ΠΡΟΣΩΠΑ
Μάριος Μιχαήλ: To project της φάρμας στην Αθηένου
Σε ηλικία μόλις 24 ετών ο Μάριος Μιχαήλ αποφάσισε να ακολουθήσει την αγάπη του για τα ζώα και να δημιουργήσει μια φάρμα προβάτων. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως αυτό δεν τον απέτρεψε από το να το κάνει πραγματικότητα. Στην πορεία αποδείχθηκε μια επιτυχημένη επιλογή, καθώς στήθηκε και λειτουργεί με τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου και απαιτητικού project.
Σήμερα, στην ηλικία των 35 ετών, δεν μετανιώνει καθόλου για την επιλογή του. «Μπαίνοντας σε αυτό τον χώρο ήξερα τι επρόκειτο να αντιμετωπίσω», τονίζει. «Για να κάνεις αυτή τη δουλειά πρέπει να έχεις το σκουλήκι μέσα σου. Από τον καιρό που γεννήθηκα είχα αυτή την αγάπη για τα ζώα. Ο παππούς μου ήταν γεωργός, αλλά δεν είχε ζώα, όμως, ερχόμουν σε επαφή με αυτή τη δουλειά και θέλησα να την κάνω επάγγελμα», αναφέρει.
Ο Μάριος δραστηριοποιείται με την παραγωγή κρέατος και γάλακτος. Το 2009 απέκτησε μια κτηνοτροφική μονάδα στο Τσέρι, το 2015 όμως, λειτούργησε μια σύγχρονη φάρμα στον Μαθιάτη. Είναι μια επένδυση που στοίχισε, περίπου, 900.000 ευρώ. «Στη φάρμα όλα είναι αυτοματοποιημένα, η συλλογή του γάλακτος, τα ψυγεία μας, ο τρόπος που ταΐζουμε τα ζώα. Η αλήθεια είναι ότι με τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων και τη βοήθεια του συνεργάτη που έχω μαζί μου, η δουλειά μου αφήνει κι ελεύθερο χρόνο για να χαρώ λίγο την οικογένειά μου», σημειώνει. Συμμετοχή στην ΟΠΑ
Το γάλα που παράγει το διαθέτει σε συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία, με τη βοήθεια της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβάτων (ΟΠΑ) στην Αθηαίνου. «Ως ομάδα αντιμετωπίζουμε καλύτερα τον ανταγωνισμό από άλλες φάρμες», αναφέρει, τονίζοντας ότι τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια τα πράγματα έχουν καλυτερεύσει, λόγω της δημιουργίας ομάδων παραγωγών, που διεκδικούν καλύτερες τιμές. «Αυτό μας βοηθά να εξασφαλίζουμε καλύτερες τιμές, όχι μόνο στο γάλα, αλλά και στα φάρμακα που απαιτούνται για τα ζώα, στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε και το οποίο είναι βασικό έξοδο και σε διάφορα άλλα. Είναι πολύ σημαντικά τα επιτεύγματα της ομάδας», υπογραμμίζει. Προκλήσεις και κίνητρα
«Προκλήσεις υπάρχουν κάθε μέρα», σημειώνει. «Ειδικά τώρα, το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών. Πέρσι, για παράδειγμα, αγοράζαμε τη σόγια 360 – 370 ευρώ τον τόνο, φέτος την αγοράζουμε 550 ευρώ». Παράλληλα, η πανδημία του κορωνοϊού, μπορεί να μην επηρέασε τις φάρμες, αλλά δημιούργησε πρόβλημα στα τυροκομεία και τις εξαγωγές τους.
Σύμφωνα με τον Μάριο, για κάποιον που δεν είχε προηγούμενη επαφή, ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα δύσκολος: «Με βοήθησε πολύ ο πατέρας μου για να αντεπεξέλθω. Από το 2009 που ξεκίνησα, μόλις τα τελευταία τέσσερα χρόνια άρχισαν οι κόποι μου να αποφέρουν καρπούς. Σημαντική, πάντως, είναι η βοήθεια που παρέχεται μέσω των σχεδίων του ΚΟΑΠ, τα οποία ενισχύουν τους παραγωγούς σ’ ό,τι αφορά τον εξοπλισμό με μηχανήματα που βοηθούν στη μείωση των ωρών χειρωνακτικής εργασίας, του ταΐσματος και του αρμέγματος, ώστε όλα πλέον να είναι πιο εύκολα. Αυτή τη στιγμή στη φάρμα μου υπάρχουν 500 μάνες και υπολογίζω να τις αυξήσω στις 650, με σκοπό τη βελτίωση και την αύξηση της παραγωγής».
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
• Το 2020 παράχθηκαν 80 τόνοι γάλακτος.
• Παράγονται, περίπου, 650 με 700 αρνιά τον χρόνο, από τα οποία το 20% με 30% των θηλυκών πάει για αντικατάσταση.
• 30 με 35 κιλά, περίπου, είναι το βάρος που πρέπει να έχουν τα αρνιά για τη σφαγή.
• Η διάθεση του κρέατος γίνεται σε συγκεκριμένο κρεοπωλείο.
• Τα αρνιά έχουν μεγαλύτερη ζήτηση τις μέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα. Σε περιθώριο τεσσάρων μηνών, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, διατέθηκαν, περίπου, 300 αρνιά.