµήµατα ανάπτυξης Κορασίδων – Παγκορασίδων που πέτυχαν να στεφθούν µερικές φορές πρωταθλήτριες στους οµίλους και οι κορασίδες δευτεραθλήτριες παγκύπρια. Το 2005, δηλώνουµε και πάλι συµµετοχή µε οµάδες Γυναικών και Νεανίδων. Την αγωνιστική περίοδο 2006 – 2007 η γυναικεία οµάδα στέφθηκε Πρωταθλήτρια Β’ Κατηγορίας και ανέβηκε στην Α’ Κατηγορία, στην οποία κρατήθηκε για δύο αγωνιστικές περιόδους και ακολούθως επέστρεψε στη Β’ Κατηγορία όπου βρίσκεται µέχρι και σήµερα. Το 2007 – 2008 η οµάδα των ανδρών στέφθηκε Κυπελλούχος Β’ Κατηγορίας και αυτό έµελλε να ήταν το τελευταίο τους παιγνίδι, καθ’ ότι λόγω οικονοµικού προβλήµατος οδηγηθήκαµε µε πόνο ψυχής να κλείσουµε και τα 4 τµήµατα των Ανδρών και να συνεχίζουµε µέχρι σήµερα µε τα 4 τµήµατα των Γυναικών.

Πολιτιστική και κοινωνική δράση

Οι εκάστοτε διοικούντες του σωµατείου δεν περιορίστηκαν ούτε τότε, ούτε µέχρι και σήµερα µόνο στον αθλητισµό. Συµµετέχουν ενεργά και σε άλλα κοινωφελή σύνολα του συνοικισµού, έχοντας αξιόλογη προσφορά στην κοινότητα του συνοικισµού.

Προς τιµήν όσων µελών και φίλων του σωµατείου µας έφυγαν από τη ζωή πραγµατοποιούµε κάθε χρόνο αιµοδοσία για συνανθρώπους µας που έχουν ανάγκη. Προσφέρουµε δωρεάν ψυχαγωγία όχι µόνο για τους κατοίκους του συνοικισµού, αλλά και της γύρω περιοχής, µε διάφορες εκδηλώσεις και κάθε καλοκαίρι µε θεατρικές παραστάσεις.

Οι καιροί και οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ εύκολες, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν ότι από τότε που ιδρύθηκε το σωµατείο µέχρι σήµερα, όλοι οι διοικούντες ήταν και είναι εθελοντές. Οφείλουµε απέραντη εκτίµηση και χρέος να µνηµονεύσουµε τους πρωτοπόρους ιδρυτές του σωµατείου µας, ιδιαίτερα αν λάβουµε υπόψιν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν αγράµµατοι µεν, αλλά κοινωνικά µορφωµένοι και µε ικανότητες να µεταλαµπαδεύουν στους νεότερους, αρχές και αξίες, ώστε το σωµατείο µας να βρίσκεται ακόµα ζωντανό, να προσφέρει και να µας θυµίζει το Κάτω Βαρώσι.

Κόκος Αντωνίου

Τέως πρόεδρος «ΜΑΡΑΘΩΝΑ»

Σχετικά νέα

X
Translate »